Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosecnost in spontani splavi

Nosecnost in spontani splavi

Pozdravljeni. Stara sem 24 let, sem srcna bolnica (VSD, na zadnji kontroli letos so mi dejali da je vse ok, lahko normalno zanosim in rodim) in imam oz. sem imela endometriozo, prav tako imam neprehoden levi jajcevod.
Prvi spontani splav sem imela maja 2019 – abrazija, kmalu zatem pa mi je ginekologinja nasla cisto na l.jajčniku in sem sla na laparoskopijo (marec 2020). Po operaciji mi je zdravnik rekel da imam endometriozo in da ce zelim zanositi naj zanosim cimprej, saj v nasprotnem primeru potrebujem kontracepcijske tabletke za zascito pred endometriozo.
Tudi moja ginekologinja je “dovolila” zanositev (prej me je kregala ko sem zanosila in splavila, saj do takrat nisem se opravila pregleda pri kardiologu) in mi je dala 6 mesecev casa za zanositev, ce do zanositve nebi prislo bi pa morala v center za endometriozo.
Zadnjo menstruacijo sem imela 6.7. in okrog 5.tedna sem naredila nosecniski test, ki je bil na moje veliko veselje pozitiven. Imela sem sicer tudi nosecniske tegobe, slabost, ki je bila najhujsa zvecer, zgaga, kovinski okus.. Ker je bila moja ginekologinja na dopustu se nisem narocila in sem zelela pocakati do 7.tedna (ta teden) da bi se narocila. Delala sem normalno (dvigujem tezke stvari). V torek 11.8. sem začela krvaveti, vendar si nisem upala pomisliti na ponoven splav, sem mislila da je slucajno vgnezditvena krvavitev. V sredo je bila krvavitev minimalna, v cetrtek 13.8. pa sem imela precej mocno krvavitev, sicer kosov nisem opazila in imela sem hude krce. Ker sem ze enkrat dozivela splav sem bila prepricana da je zipet do njega prislo in sem odsla iz sluzbe na urgenco, kjer so mi naredili osnovni vaginalni pregled in uz ter vzeli kri. Plod ni bil viden, je pa zdravnik dejal da se na levem jajcniku vidi gmota, ki je lahko krvavitev ali izvenmatrrnicna nosecnost. Bila sem premescena na oddelek in zdravnik je dejal da je moja vrednost beta hcg zelo nizka – 50. V bolnisnici sem bila 2 dni, 13. in 14.8. Ni bila potrebna abrazija, saj se je vse scistilo samo. Vrednost betahcg se je prepolovila na 29 in nato v ponedeljek 17.8. Je padla na 5.
Pri svoji ginekologinji sem pregled opravila 19.8. In njeno mnenje je da to verjetno ni bila nosecnost, saj je bila zelo nizla vrednost betahcg in da naj pocakam 2 ciklusa, potem pa poskusam zanosit. Ko bom zanosila je rekla da moram priti po hormonsko terapijo za podporo.

Moja vprasanja pa so sledeca:
1. Kako hitro vrednost betahcg pada? V cetrtek je bila 50,vendar jaz sem krvavrti ze začela v torek?
2. Ob naslednji zanositvi me skrbi da bi zopet splavila, saj niti enkrat nisem uspela priti do prvega preglega (1. Ss 7 teden, 2.ss 6.teden). Ginekologinja trdi da sem naredila test prehitro in naj pocakam 10 dni po zm. Skrbi me da bom splavila preden bom sploh naredila test oz bom poklicala za pregled. Ali res test pokaze napacen, lazno pozitiven rezultat ce ga naredis recimo 3 dni po izostali mentruaciji?
3. Ali bo moja naslednja nosecnost tvegana? Kaj to sploh pomeni?
4. Ali lahko normalno delam od trenutkako izvem za nosecnost (test) ali naj raje grem na bolnisko do 1.pregleda pri ginekologinji in se takrat odločive kako dalje (zaradi tega ker imam fizicno tezko delo v vrocem okolju)?
5. Kaj pomeni da bom imela hormonsko podporo? Ali to skoduje plodu?
6. Kdaj si upravicen do preiskav pri spontanih splavih? Po 3? Ali lahko ze po 2 vendar samoplacnisko? Kaksne so te preiskave?

Hvala vam za odgovor in se opravicujem za tako dolgo anamnezo.
Lp

Spoštovani,
čim ste imeli beta hCG nad 40, je to zanesljivo bila nosečnost, samo je v samem začetku obstoja odmrla in pač propadla. Tudi testa niste naredili nič prehitro, saj ste le tako lahko ugotovili nosečnost in če bi test opravili šele po krvavitvi, bi se našel kdo, ki bi rekel, da ni šlo za nosečnost. Glede prihodnosti vaših nosečnosti seveda karkoli težko napovem, saj ne vemo, zakaj ste splavili. najpogostejši razlog za splav je neka usodna napaka v razvoju ali huda kromosomska napaka, so pa tudi druge in med njimi tako zgodaj bi lahko bilo tudi pomanjkanje progesterona. Bi se torej strinjal, da ob naslednjem pozitivnem testu takoj začnete uporabljati dodatek progesterona, npr. Estimo ali Utrogestan 200mg 2x dnevno ali Dabroston tbl. 2x dnevno. Delo ne povzroča splava, zato lahko delate povsem normalno. Do genetskih preiskav ste upravičeni po 3. zaporednem splavu, sicer pa se že po prvem običajno z UZ preveri, če je slučajno “na delu” kakšna pregrada na maternici. Genetsko preiskavo preverjanja kromosomske zgradbe obeh partnerjev seveda lahko opravite tudi samoplačniško, npr. v zasebnem genetskem centru Medgen. Mislim, da je cena za enega nekje okrog 230 EUR.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Hvala za odgovor. Pri prvem ss sem imela abrazijo in moja ginekologinja mi je razlozila da se plod oz. posteljica ni prijela, da so not kot neki laseki in se ti laseki niso prijeli. Sedaj pri drugem pa sta tako ginekolog v bolnici kot moja, rekla da so bile najverjetneje kromosomske nepravilnosti.
Kako hitro pa pada betahcg? Ali bo moja naslednja nosecnost rizicna glede na prejsnje splave, endometriozo in da sem srcna bolnica? Kaj sploh je rizicna nosecnost in kako se jo obravnava? Hvala in lp

nova
Uredništvo priporoča

Pojem “rizična nosečnost” je “kr neki”. Izraz o naravi tveganja ne pove nič in je zgolj nekaj splošnega. Zaradi dveh zgodnjih splavov, za katere ne poznamo razloga, vodenje nosečnosti ne more biti prav nič drugačno kot sicer, ker proti temu ni nobenih ukrepov.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Hvalaza odgovore. Zanima me se samo, ali je smiselno da menjam ginekologinjo (menjati si jo zelim ze dolgo, vendar zaradi prej omenjenih gin.tezav nisem zelela med tem menjavat)? Ali bo potem tudi drugi ginekolog predlagal hormonsko terapijo? Vem da niste vedezevalec, vendar predvidevam, da si je moja ginekologinja to zapisala v moj karton in bo ta karton potem sel k drugemu ginekologu?
Zanima me tudi, kako je sedaj med to koronakrizo z pregledi? Ali je prvi pregled kaj kasneje? In ali je na pregled kjer je uz lahko prisoten partner ali ne, glede na stanje z korono?

Spoštovani,
časi za menjavanje zdravnika niso najboljši, saj ga je mnogo lažje izgubiti ali zapustiti kot najti novega. Karton pa gre vsekakor k drugemu ginekologu, ki si ga izberete, kaj bo ta predlagal kot terapijo pri vas, pa seveda ne morem vedeti. Prvi pregled v nosečnosti se tudi med epidemijo Covid-19 načrtuje med 8. in 10. tednom nosečnosti, če tega ni mogoče uresničiti zaradi objektivnih razlogov (kapaciteta ambulant je ob ukrepih med epidemijo Covid-19 pač manjša), se prvi pregled pač prestavi na prvo možnost po 10. tednu. Koliko, kje in pri komu, ni mogoče reči. Stvar naključja, saj tudi nosečnic ni skozi celo leto enako. Glede prisotnosti partnerjev (in ostalih družinskih članov) pa takole. Veste, da se med epidemijo odsvetuje nenujno zadrževanje v zaprtih javnih prostorih, zlasti zdravstvenih ustanovah, če to ni nujno in prisotnost partnerjev pri običajni obravnavi nosečnic pač ni nujna ampak je želja (kaprica), na katero smo se pač zadnjih 10, 15 let navadili tako zdravniki kot zdravstveno osebje, pa tudi nosečnice to jemljete že kot “ustavno pravico”, ki bi ji morali slediti vsi in povsod in ste za njeno uresničitev nekatere pripravljene celo menjati ginekologa oziroma si plačevati samoplačniške preiskave. A vendarle, bistvo obravnave nosečnice je njeno in zdravje ploda, socialna komponenta sodoživljanja nosečnosti s strani partnerjev pa v trenutni situaciji epidemije Covid-19 res ni najbolj funkcionalna, oziroma je potencialno lahko celo škodljiva in nevarna. V javnih ustanovah se pač držimo navodil MZRS in NIJZ glede zadrževanja oseb v ustanovi in med ta navodila spadajo tudi omejitve v prisotnosti partnerjev med preiskavami nosečnic in pri porodu. Zasebniki pri bistveno manjši frekvenci obiskov in boljšim nadzorom prihodov in odhodov ter gibanja na skupnih javnih površinah znotraj manjših zdrastvenih ustanov ta pravila nekoliko lažje kršijo oziroma upoštevajo z mehkejšimi prilagoditvami.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

prosim za vaše mnenje glede sledečega dogajanja. Stara sem 30 let, s partnerjem sva pred 1,5 meseca pričela načrtovati otroka. Imam reden ciklus, ki traja cca. 25 dni. Zadnji dve menstruaciji sta nastopili 29.01.2023 in 23.02.2023, natanko na dan, kot pričakovano. 03.03.2023 sem začutila bolečine v predelu obeh jačnikov, občutek napihnjenosti in opazila izcedek (ne krvavitev) temno rjave barve, ki sicer pri meni ni običajen. Dan za tem sem opravila 1. nosečniški test, ki je bil pozitiven, dan zatem 2. nosečniški test, ki je bil ravno tako pozitiven. Bolečine so do 05.03.2023 nekako izzvenele, temno rjav izcedek pa se je iz dneva v dan nadaljeval naslednjih 6 dni, pri čemer se na papirju vedno opazila sledi rjavkaste/oksidirane krvi, nakar sem v petek, 10.03.2023 opravila 3. nosečniški test z indikatorjem tednom, ki je pokazal 2-3 tedne na zaslonu (CB). 11.3.2023 je rjavkast izcedek postajal bolj rdeče/rožnate barve, nakar sem 12.03.2022 pričela rahlo krvaveti, vendar nikakor ne bolj, kot pri redni menstruaciji, kri je bila precej redka, čista in brez posameznih tkiv v njej. Krvavitev je trajala 2-3 dni, nakar se je zaustavila, ob tem nisem imela nobenih bolečin. 13.3.2023 sem ponovno opravila  4. test, ponovno z indikatorji tednov, ki je pokazal 1-2 tedna. 14.3.2023 sem opravila pregled pri svoji ginekologinji, ki je opravila vaginalni UZ, iz katerega je razbrala, da nosečnosti zagotovo ni, saj naj sluznica ne bi bila zadebeljena, kot tudi naj bi izključila izvenmaternično nosečnost. Po mnenju ginekologinje naj bi bili testi lažno pozitivni zaradi ovulacije, ki naj bi bila tako močna in da je krvavitev lahko posledica le-te. Do sedaj sicer nisem nikoli imela izvencikličnih krvavitev. Prijazno prosim za vaše mnenje ali je dejansko mogoče, da so bili vsi 4 opravljeni testi lažno pozitivni ali je prišlo do zelo zgodnjega splava. Sicer sem v zadnjem mesecu v nekoliko bolj stresnem obdobju, drugače pa nimam nobene terapije ali znanega obolenja. Pri današnjem preventivnem pregledu ščitnice ni bilo ugotovljenih nobenih anomalij/odstopanj na UZ preiskavi, izvide krvnih preiskav prejmem naknadno. Do sedaj so bile sicer vrednosti TSH, T3 in T4 vedno v mejah normale, pred 2 letoma je bila zgolj vrednost s-anti TPO povišana cca. 6x, ostali parametri normalni.

Prijazno prosim za vaše mnenje.

Najlepša hvala in lep pozdrav,

A.

Spoštovani,

vedno znova in znova se čudim, na kaj vse ste ženske pozorne in kaj vse opisujete pri omenjanju krvavitev, ko si strašno želite nosečnosti, pa bi za kristalno jasen odgovor na vprašanje ali sem noseča zadostoval en pravi test in to je krvni beta hCG. Ko boste zaradi tega kadarkoli v kakršnemkoli dvomu, samo naredite ta kvantitativen test v nekem laboratoriju in bodo vsa ugibanja in prevpraševanja, kaj se dogaja, odveč.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close