nosečnica in aktivnost

Pozdravljen Goran!

Morda res ni pravi forum, a mi je zelo všeč tvoj način komuniciranja in ker res ljudem odkrivaš, da na koncu po vsem ostane samo še telesna aktivnost kot najustreznejši način hujšanja in predvsem, ker znaš pojasniti. Večina trenerjev v fitnesih bi rekla, toliko in toliko naredi, kaj več pa ne povedo.
No, tu imam zdaj vprašanje, ne vem, če bom dobila tisti odgovor, vseeno me zanima, če kako svetuješ bodoči mamici, kako naj vzdržuje telesno aktivnost in kako je morda s pripravami za lažji porod. Poleg tega gre tudi za posebne vaje tistih mišic, ki sodelujejo pri porodu. Mnogo žensk ima pogostokrat pretrgan presredek, sploh pa to doleti skoraj vsako. A bi poskusil najti kaj primernega? Prepričana sem, da ti bo veliko žensk zelo hvaležnih.

Lep pozdrav!

Ela,

Najprej bi se ti zahvalil za pohvalo, ki sem je seveda zelo vesel. Tema tega foruma res ni kar si vprašala.. pa bom vseeno poskusil odgovoriti.

Najprej glede inteznzivnosti treninga med nosečnostjo… zdravniki in strokovnjaki, s tega področja zaenkrat še ne vedo dovolj o tem.. pa tudi nivo intenzivnosti, ki bi ga naj posamezna nosečnica bila sposobna izvajati se od primera do primera azlikuje. Iz preventive, so zato priporočila malo nažja zaradi varnosti.

Priporočljiva vrednost srčnega utripa je… da ta med vadbo če ste stari okrog 20 let… utrip naj ne preseže 140, če ste okrog 30 pa naj ne bi bil čez 130. Subjektivna lastna ocena intenzivnosti naj ne bi presegala stopnje že težko. Torej… nekje med” lahko in že težko”, je trening, ki bi naj bil za vas primeren.

Trajanje vadbe… aerobni delnaj ne traja dlje kot 15-20minut ob vzdrževanju srčnega utripa v varnostnem področju. Med vadbenimi enotami naj bo vsaj en dan počitka.

Veš… sem ti mislil napisati in opisati še vaje… pa bo malce težko, ker za nosečnice so malo prilagojene.

Svetujem pa ti naslednjo oz. zelo ti priporočam knjigo:
S športom v zdravo nosečnost
avtor: Trudi Švarc-Urbančič in Mateja Videmšek
knjigo je izdala Fakulteta za Šport

V tej knjigi je ogromno vaj, ki se priporočajo nosečnicam. Mislim, da če je knjigo možno sposodit to vsekakor stori.

Če knjige ne boš mogla dobiti ali imaš še kakšno drugo vprašanje se pa lahko seveda znova obrneš name.

Lep pozdrav,
Goran

New Report

Close