Nina P.-ganglion

Pozdravljena Nina. Prosila bi za mnenje glede opreracije pri otroku, starem 8 let. V mesecu avgustu se sinu na zgornjem delu zapestja leve roke pojavila takrat neboleča mehka oteklina.

Pediater nas je poslal kirurgu, ki je postavil diagnozo Ganglion carpi sin, ta pa h plastičnemu kirurgu, ki je postavil diagnozo hidrops vagine tend. exten.digg. II. – IV. man.Dex. I.O . Poslal nas je še na citološko punkcijo v onkološki laboratorij, po prejetem izvidu je povedal, da ni hujšega.

Predlagal je še, naj se opravijo pregledi glede revme, o katerih se bova dogovorila s pediatrom. Otrok je sicer zdrav : v zadnjem letu ni imel nobenih angin ali drugih obolenj , klopa tudi ne.
Če oteklina v dveh mesecih ne bi zginila in četudi otrok ne bi imel težav, je predlagal naj pokličemo in se prijavimo za operacijo.

Na internetu smo poiskali druge informacije v zvezi s tako operacijo, rada pa bi še tvoje mnenje v zvezi s tem. Pa naj še povem, da od vsakega zdravnika dobimo drugačno meneje. Eni pravijo operacija – da, drugi – ne. Kako naj se potem odločimo, seveda da bo za otroka najbolje. Trenira namizni tenis in je levičar…

Sicer nisem Nina, so pa mi operirali gangliom.
Meni je sicer zrasen na spodnji strani desnega zapestja.
Sicer mi ga niso punktirali, ampak le napotili k plastičnem kirurgu dr. Leskovšku. (ki mimogrede moderira forum estetska kirurgija in po mojem ga lahko vprašaš tam)
On mi je svetoval operacijo takrat, ko zaradi bolečin roke ne bi mogla več normalno uporabljati. In po nekaj mesecih, ko zaradi bolečin z desno roko nisem mogla več odpreti vrat, sem se odločila zanjo.
Trajalo je kakšne pol ure in to z lokalno anastezijo. Ves čas operacije smo se z doktorjem in sestro neki pogovarjali in sploh ni bilo hudo. Potem ti roko na debelo povijejo. Kako je potekalo celjenje se žal ne spomnim, ampak po mojem zelo hitro in neboleče, saj bi si drugače gotovo zapomnila.
Od tega je sedaj že kakšnih 10 let in pred kratkim mi je ravno na mestu brazgotine ganglion zrastel nazaj, vendar me trenutno še ne moti, tako da o kakšni ponovni operaciji še ne razmišljam.

Draga Miša!
Na kateri strani je pravzaprav tumorček; na levi ali na desni? (hidrops vagine tend. exten.digg. II. – IV. man.Dex. I.O – navaja desno (Dex), ti pa levo stran?)
Tumorji tkivne ovojnice zelo pogosto nastanejo zaradi poškodbe, ki pa se je prizadete osebe često sploh ne spomnijo. Udarec ob mizo, rob, trši prijem?? Splošno navodijo je slednje: če je zadeva maligna, lahko počakamo par mesecev, če bo izginila sama.
Glede na to, da sin igra pink ponk, je hkrati levičar in je tumorček na levi??, je verjenost, da bo prišlo do nadaljnjih poškodb najbrž velika. Ob nadaljnjih poškodbah lahko pride do vnetja, posledica katerega je lahko brazgotinjenje – oziroma ovirano drsenje mišičnih kit v ovojnici in zato ovirano elovanje mišic iztezalk. Osebno bi verjetno počakala mesec oziroma dva, v tem času mesto zaščitila pred poškodbami (npr. uporaba kolesarske rokavice pri igri), če bi bilo stanje nespremenjeno, bi se po dveh mesecih odločila za operacijo.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala sylvi za hiter odgovor. Ravno zato, ker se zadeva rada ponovi ne vem, ali je ganglion sploh smiselno operirat. Zankrat ga ne moti, niti ga ne boli. Za punkcijo so itak rekli, da je brez veze (vzeli so mu samo vzorec), ker se pač spet “napolni”. Najbolj me bega to, da eni zavzeto operacijo zagovarjajo, drugi pa so kategorično proti, saj naj bi v več kot 90 odstotkih izginil sam, če pa ga operirajo pa se “vrag” tudi rad spet pojavi. Imam dve kolegici – ena ga je imela na nogi (v gležnju) in je imela po operaciji hude težave, druga ga ima na rami že dve leti, pa nobenih težav…
Mali je levičar, zato je njegovo zapestje seveda precej obremenjeno. Jasno mi je tudi, da vsak posameznik okreva drugače, amapak saj veste – več ko izveš, lažje se odločiš, zato spračujem kar povsod, kjer je prilika. Hvala za namig, bom vprašala še dr.Leskovška, čeprav si kar nekako predstavljam kakšen bo njegov odgovor. Hvala še enkrat.

Hvala draga Nina tudi tebi. Ko sem ponovno brala izvide, sem videla, da je plastični kirurg v izvid napisal, da je ganglion (ki ni maligen) na desni roki, v resnici pa ga ima na levi roki. Ko bom klicala, bom na to seveda opozorila, da ga ne bi slučajno rezali tam, kjer ni treba.
Res je otrok je prišel s 3 dnevnih počitnic z bulico na roki (no ja, meri kar 3×2 cm) in pojma ni imel od kod mu. Nekajkrat se je po punkciji zbudil in tožil, da ga boli, sedaj (po 14 dnevih) pravi, da ga ne boli nič.

Ker je levičar in je roka res bolj obremenjena bomo verjetno res poslušali tiste, ki nam operacijo priporočajo. Do takrat pa mu bomo roko za na trening povijali kot predlagaš.

Hvala lepa še enkrat za pojasnila in hiter odgovor.

Miša, sedaj imam 40 let in od petnajstega leta se mi ganglion na levi roki ni več ponovil, pa tudi kje drugje ne. Bil je pa zelo moteč pri določenih gibih roke. Odpravili so mi pa to zadevo kar pri dermatologu. Tja sem zahajala tudi zaradi drugih težav s kožo. Zdravljenje je pa izgledalo v tistih časih tako, da sem morala v tujini (Italija) kupiti nekakšne ampule z modro tekočino, to so potem vbrizgali v ganglion približno dvakrat v par tednih. Po enem mesecu je bilo zatipati vboklino, ki me je tedaj motila enako kot izboklina. Pa je tudi to po par letih prešlo. Nič kaj koristnih informacij nisem naštela, samo v razmislek tebi, da ni treba vedno pod nož. Pa še nekaj, lahko pogledam v zdravniški karton, če še hranijo te stare izvide za kakšno terapijo je šlo…

Miša, zapisala sem traparijo “če je zadeva maligna”, … (če bi bila maligna bi bilo potrebno takoj ukrepati)
Seveda bi se moralo glasiti: če tvorba ni maligna oz. če je tvorba benigna…
Obljubim, da bom drugič prebrala za seboj. Seveda se za napako opravičujem.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Dodajam – gre za Kenalog 1ml, piše se leto 1977. Če sem kaj pomagala…

Bela-hvala za informacije-se bom pozanimala za kaj gre. Lep dan želim.

Ni panike Nina, mi je bilo jasno, da je šlo za lapsus. Lep dan ti želim.

New Report

Close