Najdi forum

Nočem da me alkohol uniči

Zanima me če se še kdo srečuje s problemom kako se upreti alkoholu.

Imam težave z njim.
Pijem.
Preveč.
Rad bi nehal.

Psihiatrinja mi je dala tablete Adepend.
Poslala me je na motivacijsko skupino pod vodstvom terapevta.
Obiskoval, pomagalo nekaj časa vendar need more help.
Bil sem na AA srečanjih…
Not enough!

Ima kdo podobe probleme?
Kako jih rešujete?

Nočem da mi alko uniči življenje in ljudem okoli mene.

Kako si pomagate?
Vsak nasvet bo dobrodošel.

 

Veliko ste že naredili, lahko ste ponosni. Na vašem mestu, če je to le mogoče, bi odšla. Zamenjala bi okolje, navade, ljudi, skušnjave, spremenila pogled. Čeprav naj bi se človek privadil nove stvari že po 21 dneh, marsikdo pozabi ali ne ve, da se navade odvadis veliko kasneje, saj dva, tri mesece. Mogoče vam tak oddih, daljša sprememba pomaga.

Veliko sreče v boju

Pozdravljen. Lahko ti napišem mojo izkušnjo. Sam nisem mogel nehat in sem se streznil s pomočjo Anonimnih Alkoholikov. Ko sem bil na prvem srečanju nisem nič razumel. Zapomnil sem si le besede, Prihajaj nazaj. Rekli so mi da je priporočljivo prit 6 do 8 krat. Kmalu bom 6 let brez alkohola ker sem se vračal. En dan na enkrat živim in življenje je prelepo brez alkohola. Zavedam se da sem Bolnik in Alergičen na Alkohol, Da pa to ne pozabim hodim na srečanja in se družim s sebi enakimi, Edino Alkoholik razume Alkoholika in si lahko med seboj pomagamo.
Srečno

Pozdravljen,

 

se srečujem z isto težavo, nisi sam. Prekomerno sem začel piti med epidemijo za tem se sploh nisem znal ustaviti. Zaradi tega sem izgubil tudi vozniško dovoljenje. Po tem dogodku sem sicer prenehal za nekaj mesecev potem pa spet začel. Tako, da nisi sam tudi jaz se trudim da bi nehal ampak nikakor ne gre. Upam da vsaj tebi uspe. Lep pozdrav in srečno!

Mora še imeti jajca med nogami,

Jaz zaradi bolezni so mi rekli zdravniki ali biti pod terapijo in odstraniti alkohol ( vse) in obdržati vozniško dovoljenje ali pa se prepustim pitju in bo kar bo in jaz sem izbral prvo z terapijo in da obdržimo vozniško!!!

Priznam da še danes ko mineva 28 let ko niti kapljice ne zaužijem se ob zaužitju pice pasalo pivo in pri ribi kozarec vina a sem trdno odločen in se nisem pustil pretentati in še to delal sem v podjetju ko je niso več alkohola kot pitne vode in bil posebnež in izločen….

Prvi korak je že za tabo. Priznal si si, da si odvisnik od alkohola. Tudi drugi korak je že za tabo. iskrena želja, da bi nehal. Čaka te še kar nekaj korakov, če se hočeš resnično odvadit. Alkoholizem se ne ozdravi, lahko se samo zdravi tako da zaspi, torej se boš moral popolnoma in doživljensko odpovedat alkoholu. Morda boš ugotovil, da boš pravzaprav frajer, če boš komu rekel, da si abstinent. Ravno tako se pripravi, da boš tistemu, ki ti bo zaradi tega težil, v obraz povedal, da se zdraviš proti alkoholu ravno zaradi takih, ki so te cenili samo zaradi alkohola. Nujno potrebuješ pomoč, saj je uspešno zdravljenje družinsko, ne pa individualno, saj ti mora cela družina in vsi, s katerimi prihajaš v stik (partner, starši, otroci, prijatelji, sodelavci, …..), pomagati, če ne drugače, vsaj tako, da v tvoji prisotnosti ne uživajo alkohola. Spremeniti boš moral življenske navade, namesto, da greš v gostilno, greš v hribe, na fitnes, sprehod, ples, …., tam spoznaš druge ljudi, nove prijatelje, morda boš moral tudi zamenjati službo (jaz sem jo moral), partnerko, če ne bo želela prispevat svojega dela v tvoji rehabilitaciji. Res je, da te bodo nekateri obsojali zaradi tega in te na vsak način skušali zvabit v gostilno, a se ne daj. V zelo veliko pomoč ti bo psihiater in klub AA, saj ti bodo pri teh velikih življenjskih spremembah nesebično pomagali, saj so, ali pa so bili v istem dreku. Dopusti si pomagat. Ne bo ti žal, ko boš ob čutil, da v rokah držiš vse vajeti konj, ki vlečejo tvojo življenjsko kočijo. Pozabi na vse pivske prijatelje, to niso pravi prijatelji, ampak izkoriščevalci in manipulatorji. Vsak trenutek , prav vsak trenutek se zavedaj, da alkohol ni bil, ni in nikoli ne bo življenjska potreba, tako kakor sta voda, hrana. Brez alkohola ne boš utrpel nobene škode. Morda boš potreboval nekaj časa, da boš to ugotovil, a se splača, saj boš imel zase in za druge, za svoje hobije, šport in kaj vem kaj še, veliko, veliko več časa, katerega bi drugače preživel za šankom in gledal kelnarce v zadnjo plat in se brezuspešno slinil in se vdajal brezupnim načrtom. Postani močen in ostani močen, pa ti bo uspelo. Želim ti, da premagaš to prekletstvo in da postaneš zmagovalec.

Odgovor na objavo uporabnika
Johnson, 22.12.2022 ob 19:02

Pozdravljen,

 

se srečujem z isto težavo, nisi sam. Prekomerno sem začel piti med epidemijo za tem se sploh nisem znal ustaviti. Zaradi tega sem izgubil tudi vozniško dovoljenje. Po tem dogodku sem sicer prenehal za nekaj mesecev potem pa spet začel. Tako, da nisi sam tudi jaz se trudim da bi nehal ampak nikakor ne gre. Upam da vsaj tebi uspe. Lep pozdrav in srečno!

Nikoli ni prepozno in noben poskus vzpostavitve abstinence ni zaman. Govorimo o zasvojenosti z alkoholom in značilnost zasvojenosti je, da vas ne spusti tako hitro iz svojega primeža in zahteva več odločnosti, vztrajnosti in energije, ki jo usmerite v spremembo.

Z anonimnimi alkoholiki ima veliko zelo dobre izkušnje in nič vas ne stane, da se udeležite kakšnega od njihovi srečanj. Potem boste videli, če vam bo odgovarjalo še za naprej.

Najslabše je, da se krepite v prepričanju, da vam ne bo uspelo. Kako veste, če ne poskusite vsak dan znova? Tudi do tu, ko ste zdaj, ste morali določene korake ponavljati – pogosto se opijati. Pokazali ste, da moč vztrajnost imate v sebi. Zdaj le to destruktivno obliko obrnite v svoj prid. Niste sami. Tudi na tem forumu se lahko prepričate o tem.

Pojdite na srečanje in pridite nazaj, če vam ne bo všeč. Bom našli še kakšno rešitev.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

No, tako. Tudi jaz sem bil na takšni poti, da do konca zapravim svoje življenje. Zaradi alkohola so se začele kopičiti težave, med katere spada tudi vozniško dovolenje.

Zavedal sem se, da pijem preveč in da imam težave, ampak sem kar nadeljevel. Lepega dne sem se napil skoraj do nezavesti.

Naslednji dan sem sprejel odločitev, da je dovolj in poiskal pomoč v terapevtski skupini. To je bila najboljša odločitev življenja.

Sedaj abstinenca traja že nekaj let, kvaliteta življenja je pa neprimerno boljša. Na začetku mi je bilo kar hudo, ker so me vsi bivši sopivci (vzorni alkoholiki) zbadali, zaničevali,…ampak se splača.

Potrebno je biti odločen, vztrajati in pa brez sramu poiskati pomoč (tule gor se je navedlo več skupin za pomoč).

Srečno vsem, ki abstinirate, tistim ki še boste ter svojcem in partnerjev, ki nas abstinente podpirate.

Dober zacetek je ze, da se zavedas da je tvoje pocetje prekomerno in skodljivo. Pravzaprav je narejena vec kot polovica dela. Treba se je na to psihicno pripraviti in sam sebe od tega zavreci, kar je tudi najtezji del vsega, ne samo pri tvojem primeru “zasvojenosti”. Poskusaj sam sebe od tega oddaljiti, tudi ce si temu sam najblizje. Sej ni treba obupat ze na zacetku, ko ne opazis razlike prvi dan. To ni prislo samo od sebe cez noc, zato niti ne pricakovat da bo cez noc slo. Treba vztrajat, se trudit, usak dan narediti vec in boljse kot prejsnji. Samo pocasi in zavestno, pa bo.

Jaz sem bil dolgoletni funkcionalni alkoholik. Nikoli nisem pil zjutraj, v službi, čez dan. Sem pa zelo redno popil 6-pack pive ali flašo vina zvečer. Skoraj nikoli nisem imel zjutraj mačka, oziroma če sem ga imel me nikoli ni oviral da ne bi bil zmožen priti na delo. Skratka, zelo malo možnosti da bi izgubil vozniški izpit, da bi delodajac imel pripombe, še žena mi ni nič težila zaradi popivanja v večernih urah. Tudi redni zdravniški pregledi so z lahko šli čaz brez kakršnekoli motnje ( povečanje jeternih encimov). Prelomno pa je bilo hudo vnetje sinusov, kjer so poleg le teh odkrili tudi izjemno povišan krvni tlak. Ker sem celo življenje bil brez večjih zdravstvenih problemov sem se odločil malo bolj se pregledati. Na UZ srca so ugotovili zadabeljene stene, zmanjšan potisk krvi iz srca ter še nekaj malenkosti. Na UZ jeter pa zamaščlena jetra. To je bila prelomnica da sem popolnoma spremenil življenski slog ter opustil alkohol in začel jesti zdravo in predvsem uvedel redno gibanje. Po skoraj letu s s spremenjenim življnskim slogom, pa sedaj na popit 6 pack ali liter vina v enem večeru gledam povsem drugače. Bil sem na dobri poti v alkoholizem, sedaj mi je to jasno, ko se spominjam kako sem iskal načine da bi lahko zvečer v miru zadostil svojo potrebo. Tudi skrivanje praznih steklenic oziroma zamenjave prazne steklenice z napol polno, da bi zgledalo da sem popil samo pol butelke vina namesto ene in pol. Zaspana jutra, saj sem za pitje alkohola v samo večernih urah potreboval vedno več časa in dokaj redno se mi je dogajalo da je ura bila že čez polnoč ko sem zaključil s solo pitjem. In ko za nazaj pogledaš, koliko enega časa, denarja je šlo za pitje brez veze, za tisto malo omame da lažje zaspiš, oziroma da misliš, da lažje zaspiš. Za tisti občutek ko misliš da si potolažen, za tisti trenutek ko misliš da brez pivice ne moreš, ugotoviš, da je alkohol čisto brez veze. In tudi piva, ki ti je bila prej po okusu dobra, postane čisto brez veze.

 

 

Spoštovana ga. Andreja Verovšek,

se da dobiti vaš kontakt in mogoče nasvet kako pomagati svojcu pri problemu alkoholizma.

hvala

Lahko, seveda. En način je preko video klica na https://www.karitas.si/esos/#video-svetovanje.

lp, Andreja

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pri meni je bil najboljši streznitveni klic diagnoza krvne bolezni. Čez noč sem prenehal s pitjem. Vem pa da je lažje prenehati s pitjem če ima človek en močan razlog. Ena boljših odločitev v mojem življenju. Edini minus je da zgubiš dosti prijateljev in se rahlo osamiš. Nekako me ne privabljajo več gostilne in koncerti itd. Srečno pri opustitvi alkohola.

Lepo povedano……..poklon

 

New Report

Close