Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja norice

norice

pozdrav
imam 6, 4 leta in 2,5mesecev stare fante (nobeden vodenih koz še ni imel). danes smo bili na obisku pri fantku, ki je prejšno nedeljo zbolel za noricami. danes je imel še po telesu polno “pikic”-krastic. njegova pediatrinja je mamici po telefonu zatrdila, da fant ni več kužen. ker imava z najmlajšim 19.7 pregled pri 3m in cepljenje ali je bolje, da cepljenje odložimo? ali fant res ni več kužen? ko sva se po telefonu pogovarjale je rekla, da fant ni več kužen in da lahko pridemo na obisk, ampak ko je mali dal majico dol me je kr zmrazilo:(( sicer me koz ni strah ampak skrbi me za cepljenje. ker gremo 30.7. na dopust (na bazen) mali sicer ne bo v vodi ali je slučajno problem, če bo cepljen v ponedeljek 29.7? tedaj bo minilo že tistih 3t kar naj bi bila inkubacijska doba.

hvala za nasvet
Klavdy

Spoštovani, a je prejšnja nedelja mišljeno 11 dni nazaj? Če da in so se vsi izpuščaji spremenili v kraste, otrok zagotovo ni več kužen, čeprav še tako grdo in prav vznemirljivo izgleda. Pri težjih noricah so grde krate prisotne še mesec dni po okužbi. (Če pa je mišljena nedelja pred 4 dnevi, je z veliko verjetnostjo še kužen). Inkubacija za norice je 7 do 23 dni, najpogoste 14 dni. V primeru, da so se norice začele pred 11 dnevi, cepljenje 19.7. nikakor ni problematično.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

pozdrav
ja prejšna nedelja je mišljeno pred 11 dnevi. js ko sem ga videla me je skoraj kap-res zgleda grdo. samo ker prej nisem videla smo bili tam že kakih 10minut. torej če ni več kužen (mamica je rekla, da ima že vse kraste-res pa je da je imel ogromno koz-a je možno da bi še vedno imel kakšen mehurček po tolikšnem času-mamica je zatrdila da teh ni več), cepljenje ni problem? omenila P seveda bom. kaj pa če je slučajno še ostal kakšne mehurček in dobimo vseeno koze? je mogoče bolje, da ga cepimo 29.7. dan preden gremo na dopust da bomo sigurni? ni pa pričakovati večjih težav, čeprav je najmlajši star šele 2,5meseca? verjetno jih preboli tako kot ostali?

hvala še enkrat

Sveži mehurčki se pri noricah pojavljajo 3-5 (res izjemoma 7 dni). Po 11 dneh so otroci pogosto že v kolektivu. Če bi se slučajno cepili v inkubaciji noric, bi se pač cepili. Je pa tako: če ste preboleli norice vi, je verjenost, da bi z noricami zbolel 3-mesečnik še zelo majhna, saj ima še vaša zaščitna protelesa. Od 3. meseca dalje pa se verjetnost povečuje, ker protelesa hitro upadajo. Če 2,5 mesečnik nima vaših proteles, pa zaradi starosti prav tako ni pročakovati težjega poteka. Res se mi ne zdi potrebno čakati do 29.7.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

torej tudi če bi cepili in bi potem norice mlajši slučajno dobil, ne bi bilo težav? hvala da ste me pomirila in upam da jih sedaj še ne dobimo:)) hvala še enkrat

New Report

Close