nosečnost in diabetes
Pozdravljeni,
sicer še ne vem kaj me čaka, ampak na domači merilec so mi dobri dve uri po jedi izmerili kar 11,3 sladkorja… glede na to, da sem v 11.tednu je to še prezgodaj za gestacijski diabetes in bo šlo verjetno kar za nastop ta pravega… sem pa stara 40 let…
zanima me, če je med vami kakšna, ki ima podobno zgodbo, zanima pa me kako poteka uvajanje na inekcije… menda naj bi bila par dni v porodnišnici… mi lahko pove kdo kaj več na to temo…
hvala in lep pozdrav
melita
takoj h ginekologu da ti da napotnico za Tomažičevo ,to je lahko samo nosečniški lahko pa ne ,jaz sem izgubila otroka pri 17 tednih eden od vzrokou je laho tut cukr, sicer te nočem strašit ,vendar je cukr lahko prisotn že od začetka nosečnosti
vse dobro ti želim
Mojca
Hvala Moyca,
sem klicala takoj v diabetološko za dr. Tomažičevo, pa so me napotili najprej k splošnemu zdravniku, da bi opravila 50g test kar v domači diabetološki in potem pa če bo povišan pa še na 100g z napotnico k njim… in potem naprej…
sem ji razložila pa tudi omenila da se bojim da bi bilo kaj narobe, pa mi je rekla naj se pomirim in naj grem skozi vse po vrsti…
danes sem imela pregled samo pri sestri (kri, voda) in je našla sladkor v urinu… ker imam 18.12. NS je rekla naj grem k svoji zdravnici in opravim pregled, izvid prinesem na NS in me bodo potem ustrezno napotili naprej…
upam, da se do takrat ne bo zgodilo kaj nepredvidenega… menda naj bi skladkor povzročil zgodnji splav (6-8 teden) ali pa potem kasneje okvare na srčku otroka in seveda prekomerno težo otroka…
zelo mi je žal, da si izgubila otročka… a je bil pri tebi vzrok sladkor?
še enkrat hvala in lp…
melita
Poskusi s strogo dieto za sladkorne bolnike, nobenih priboljškou, vsak dan po jedi sprehod, jej 5 krat dnevno po malem,ker si noseča celo 6krat,sicer se boš počutla kot ujetnik vendar sem jaz za svojega otroka naredila vse,ampak se je še vedno tako žalostno končalo, sicer je mnenje tako da se je, ker je bil preživahen zapletel,bil je fantek,najin Andraž…
Ponavadi ob strogi dieti malo hujšaš, ampak ni to nič hudega.
LP
Mojca
draga moja,
vem kaj preživljaš, saj imam tudi sama za seboj izgubo… vzrok menda infekt (takrat ni bilo sledu o cukru!) in to celo v 22.tednu…
zato me je še bolj strah…
glede priboljškov ne bo problema, ker sladkarij, peciva, tort, itd. tako ne maram… kruh jem več ali manj le rženi ali polnozrnati, pa še to največkrat le zjutraj…
bom malce naštudirala in se držala dokler ne ugotovijo kako je z menoj!
lep dan in hvala ker si se oglasila
melita
draga Melita. V prvi vrsti brez panike. (ja, veliko lažje reči, kot narediti)
Mene so poslali v diabetološko ambulanto tik pred zanositvijo – ker sem imela na tešče povečan sladkor. Potem sem zanosila in ko sem šla na prvi pregled je bila postavljena diagnoza gestacijski diabetes ali nosečniška sladkorna. Strogo ne smeš jemati tablet za sladkorno bolezen, ker škodijo plodu. Zato so me dali samo en teden na sladkrno dieto in ker se sladkorji niso uredili, sem takoj zatem dobila inzulin. Psihično grozen občutek. Sem rabla en teden dopusta, da sem se pobrala. V vseh ambulantah (tudi pri dr Tomažičevi) so rekli, da se zdaj ne bodo ukvarjali s tem ali je prava nosečniška sladkorna ali ne in kako bo po porodu, najvažnejše je, da imam zdaj urejen sladkor med nosečnostjo. In rezultate imam res lepe. najvišji dnevni sladkor do 8 (res redek primer) sicer pa okoli 7, mesečno povprečje pa med 4,5 in 5,5. naučila sem se sama dozirati inzulin, je pa res bolj ko grem proti koncu nosečnosti, večje so količine (sem skoraj na 10 x začetnih) Sem tudi na stalni sladkorni dieti (v bistvu na zdravi prehrani). Zdaj sem v 8. mesecu nosečnosti in sem pridelala 6 kg. Na zadnejm UZ pred enim tednom, je bilo z otročkom vse ok. Zdaj samo še čakam na odhod v porodnišnico (cca 1 mesec). Navaditi se boš morala ritma prehranjevanja (5 obrokov na dan). Meni je to super. Pa tudi v službi mi gredo na roke, da si lahko privoščim opoldansko kosilo. Paziti moraš kaj in koliko poješ, pa tudi različna hrana pri različnih ljudeh povzroča sladkor. Jaz sem občutljiva na vse vrste kruha in na pizzo (sladkor do neba). tega pač ne jem. Dobila boš knjižico z navodili za prehrano. Pa na pikanje se boš navadila. Jaz imam 4 x dnevno inzulin in 4 x dnevno test sladkorja.
Ja sem se precej razpisala. Če te še kaj zanima kar vprašaj. Nisem dnevno tukaj, bom pa pokukala gor.
Lp, ela S
RES NI FER, da na tak način strašite Melito, z izgubo otroka, s posledicami na otroku in ne vem še kaj! Lepo prosim! Tudi jaz sem imela visok sladkor od začetka nosečnosti, pa sem se lepo držala diete in je bilo vse super – do konca! Nihče mi ni NIKOLI omenil, da bi lahko karkoli bilo narobe z otrokom, omenili so mi samo, da bi lahko imel povečano telesno težo, posledica tega bi bila samo težji porod! Ne širite laži!
Draga Melita – verjemi mi, ni čist noben problem sladkorna, samo drži se stroge dijete! Pa srečno!!
Pozdravljene
Pusenjak pravi da tudi nizki sladkor slabo vpliva na plod ker gre isto kot za pomanjkanje kisika v mozganih ce imas hipe. Jaz sem diabetik in problem imam z nizkimi sladkorji ne z visokimi veckrat imam cukr tudi 1,5 merim pa si vsaj 10 na dan. Kaj mislite dr. Tomazic mi tega ni omenila da bi lahko to tako skodovalo?
Takole lahko povem iz lastnih izkušenj,
Ko smo v porodnišnici povedali, da je žena dobila insulin, ker je imela po obrementvi 9.9 sladkorja in max okoli 7-9 zjutraj(po zajtrku 1.5 ure) in zvečer( po večerji 1,5 ure), čez dan pa normalno 4-6, so ZELOOOOO debelo pogledali vse sestre in celo pediater. Rekel je da je za nosečnice normalno da gre sladkor tja do 11.
Meni osebno smrdi spet na farmacevtski lobij ki pač prodaja insulin in kolikor ga lahko prodajo toliko večjo nagrado dobijo zdravniki ki ga predpisujejo.
Na ultrazvoku v 36 tednu je ginekologinja izračunalna da je otrok težak cca 3.5kg, rodil se je v 38 tednu težak 3.100g. Kolikor mi zdrava pamet dovoljuje razmišljanja mislim, da je insulin povzročil, da se otrok ni mogel pravilno “zrediti” pred porodom, kar je nekaj normalnega za zadnje tedne nosečnosti
Če na kratko povzamem , sem razočaran nad odnosom do nosečnic, saj jo takoj spravijo v dvome, ko vprašaš ali je nujno jemanje insulina ti odgovrijo: če ne boste jemali pač sami odgovarjate kaj bo z otrokom, kaj narediš potem?? ….. vdaš se v odločitev zdravnikov pa čeprav je lahko napačna in usodna kakršnakoli že je..
Forum je zaprt za komentiranje.