Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva nosečnost in folna kislina

nosečnost in folna kislina

Spoštovani,

stara sem 35 let. Pred dvema mesecema sva se s parnterjem odločila za otroka. Zadnjo menstruacijo sem imela 9.12. (prvi dan), pred tem pa 8.11. Spolne odnose sva imela v času moje ovulacije. Zanima me, če se lahko folna kislina jemlje tudi če nosečnost še ni nastopila ali je treba najprej videti, če sem noseča in šele potem začeti z jemanjem folne kisline? A je prezgodaj, če bi npr. jutri opravila test nosečnosti ali naj počakam še do konca tedna za bolj siguren rezultat?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

splošno priporočilo je, da bi se naj FK jemalo že 3 mesece pred zanositvijo, ampak je tudi dovolj, če se z njo začne takoj po pozitivnem testu. Zlasti, če se uporablja pripravek, ki vsebuje aktivirano obliko FK (metafolin). Ker trenutno pri nas na voljo le en tak pripravek, ga lahko tudi imenujem: Femibion.


Najlepša hvala za odgovor.

Še eno vprašanje bi imela.. Partner je kakšen mesec nazaj prebolel bakterijsko okužbo in je jemal antibiotike.. Imel je zelo oslabljen imunski sistem. Zanima me, kako v primeru jemanja antibiotikov le to vpliva na kvaliteto sperme?

Hvala in lep pozdrav.

naj bi ne vplivalo. Vpliva lahko večdnevna visoka temperatura nad 38 st. C.


Spoštovani,

ponovno vam pišem. Zmedena sem. Že cca en teden imam veliko znakov, ki nakazujejo na nosečnost. (otekle dojke, utrujenosti, občutljvost na vonjave, bazalna temperatura, slabost, ki je prisotna vsak dan, naveč zvečer…). Danes imam po izračunih za dobit menstruacijo. In se mi je včeraj pojavl rjavkast izcedek, potem nič, danes pa že čisto običajna kri, rdeče barve.. čeprav gre še vedno bolj za sluz.
Zanima me, ali bi mi nosečniški test, če bi ga naredila danes in bi v urinu imela sledi krvi, pokazal realno vrednost oz. morebitno nosečnost??

Hvala za odgovor.

kri nima s testom in njegovo občutljivostjo nobene zveze. Test se odziva na hCG, ta pa je lahko tudi v krvavem urinu. Če ste noseči in je raven nosečnostnega hormona dovolj visoka, bo tudi urinski test pozitiven. Sicer pa bi bil še bolj občutljiv in s tem tudi bolj zanesljiv krvni test ßhCG.


Pozdravljeni,

imam vprašanje glede folne kisline. Brala sem, da je med in pred nosečnostjo priporočeno uživanje folne kisline, vendar je nujno potrebno, da je v aktivni obliki. Sama sem tako že pred zanositvijo (in tudi zdaj, po pozitivnem testu) jemala folat (400mcg) dnevno. Je to dovolj, ali bi mi raje priporočali kakšno kombinacijo vitaminov (npr. Femibion, Elevit?) Vsi ti ostali so kombinacije še dodatnih snovi in ne samo folne kisline (pa še ta ni vedno v aktivni obliki, če prav razumem). Je torej dovolj, da jemljem folat, ali bi morala dodajati še kaj drugega? (npr. vitamin b, omega 3, železo,…)

Spoštovani,
specifično za nosečnost ima dokazano pozitivne učinke le folna kislina, vse drugo bolj v teoriji in brez praktičnih dokazov. Se pa priporoča v nosečnosti še uporabo omega 3 (razen, če je nosečnica na Aspirinu 100) in 5 do 10 uG vitamina D dnevno. Od pripravkov, ki so namenjene nosečnicam, sta primerna oba omenjena. Femibion 1 in Elevit.


Stara sem 36 let in ponovno načrtujem zanositev. Prvič sem rodila leta 2014. Hčerka ima v ritnem kanalu res čisto mini vdolbinico, ki je skoraj neopazna in nima nikakršnih težav. Njen razvoj po mesecih je potekal šolsko. Razmišljam ali je ta vdolbinica vseeno posledica pomanjkanja folne kisline v času nosečnosti. Zato bi rada pri novi zanositvi testirala vsebnost folne kisline v krvi. Zanima me kdaj bi bilo to najbolj smiselno storiti in kakšen test bi točno morala opraviti, če bi to delal samoplačniško (drugače verjetno tako ali tako ne gre). Ali bi morala testiirati vsebnost B12 in folne kisline, ali je dovolj samo testiranje za folno kislino. Ali testi, ki jih delajo samoplačniški laboratoriji, sploh dajo relavantne informacije.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav!

Spoštovani,
mislim, da lahko na svoje načrte v zvezi z določanjem koncentracije FK pozabite, ker je problem preveč kompleksen ter odgovora na vaše vprašanje ne more dati le vrednost, oziroma koncentracija FK v vašem organizmu. Sicer dvomim, da ima pri napakici pri vaši hčerki karkoli FK, ampak četudi bi imela, je bolj kot sama koncentracija FK pomembno, če so in koliko so aktivni encimi, ki FK predelajo v uporabni metafolin oziroma katerokoli od aktivnih oblik FK. Tega pa se s preprostimi testi ne da preverjati. Veliko preprosteje bo, če si nabavite pripravek, ki vsebuje metafolin ali katero od aktiviranih oblik FK. npr. Femibion 1 ali kaj drugega. Pri tem vam bodo z veseljem pomagali farmacevti v lekarnah.


New Report

Close