Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Noctiben Mea

Noctiben Mea

Spoštovani,

znova pošiljam vprašanje, ki se je očitno izgubilo na poti do vas (poslala že skoraj dva meseca nazaj). Zanima me varnost jemanja zdravila Noctiben Mea.

Je načeloma varno, če ga jemljem redno, a s prekinitvami: 3 dni zapored ga vzamem (1 tbl), nato naredim 4 dni zapored pavzo, nato pa spet 3 dni z, 4 dni brez …
Navodila sem prebrala in tudi vsa druga priporočila v zvezi z nespečnostjo dobro poznam. Preverjeno pri meni nič ne deluje tako dobro kot tole. 😉

Hvala!
Lp
A

Spoštovani,

Nespečnost je le ena izmed motenj spanja. Oseba, ki ima težave z nespečnostjo, zvečer težko zaspi, ponoči pa se pogosto prebuja. Čas spanja je skrajšan, bujenje je prezgodnje, vse to pa vodi v nenaspanost in utrujenost. Težave, ki jih opisujejo osebe z nespečnostjo čez dan so:
– nezmožnost koncentracije,
– težave s spominom,
– pomanjkanje energije,
– čezmerna zaspanost tekom dneva in
– razdražljivost.

Za preprečevanje pojavljanja nespečnosti je najpomembnejše, da skrbite za zdrave spalne navade. To pomeni, da se vsak dan v posteljo odpravite ob približno isti uri, zjutraj pa se prav tako zbudite ob istem času. Izogibajte se popoldanskim in večernim dremežem, saj boste z njimi le še poslabšali težave z nespečnostjo. Če že potrebujete dnevni počitek, naj le-ta traja največ 30 minut in do 16. ure. V večernih urah se izogibajte pijačam, ki vsebujejo kofein (kava, kokakola, energijske pijače), alkoholu, kajenju ter mastni in preobilni hrani. Pred spanjem se izogibajte delu na računalniku, gledanju televizije ter pretirani uporabi mobilnega telefona. Modra svetloba, ki jo oddajajo te naprave, namreč zmoti naravni cikel spanja in vpliva na spanec.

V primerih, ko težave trajajo več kot dva do tri tedne, ko je nespečnost posledica zdravstvenih težav in ni povezana s slabimi spalnimi navadami (npr. pogosto nočno uriniranje pri težavah s prostato, težko dihanje pri astmi, nespečnost povezana z depresijo,…) ter kadar se nespečnost ne izboljša, kljub upoštevanju nasvetov, kako odpraviti nespečnost brez zdravil in ste že odpravili vse ostale vzroke, ki bi lahko vplivali na vaš spanec, pa je nujen obisk zdravnika.

Preden se odločimo za samozdravljenje nespečnosti z zdravili brez recepta, moramo najprej nujno ugotoviti, ali so za nespečnost lahko krive morebitne pridružene bolezni ali druga zdravila, ki jih jemljemo. Zato se je pred izbiro ustreznega pripravka nujno predhodno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni. Tako najprej ugotovimo, ali je samozdravljenje naše težave sploh mogoče. Jemanje pripravkov za samozdravljenje se prav tako ne priporoča sočasno z zdravili, ki delujejo pomirjevalno ali uspavalno in se lahko dobijo samo na zdravniški recept.

Kratkotrajne oblike nespečnosti lahko lajšamo z izdelki, ki vsebujejo različne zdravilne rastline (baldrijan, hmelj, pasijonka, melisa) ali njihove mešanice oziroma v kolikor ni poznanih kontraindikacij, tudi z zdravili brez recepta kot je na primer omenjeni doksilamin.

Vsi ti pripravki, pa so v primeru samozdravljenja primerni samo za krajši čas. Njihova uporaba naj ne bo daljša od dveh tednov – v tem času se težave z nespečnostjo morajo izboljšati. V primeru, da temu ni tako, morate obiskati zdravnika.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close