Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo nosečniški diabetes

nosečniški diabetes

Pozdravljeni,

zanima me kako narašča sladkor v krvi po obroku. Trenutno sem v 32. tednu nosečnosti in vrednost sladkorja uravnavam z dieto. Se mi je pa že dvakrat zgodilo, da sem imela naprimer 90 minut po obroku (večerja) vrednost 5,9. Po dveh urah in pol (merila se si zgolj iz radovednosti) pa mi je naraslo na 7,2. je to mogoče zaradi počasnejšega prehajanja sladkorja v kri (obakrat sem jedla jogurt 1,3 in 1E črnega kruha))? Po 20 minutah na orbitreku ali sprehodu mi je vrednost zopet padla pod 6,6. Na ta način tudi uravnavam jutranji sladkor, saj bi brez gibanja po zajtrku presegal vrednost 7,6.

Lep pozdrav,

Saša

Pozdravljeni,

kot ste že sami opazili, je naraščanje in padanje sladkorja v krvi po obroku odvisno od vrste zaužitih živil (glikemični indeks). Na vrednosti pa lahko veliko vplivate tudi s telesno dejavnostjo.

Zelo prav skrbite za svoj krvni sladkor. Le tako naprej.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Tudi mene zanima kaj je sedaj prav, tisto kar pokaža na 1.30h ali po 2h in več. Opažam da imam kdaj po 2h več kot po 1.30h, je to v redu ali je to prekoračitev?
Jaz sem v 33 t in 14 dni opažam da imam povečan sladkor enkrat 6,7 ; 6,8 ; drugič 5,7…je to že za insulin ali naj samo poostrim dieto? Insulina res ne bi rada dobila. Na UZ pri 31 t, je bil otrok težak 1.600 g je to v redu ali je preveč?
Hvala 🙂

Pozdravljeni,

kriteriji za spremljanje krvnega sladkorja (KS) so eno uro in pol po obroku, ko naj bi bil KS manjši od 6,7 mmol/l.
Vaše vrednosti, ki jih navajate, če so bile izmerjene po obroku (uro in pol) so še v redu. ker pa so nekoliko – zelo malo nad dogovorjenimi vrednostmi, nekoliko poostrite dieto in pojdite na sprehod.

Za težo otroka vprašajte ginekologa.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close