Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija No – iz Poleta 27.10.2005

No – iz Poleta 27.10.2005

V zadnjem času se v mnogih, predvsem tujih športnih revijah pojavljajo oglasi za nov »čudežni« dodatek k prehrani z imenom NO. Kratica izhaja iz angleške besede nitric oxide in pomeni dušikov oksid. Ob rednem jemanju nam z njegovo pomočjo obljubljajo povečan mišični tonus, hitrejšo obnovo po vadbi, boljšo dobavo kisika, večjo mišično maso ipd. Čudovite obljube, ki smo jih že mnogokrat slišali in so bile brez prave podlage. Tokrat pa so upravičene.
NO ima kot dodatek k športni prehrani izjemen potencial, da po učinkih dohiti ali celo prehiti doslej nepremagljivi kreatin. Njegova velika prednost je v tem, da poleg pozitivnih učinkov za izboljšanje športnih rezultatov izjemno učinkuje tudi na izboljšanje zdravja srca in ožilja.
Pravzaprav sta si zgodbi kreatina in NO zelo podobni. Oba dodatka je znanost odkrila in potrdila njuno uporabnost mnogo pred njunim pohodom na širši trg. Prav tako kot zdaj NO je trg tudi kreatin sprejel z veliko dvomi. In prav tako pri obeh znanost po letih uporabe še vedno odkriva nove pozitivne učinke.
NO – zgodba o uspehu
Izjemen pomen dušikovega oksida za naše zdravje so odkrili in raziskali dr. Louis J. Ignarro, dr. Robert F. Furchgott in dr. Ferid Murad, ki so za svoje raziskave leta 1998 prejeli Nobelovo nagrado na področju fiziologije in medicine z naslovom »Dušikov oksid kot signalna molekula v kardiovaskularnem sistemu«.
NO pravzaprav sploh ne moremo zaužiti, saj ni dodatek k prehrani, temveč plin, ki ga izločajo notranje obloge krvnih žil (endotelij). Med drugim povzroča povečanje volumna krvi, kar posledično omogoča večji pretok krvi. Posledica večjega pretoka krvi je tudi znižanje krvnega pritiska, kar je še posebej pomembno za ljudi s povišanim pritiskom. Poleg tega NO izboljša prenos hranljivih snovi in kisika do celic, kar izboljšuje delo drugih organov v našem telesu, še posebej pa izboljšuje delo mišic. Zaradi navzočnosti NO se v mišicah med vadbo poveča pretok krvi in s tem izboljša oskrba s kisikom in hranilnimi snovmi, hkrati pa se učinkoviteje izloča škodljiv stranski produkt vadbe, mlečna kislina. Zato je bolečin in mišičnih vnetij mnogo manj ali jih sploh ni več.
Kako delujejo dodatki NO?
Telo oziroma natančneje endotelij (notranje obloge krvnih žil) proizvaja NO iz aminokisline arginin. Ob nastanku NO se reproducira aminokislina citrulin, ki se v celicah pretvarja v arginin. Tako se sklene krog, ki omogoča stalno in neprekinjeno proizvodnjo NO. Ker je nestabilen plin, ostane v telesu le zelo kratek čas. Vendar se z dodatki v prehrani, ki izboljšujejo izločanje NO, dlje časa lahko zagotovi njegova navzočnost v krvi.
Glavni vzrok kratke navzočnosti NO je oksidacija, ki je eden glavnih krivcev za navzočnost nevarnih prostih radikalov v krvi. Pravzaprav je to normalen proces, saj je boj proti prostim radikalom ena od funkcij NO. Hkrati pa prosti radikali poskrbijo, da NO ni v krvi predolgo časa. Zaradi današnjega nezdravega življenja (preveč nasičenih maščob v prehrani, strupi, kemikalije, telesna neaktivnost ipd.) je v našem telesu preveč prostih radikalov, proti katerim se NO ne more več učinkovito bojevati. Povečana navzočnost prostih radikalov zagotovo poškoduje izjemno občutljivi endotelij. Tako poškodovan endotelij je sposoben proizvajati vse manj NO, kar posledično vodi do še večje navzočnosti prostih radikalov, zaradi česar so mogoče vse večje poškodbe tudi drugih tkiv. Tako nastane zaprt krog, ki pripelje do resnih zdravstvenih težav, kot sta nastanek kroničnih degenerativnih bolezni in pospešeno staranje.
Optimalna raven izločenega NO je torej izjemnega pomena za naše zdravje. Raziskave, ki jih je opravil dr. Louis J. Ignarro, so pokazale, da je za optimalno izločanje NO nujno jemati dodatke, ki vsebujejo aminokislini arginin in citrulin ter antioksidante v obliki vitaminov C in E, ki pomagata odpravljati nevarnost oksidativnega stresa in tako varujeta endotelij pred poškodbami. Na trgu je nekaj različnih dodatkov, ki spodbujajo proizvodnjo NO, še posebej bi omenil izdelek, ki ga je na podlagi dolgoletnih raziskav razvil in patentiral prav Louis J. Ignarro.
Pozitivni učinki NO za športnike in rekreativce
Čeprav so prvotne raziskave NO potekale zgolj v zvezi z zdravjem srčno-žilnega sistema, ga na podlagi najnovejših ugotovitev Ignarro priporoča tudi športnikom in rekreativcem, ki želijo poleg zdravja močno izboljšati svoje telesne zmogljivosti. Srčno-žilni sistem športnikov in rekreativcev je zaradi telesnih naporov močno obremenjen, kar lahko brez primerne podpore v prehrani deluje kot dvorezen meč.
Pri vzdržljivostnih športnikih NO močno povečuje aerobno zmogljivost, kar izboljša vzdržljivost, hkrati pa močno pospeši obnovo po naporih. Pri športnikih anaerobnih disciplin (discipline moči) daje NO mišicam energijo, omogoča izjemno regeneracijo, celično volumizacijo in izboljšuje sintezo beljakovin v mišice ter s tem pospešuje mišično rast in povečanje moči in to mnogo učinkoviteje od katerega koli proizvoda na trgu. NO vpliva tudi na porabo telesnih maščob, saj poleg mišične mase in moči v mišičnih celicah poveča tudi porabo maščob v energijske namene. Poskusi so pokazali, da so posamezniki, ki so jemali dodatke NO, celo brez aerobne vadbe in nizkokalorične diete v 30 dneh izgubili dva do štiri odstotke maščobe.
Podrobnejša analiza pozitivnih učinkov NO
Celična volumizacija: ena od najprej opaznih prednosti, ki nam jih daje NO, je močno povečana in dolgotrajna mišična »napumpanost« pri vadbi z utežmi. Dolgo časa so mislili, da je to le stranski učinek vadbe, ki kmalu po vadbi izgine. Številne znanstvene raziskave v zadnjem času pa so pokazale, da mišična »napumpanost« res pospešuje mišično rast. Znanstveniki so jo zato strokovno poimenovali kar celična volumizacija.
Povečan pretok krvi v mišice (in iz njih) nam omogoča, da lahko pri vadbi v fitnesu naredimo več ponovitev kot običajno, še posebej v poznejših nizih. Več dobavljenega kisika namreč zagotovi hitrejšo obnovo kreatinfosfata med nizi (tako imenovana superkompenzacija kreatina, ko se raven kreatin fosfata v določenem času po seriji obnovi in celo bolj dvigne kot pred serijo). Poleg tega povečan pretok krvi izboljša izločanje mlečne kisline (stranskega produkta vadbe, ki močno zmanjša mišično moč).
Zaradi povečane dobave hranilnih snovi, kisika in anabolnih hormonov postane obnova po napornih treningih krajša in učinkovitejša. Iz istega razloga se izboljšajo tudi naše aerobne sposobnosti. Tako lahko zaradi povišane ravni NO tečemo hitreje in dlje kot običajno.
Poleg učinkov, ki so posledica povečanja pretoka krvi, NO močno vpliva na mišice tudi na celični ravni. V mišičnih celicah očitno deluje kot eden glavnih signalizatorjev, kar pomeni, da reagira z ostalimi molekulami in sporoča mišicam, kako naj se razvijajo. Na žalost je to področje še precej neraziskano. Vendar je bilo ugotovljeno, da NO izboljšuje sintezo beljakovin v mišicah. Torej ni več dvoma: NO naredi mišice močnejše in večje in to ne gleda na povečano mišično »napumpanost« oziroma celično volumizacijo.
NO vpliva tudi na porabo telesnih maščob. Spomnimo se enega glavnih zakonov vadbe v fitnesu, ki pravi, da ni mogoče hkrati pridobivati mišične mase in zgubljati maščobe. NO pa postavlja na glavo ravno ta naravni zakon, saj ob povečevanju mišične mase in moči v mišičnih celicah poveča tudi porabo maščob v energijske namene. Poskusi so pokazali, da so posamezniki, ki so jemali dodatke NO, celo brez aerobne vadbe in nizkokalorične diete v 30 dneh izgubili dva do štiri odstotka maščob.
Dodatki NO imajo tudi nekatere pozitivne učinke, ki se ne nanašajo samo na napredek v športu. Zaradi povečanega pretoka krvi se pri moških močno okrepi tudi erekcija (podobno kakor pri uživanju viagre).
Povzetek
NO poleg tega da izboljšuje zdravje srčno-žilnega sistema, povečuje tudi mišično moč in maso, izboljšuje vzdržljivost, kuri maščobe in povečuje spolno zmogljivost. Če že vprašate: dodatki NO imajo vse možnosti, da postanejo »najdodatek« v prihodnjem desetletju. l

New Report

Close