Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca nos…

nos…

Pozdravljeni!

Imam težave z nosom. Večino časa je zamašen in težko diham skozi nos. Sklepam, da zato kar naprej zeham (kar zna bit – posebej na predavanjih – precej neprijetno…).
Nikoli mi ne teče kri (tako kot da bi se udarila), je pa vedno nekaj krvi zraven, ko obrišem nos, včasih je čisto sveža in včasih strjena v kepicah.
Občutek imam, kot da je nekje v nosu ranica, ki jo vsakič sproti odprem, ko odluščim skorjo krvi z nje; ampak če tega ne naredim, skoraj ne morem dihat skozi nos.
Največkrat si pomagam z inhaliranjem, poskusila sem s sprejem nasonex in kapljicami operil. Ne pomaga nič. Po nasonexu se ne zgodi čisto nič, po kapljicah čutim nekaj grenkega v grlu, se krepko useknem, potem pa je stanje nespremenjeno, pri inhaliranju pa se mi nos sicer odmaši, lahko zadiham, vendar traja kvečjemu pet ur; potem se spet nekaj nabere notri in komaj ‘vlečem’.
Še najboljše je na morju; tam se mi nos čist odmaši (ker sem ves čas v vodi) in takrat lahko diham. Ugotovila sem tudi, da imam izredno občutljiv voh – kadar lahko voham.

Težave z nosom imam že odkar pomnim; otroška zdravnica je postavila diagnozo ‘sinusitis’ (ko bi jaz vedela, kaj je to…) in mi predpisala nasonex, ki pa že dolgo ne pomaga več, čeprav sem vmes za nekaj časa popolnoma prekinila z njegovo uporabo.
Sem alergična na cvetni prah bradavičaste breze, ampak z nosom imam probleme tudi pozimi, ko bradavičasta breza niti slučajno ne cveti. Spomladi se pravzaprav nič ne spremeni, samo oči se mi še solzijo in izcedek iz nosu je tekoč, kot pri prehladu, zdaj pa je trdo in ‘prilepljeno’ na stranico nosu.

A se lahko kako znebim tega polnega nosa? Problem je, ker študiram daleč od doma in če obiščem študentsko zdravnico mi reče, da to ni nič nujnega in naj grem k svoji domači, če pa grem (ko pridem domov) k svoji zdravnici, pa pravi, da sem zdaj ‘v varstvu’ študentske zdravnice, naj grem k njej. Tako si me podajajo in nihče noče vsaj pogledat in povedat, kaj je narobe. =(

Hvala in lp.

Draga študentka!

Zamašitev nosu ima lahko več vzrokov. Najprej je lahko odziv na prehlad, potem je tu seneni nahod ali alergični rinitis, ki je pri vas zelo verjeten. Oteklina nastane zaradi vnetja sluznice, ki prekriva notranjost nosu. Pri nekaterih boleznih, kot je na primer kronočno vnetje obnosnih votlin (kronični sinusitis) oziroma pri nosnih polipih, lahko nastane trajno vnetje s trajnimi, oziroma ponavljajočimi se težavami.

Metoda lajšanja težav, ki so jo poznale že naše babice, je vdihavanje pare iz lonca z vročo vodo. Para razredči sluz, kar omogoči, da jo odstranimo z vsekovanjem. Z dekongestivi (sredstvi za zmanjšanje otekline) v obliki kapljic za nos moramo biti previdni. Pri trdovratnih težavah, ki so alergičnega izvora, priporočamo poleg pršil, kot je Nasonex, še jemanje zdravil v obliki tablet. Ker gre lahko tudi za nosne polipe, mora dolgotrajne težave presoditi izbrani zdravnik.

Če bo v prihodnje še prihajalo do “fenomena podajanja” se ponovno oglasite.

Pa čim bolj sveže in zračno v letu 2004!

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close