Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija NOS, NOS IN ŠE ENKRAT NOS

NOS, NOS IN ŠE ENKRAT NOS

http://www.mayoclinic.com/health/nasal-lavage/MM00552

Če pa ta ne odpre, bo morda tale pravi naslov:
http://health.yahoo.com/respiratory-videos/video-nasal-lavage-for-children/mayoclinic–MM00587.html

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Če lahko še jaz dodam – spiranje noska s fiziološko pri nas izgleda takole:
Otroka z brisačo ovijem okrog ramen, da ima tudi roke skrite. Manjšega dam na koleno (nogo imam na pručki), večji stoji na pručki sam – nad umivalnikom.
Uporabim navadno pumpico, čistilec noska za dojenčke:
http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=138804
Pumpico stisnem, jo dam v čist kozarec s fiziološko raztopino (ki sem ji prej nalila iz plastenke, da je sterilna) in jo napolnim s fiziološko.Pumpico nagnem, da v njej ni zraka, da je polna.
Otroku stisnem fiziološko raztopino v eno nosnico, da priteče tudi na drugi strani ven. Počakam, da še sam malo spiha, spljuva, nato ponovim še v drugi nosnici.
Ko bi videli, kaj vse pride ven!!!
Ko končamo s spiranjem, uporabimo še aspirator, da je nosek suh:
http://www.babyvac.co.nz/
Po tem postopku je običajno mir dlje časa, še posebej se pozna zvečer, ko otrok zaspi brez smrkanja in kašljanja.
Nosek spiramo vsak večer in vsako jutro, tudi pri najmanjšem prehladu, sicer pa po potrebi.
To jesen smo porabili tudi po liter fiziološke na teden, a smo jo odnesli brez kakršnihkoli zdravil ali antibiotikov.
Odkar to počnemo, mirneje spimo, pa tudi k pediatru nam ni treba tako pogosto kot otrokovim vrstnikom.
Tanč, povejte prosim, če je s to metodo vse OK, ker že prav tečnarim prijateljicam, naj tako počnejo, prepričana, da jih bo to rešilo pred vnetjem ušeska in podobnimi nevšečnostmi.
Se mi zdi, da bi veliko problemov rešila taka preventiva, če bi jo le kdo utegnil razložiti staršem (npr. v šoli za starše, posvetovalnicah… ko med. sestra o temencah govori 15 min, bi lahko 5 min posvetila še temu, ne?).
Hvala za mnenje.

Pozdravljeni, Kenga,
odlično delate. In dejansko so mamice presenečene, kaj vse spravijo iz noska, ko se končno tega lotijo.
Saj govorimo, kažemo, delimo navodila, ampak kaj, ko se otrok staršem smili!! Lažnmo usmiljenje, bi rekla, saj mu končno očistijo nos in otrok končno lahko diha. Naj kar joka, s tem gre še malo več sluzi iz nosa. AMpak čez nekaj mesecev bo otrok sam rekel, da mu date vodico v nos.
Skratka, otrok se staršem smili, ker med izpiranjem noska joka, pa prenehajo. Pa pride z vnetimi ušesi in jim spet govoriš, da brez čiščenje nosa ne bo nič. Pa pridejo čez 10 dni s ponovno vnetimi ušeski in spet govoriš, da brez izpiranja noska ne bo nič. In tako iz antibiotika v antibiotik, ko bi le s pravilno higieno nosa in malo odločnosti (predvsem pa pri sebi razčistiti, ali otroku s čiščenjem nosa pomagaš ali ga mučiš) preprečili vsaj polovico vnetih ušes.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Prav vesela sem, da ste mi dali “žegen” in lahko tečnarim še naprej. Sem že na forumu, kjer mamice vse po vrsti tožijo, kako ubogi so otroci, razložila, naj najprej same pri sebi razčistijo.
Naša dva čiščenje noska prav stoično prenašata. Na začetku sta protestirala, zdaj pa sta ugotovila, da jima je potem lažje in je to del rutine, kot npr. umivanje zobkov.
Moram pa povedati, da mi tega ni nihče razložil, če ne bi bilo vašega foruma, bi bila še vedno na točki kapljanja fiziološke.
V našem dispanzerju o tem ni bilo nikoli govora, tudi zdravnica je redkobesedna, kar se konkretnih navodil tiče. Zanimivo, ker sicer smo imeli veliko svetovanj – kot del pregleda v posvetovalnici, kjer se je običajno razvila debata npr. okrog temenc.
Ostale mamice pa tožijo: “Spet nismo dobili nobenih zdravil, samo s fiziološko naj spiramo. Pa saj mu vsak dan dam par kapljic?!?!”
Mogoče bi del te debate prestavili k lepljivim temam zgoraj, o čiščenju noska.
Lep pozdrav!

Ja, to je res. Ampak saj imajo verjetno mamice tudi mene že poln kufer, ker se vsaj v 90% vseh odgovorov ponavljam: izpirajte s fiziološko in kapajte OperilP.
Predvsem pa bi bilo potrebno že med zdravniki končno enkrat urediti zadeve: specialisti ORL vedo o teh nosih največ in se samo križajo, ko vidijo, kako zapacani noski prihajajo k njim, ker se pediatrom pogosto ne zdi dovolj pomembno to, da je treba nos pač čistiti. Da ne govorim o predsodkih pri uporabi Operila (ali Benila, vseeno). Ravno v zadnji številki naše cehovske revije je pisal en starejši kolega specialist ORl o tem, kako neumno je to, da ni Operil na pozitivni listi in kako pomembno je, da ga 3-4x dnevno kapljamo v nos.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Nosni dekongestivi ali zakaj se morajo
uspešni vedno znova dokazovati?
Štefan Spudič

K pisanju teh vrstic me je spodbudilo več podobnih zaporednih dogodkov v specialistični ORL-ambulanti. Ob kontrolnem pregledu mati naglušnega predšolskega ali šolskega otroka z znaki seroznega otitisa namreč pove,
da otroku v nos, kljub nasvetu, ni vkapala dekongestivnih kapljic. Le zakaj ne? Ker tako in tako ne pomagajo, sicer bi bile na pozitivni listi in jih ne bi bilo treba plačati… Ali pa, da so predrage in si jih večkrat zapored ne morejo privoščiti.
Monoterapijo z dekongestivnimi kapljicami otorinolaringologi svetujemo pri sekretornem otitisu, ki ga spremlja prevodna okvara sluha, in vztrajnem rinitisu, pri rinosinuzitisu pa v kombinaciji s peroralnim antibiotikom in lokalnimi kortikosteroidnimi in antibiotičnimi kapljicami. Uporaba dekongestiva v vsakodnevni praksi je tako samoumevna, da sem mislil, da ni težko dobre izkušnje preliti na modri zaslon računalnika… A vendar, nekaj samo po sebi umevnega nenadoma postane problem, ko bi rad povedal, kar veš oziroma brez dvojno slepih poskusov prevzameš od starejših kolegov, od časa do časa preizkusiš na sebi in svojih, vsakodnevno pa te utrjuje v prepričanju, da stvar deluje, poslušanje pozitivnih povratnih informacij in lepi objektivni rezultati uporabe nosnih kapljic v vsakodnevni praksi.
Prepričanje temelji na primerih Ob pregledu nosu z nosnim spekulom, sploh pa pri endoskopiji nosu vsakodnevno vidimo jasen učinek nosnih dekongestivov, od starejših tetracaina, cocaina, efedrina, pa do najnovejših nafazolina in oximetazolina.
Dekongestivi namreč prostemu očesu vidno skrčijo nosno sluznico, predvsem na nosnih školjkah, in olajšajo pregled celotnega nosu in epifarinksa ter aspiracijo izločka. Učinek lahko seveda tudi objektiviziramo z različnimi metodami, s katerimi izmerimo pretoke zraka skozi nosna hodnika (rinomanometrija).
V primeru gnojnega sinuzitisa sluznica srednjega nosnega hodnika
po nekajminutni izpostavitvi dekongestivu uplahne, večkrat vidimo
počasnemu polzenju lave podoben tok sluzi, ki se scedi iz sitkinih celic,
čeljustne ali čelne votline.
Manj spektakularen, zato pa toliko pogostejši učinek je normalizacija
okvarjenega sluha pri otroku s seroznim otitisom, ko po tedenski kuri
z operilom P ponovno bolje, po dveh do treh tednih napihovanja nosu
z Valsalvovim manevrom pa spet normalno sliši. Normalen sluh pa je predpogoj za splošni umski razvoj, saj so že pred tisočletji zapisali:
»Intelectus dat qui auditum.«
Poleg objektivnih rezultatov zdravljenja z dekongestivi pa uporabniki
teh zdravil preizkusimo njihovo delovanje na sebi ob težavah z nahodom
med prehladom, alergijskim rinitisom ali pri sinuzitisu pri preveč
udarnem potapljanju. Glede na dobre izkušnje jih poskušamo vsiliti tudi
otrokom in odraslim svojcem; običajno pade sugestija na plodna tla.
Seveda pa ne smemo pozabiti na preventivno vlogo dekongestivov, saj vemo, da se lahko celo zdravljen, kaj šele nezdravljen rinitis stopnjuje
v rinosinuzitis, v najslabšem primeru pa se sinuzitis zaplete v smislu
lokalnih, očesnih ali celo centralnih zapletov.
Pri otitisu lahko vnetje postane ponavljajoče ali kronično, nastane
pa lahko tudi akutni mastoiditis z možnostjo centralnih zapletov. Tako
pri otitisu kot pri rinitisu dekongestivi zmanjšajo možnost stopnjevanja
v težje oblike bolezni, pospešijo restitucijo ad integrum in zmanjšajo
možnost nastanka zapletov.
Večkrat se občutki in rezultati ne skladajo z uradno doktrino, pa tudi
doktrine o zdravljenju posamezne bolezni so si včasih precej narazen.
Lep primer je npr. ORL-doktrina zdravljenja subglotisnega laringitisa,
ko v praksi vsakodnevno preizkusimo krasen učinek parenteralno
apliciranega relativno visokega enkratnega odmerka metilprednizolona,
ko otrok v nekaj minutah, ob plahnečem strahu v materinih očeh, iz
vdiha v vdih lažje in manj hropeče diha, deset do petnajst minut po
injekciji sredi noči pa utrujen zaspi… Kar se seveda ne sklada popolnoma
s teorijo kortikosteroidnih receptorjev, mRNa, translacije… Druga
veja medicine zagovarja vsega spoštovanja vreden bistveno previdnejši
pristop k zdravljenju laringitisa.
Podobno je pri zdravljenju vnetja nosne sluznice, obnosnih votlin
in srednjega ušesa.
Finančni strokovnjaki ZZZS bi najraje videli, da bi vsa vnetja, tudi
bakterijska, pozdravila brez pomoči antibiotika kar narava sama, kar se
v velikem odstotku na srečo tudi zgodi. Uporaba dekongestivnih nosnih
kapljic pa je v večini doktrin sploh tabu tema oziroma jih pediatri,
družinski zdravniki, pulmologi… ne svetujejo, in sicer s pojasnilom,
da ni dovolj kliničnih raziskav, ki bi potrjevale pozitiven vpliv, kaj šele
očiten učinek dekongestiva na dvig odstotka končne ozdravitve. V isti
sapi nas z verodostojnimi rezultati multicentričnih preiskav na številčno
zavidanja vredni populaciji pacientov prepričujejo v dekongestivni
učinek lokalnih nosnih kortikosteroidov. Zanimivo je, da bi radi poleg
nedvomnega imunomodulatornega protivnetnega učinka dokazali tudi tako želeno uplahnitev nosne sluznice in povečano prehodnost nosnih
hodnikov, izboljšanje drenaže in aerizacije sinusov in evstahijeve tube,
hkrati pa pozabljajo, da so stavek višje negirali vsaj pozitiven učinek
klasičnih starih dobrih dekongestivov. Dekongestivov, katerih desetletja
znani učinek je predvsem vazokonstrikcija aeriol v nosni sluznici, kar
povzroči dekongestijo.
Popolnoma tudi zanemarjajo morebitne ugodne učinke nosnih kapljic
na telo in dušo lastnika zamašenega nosu, ki nefiziološko diha skozi
usta…Pozabljajo pa tudi na neposreden finančen učinek, ki ga imajo
dekongestivi, saj se ob dosledni uporabi zmanjša potreba po stopnjevanju
primarnega zdravljenja v zdravljenje z antibiotiki, s katerimi pa je križ
še zaradi odpornosti…
Zakaj je tako težko priznati zasluge nosnim dekongestivom pri zdravljenju bolezni nosu, obnosnih votlin in srednjega ušesa ter preprečevanju zapletov omenjenih bolezni?
Ali nam naši najmlajši res tako malo pomenijo, da (ne)zavedno zanikamo
dolgoletne dobre izkušnje, ki jih imamo z uporabo oximetazolina
in drugih dekongestivov v zdravljenju rinitisa, otitisa in sinuzitisa ter
preprečevanju področnih ušesnih, očesnih in centralnih zapletov.
Kapljice za nos pospešijo ozdravitev, hkrati pa izboljšajo kakovost
življenja v času bolezni, ki jo spremlja zamašen nos. Omogočajo namreč
fiziološko nosno dihanje, ki je predpogoj za normalno temperiran, navlažen
in prečiščen vdihani zrak…
Dileme o koristnosti dekongestivnih kapljic in pršil za nos po mojem
mnenju ni. Brez pomisleka jih uporabim, ko sam zbolim, predpišem jih
svojim otrokom in svojcem, vsakodnevno jih uporabljam v ambulantnem
in pooperativnem delu.
Zadnja leta v literaturi prebiramo tudi izsledke predkliničnih raziskav
učinka molekule oximetazolina na zmanjšanje koncentracije in
učinkovitosti proinflamatornih derivatov arahidonske kisine, kot tudi
obetavne izsledke raziskav o protivirusnem delovanju učinkovine.
Velike znanosti pri uporabi dekongestivov v lajšanju simptomov
rinitisa, otitisa in sinuzitisa ni. Dekongestivi imajo, poleg lajšanja simptomov kataralnega vnetja, pomembno vlogo v prvih borbenih vrstah pri
preprečevanju stopnjevanja kataralnega vnetja sluznic nosno-ušesnega
sklopa v gnojno obliko. Do neke mere lahko pomagajo preprečiti nastanek
zapletov.
Glede na hitrejše okrevanje in preprečitev gnojne oblike vnetja, ki je
dolgotrajnejša, zahteva antibiotično zdravljenje in povečuje odsotnost
z dela, imajo tudi tako želen pozitiven finančni učinek. Zaradi tega bi
lahko bili, vsaj pri otrocih in mladostnikih, vrnjeni na pozitivno listo,
kajti le tako jih bodo otroci resnično prejemali.

Vir: http://www.zdravniskazbornica.si/stikizjavnostmi.asp?FolderId=365

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=%C4%8Di%C5%A1%C4%8Denje+nosa,author=,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=46,match_threads=0

Vsi zadetki na ključno besedo: čiščenje nosa

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

S posredovanjem Tince in Ninn prilagam slovenski prispevek s prikazom čiščenja noska pri otroku:
http://s12.si/zdravo-zivljenje/razno-ostali-prispevki/1475-ienje-noska-pri-otroku.html

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Pozdravljeni

Mene pa zaanima ali je bolje pri 10 mes. otroku uporabiti Operil P ali Sterimar Baby Prehlad Stop&Protect. Seveda samo zvečer, čez dan čistimo z fiziološko oz. Sterimar pršilko.

Hvala za odgovor v naprej
Tanja

Nos čistimo s tekočinami, ki vsebujejo fiziološko raztopino (Sterimar, fiziološka, hipertonična fiziološka). Operil (in Olynth) pa nista namenjena čiščenju nosu, pač pa zmanjšujeta sluzenje (izločanje sluzi) in zmanjšujeta oteklino nosne sluznice pri prehladu.
Operil P je sicer registriram po 2. letu starosti, z dobrimi navodili pa ga uporabljamo tudi pri majhniih otrocih in jim omogočimo vsaj 5-6 ur mirnega spanja.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Pozdravljeni!
Prosila bi vas za nasvet. Moj 11 mesečnik ima zabasan nosek,je hripav in mu hrope v grlu (kot bi se sluz ‘vozila’ gor in dol,če lahko tako opiš,kar se bolj sliši,ko zaspi in miruje). Vročine nima,medrebrni prostori se mu ne vdirajo – tako da mislim,da dihalne stiske nima.V nosek dajem fiziološko in ga izsesavan z aspiratorjem,redno pije vodo, sedaj pa sem se opremila še z inhalatorjem in mu ga redno tiščim pod nosek. Lahko še storim kaj,da bi mu pomagala?
In zanima me še koliko vdihov je normalno pri takšnih otrocih v spanju? In kaj lahko naredim,da bo čimbolj odporen,saj bo začel obiskovati vrtec?
Hvala za odgovore že vnaprej!

Sem pozabila pri prejšnjem napisati,da je normalno ješč,tudi pije lepo,razpoložen je,kot običajno navihano. 🙂

Nosek čistimo večkrat dnevno, tako kot ste opisali. Včasih svetujemo dodati Operil P kapljice za otroke, da zmanjšamo sluzenje, otrok pa vsaj med spanjem mirno diha 5-6 ur.
Štetje frekvence dihanja ima smisel pri otroku, ki težko diha (ugreza, otežen izdih), da imamo pod kontrolo morebitno slabšanje. Do 30 vdihov na minuto bi bilo še čisto v redu.
Zdravil, ki bi pospeševala naravno zorenje imunskega sistema ni.
Otroci so bolni, ker hodijo v vrtec in ker so tako v stiku z drugimi bolnimi otroki. Kar je bilo lepo vidno v času zaprtja vrtec, ko so bili otroci zdravi.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Pozdravljeni,
Leto in pol star otrok mi je en teden precej smrkal, zadnje dni je prešlo v moker kašelj in bruhanje in danes še vročina. Začasni pediater ga je pregledal…dihanje, ušesi ok… rdeče grlo. Predpisal je Brufen…ali je to ok…ali ni to proti bolečinam?🧐

Brufen (in vsa zdravila izi skupine nesteroidnih antirevmatikov) so zdravila proti vročini in proti bolečinam. Za otroke uporabljamo ibuprofen takoj za paracetamolom (Calpol, Daleron).

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close