Najdi forum

Pozdravljeni!

Potrebovala bi nasvet glede zaupanja. Že po naravi sem bolj nezaupljiva in sumničava. In zelo rada bi, da ne bi bila več, ker to zelo vpliva na najino vezo (stara sva 25 let, skupaj pa 6 let, neporočena) in na mojo psiho.

No, bilo je tako. Fant se mi je pred kratkim zlagal, da na rojstnem dnevu (na katerega je bil povabljen samo on) ni plesal. Nakar sem na njegovem računalniku slučajno našla slike, na katerih je on v plesnih elementih (seveda s punco). Zabolelo me je, kot da bi me puščica zadela v srce. Pa ne zaradi tega, ker je plesal (no, malo že), ampak zato, ker se mi je zlagal. Rekel mi je, da je to bila ena in edina laž, ki jo je izrekel. Jaz pa ne vem, kaj si naj mislim. Možno, da jih je bilo več, pa jaz ne vem za njih.

Problem je v tem, da mu zdaj še manj zaupam, še bolj sumničim, kar stisne me pri srcu, ko mi pove, da gre na to in ono zabavo. Vedno pomislim na tisto najhujše. Jaz sem najraje doma, ne grem rada v družbo. Verjetno mi bo lahko pomagal samo kakšen psihoterapevt, zelo vesela bi pa bila tudi vaših misli in predlogov.

Lep pozdrav!

Sonja

Si pomislila na to, da ti ni povedal zato, ker te ni hotel obremenjevati z nepomembnimi stvarmi?!

Tudi jaz sem bila v zvezi, kjer je imel fant podobne težave kot ti in to me je dušilo. Jaz se rada zafrkavam, rada plešem, imam ogromno prijateljev… Nikoli nisem imela slabih namenov, ko sem šla na kakšno zabavo, niti nikoli pomislila nisem na to, da bi se lahko kdaj kaj zgodilo, ne glede na to, ce je bil zraven ali ne. In potem, ko sem prišla domov, se je pričelo zasliševanje. Ker sem vedela, da se bo obremenjeval s tem, da sem plesala z nekom, da sem se zabavala, da sem uživala, pa čeprav njega ni bilo tam….mu tega nisem povedala, ker nisem hotela, da se prepirava brez pravega razloga, zaradi nepomembnih stvari. Res pa je, da sem s tem zadevo samo poslabšala, ker je potem še manj verjel vame.

Tudi sama sem se obremenjevala s tem kaj naj in na koncu sem končala zvezo, ker enostavno nisem prenesla več tega pritiska, zasliševanja in nezaupanja.

Živijo!
Najprej moraš razčistiti sama pri sebi – koliko ti pomeni vajina zveza – kajti z ljubosumjem in podobni stvarmi jo lahko uničiš. Logično pa je da če je šel na fešto – pa ti nisi hotela iti – da je plesal s kakšno punco. Če bi šla zraven – bi plesal s tabo – a ne? In a se ti nikoli niti čist malo ne zlažeš? Verjetno je vedel kaj bo sledilo in ti zato raje ni povedal. Svetujem ti , da postaneš malo bolj družabna in greš z njim na zabave in se imata fajn. Tako boš videla da nima nič z nobeno punco. Če pa sta skupaj že 6 let – pa mislim da ti to vse pove. Zapomni si da je temelj dobre in dolge zveze zaupanje in pogovarjanje o problemih (da poslušaš) ne pa da človeka obsojaš in kritiziraš. Sedaj se ti zdi da sem proti tebi – ampak ni tako – samo dobro ti svetujem – in resnica včasih boli. Poskusi – vredno je!!!!

Ne morem verjet s kakšnimi stvarmi se nekatere obremenjujete in s tem tudi svoje ,,slabše – boljše polovice,,.
Oprosti, to je samo moje razmišljanje.

Verjetno ti ni povedal samo zaradi tega ker te pozna kakšna si. Pogovori se o tem z njim, sama pa se boš morala predvsem vzeti v roke.

Zakaj pa ne hodiš z njim skupaj ven?

Nezaupljiva si zato, ker imaš nizko samopodobo in se ti zdi, da nisi vredna, da bi kdo sploh bil s tabo. Verjetno si se tega naučila skozi otroštvo, ko pri drugih nisi dobila dovolj potrdil, da si v redu človek. Za začetek se lahko lotiš tudi prebiranja kakšne knjige. Malo prebrskaj po Cobissu.

Glede fantovega dejanja pa tako … ni prav, da se ti je zlagal, ker s tem ni nič rešil, temveč stvar samo še poslabšal. Sicer se je zlagal zato, ker je plesal z dekletom in se je želel izogniti tvoji reakciji, ker ti verjetno to ne bi bilo prav. Ker pa si ga dobila na laži, se ti zdi, da je še manj vreden zaupanja. Začarani krog. Če ne bi vsako stvar jemala z ljubosumnega vidika, bi ti fant povedal, da je na zabavi tudi plesal.

Vsekakor pa mu povej, da sicer razumeš zakaj ti ni hotel povedati za ples (ker tebi ne bi bilo prav in bi moral poslušati tvoje “izpade”), vendar to ni rešitev, ker s tem povzroči, da je v tebi še manj zaupanja. Morata se pogovoriti. Ugotoviti, zakaj si ljubosumna in se dogovoriti, kako bi to lahko skupaj rešila.

Samo ne vem, kaj imaš od tega, da si sama doma, ker ti sploh ni prijetno (se sekiraš, te črviči, dvomiš itd.). Če si rada doma zato, ker rada bereš, igraš igrice na računalniku ter se tako bolj zabavaš, ne rečem, ampak v tistem času, ko partnerja ni, tebi ni prijetno. Zakaj se ne bi kdaj pa kdaj potrudila in šla z njim ven? Bi bilo to hujše, kot pa čakanja doma? Življenje v dvoje so kompromisi in vse mora biti v ravnotežju.

Živjo!

Kar dobro se zavedaš svojega problema – to je bistvenega pomena, če ga želiš rešiti in se znebiti pretirane ljubosumnosti. Zaupanje je temelj vsakega odnosa. Zato se splača delati na tem, da spremeniš svoja razmišljanja. Vsakič, kadar te začne črvičiti in sprašuješ, le kaj fant počne, začni načrtno gojiti pozitivne misli npr. on me ima rad, lahko mu zaupam, zvest mi je, …. kar napiši si cel seznam in jih potem v časih krize beri naglas in ponavljaj, dokler te negativne misli ne minejo.

Za dodatek pa še ti včasih poskrbi, da bo tvoj fant malo ljubosumen – pojdi na kak rojstni dan brez njega in tudi pleši s kom – boš vsaj videla, kako se počutiš v taki situaciji in zanimiva bo tudi fantova reakcija – zdaj bo on v tvoji vlogi.

In načrtno začni gojiti dejavnosti, ki jih počneš brez tvojega fanta: ki jih imaš rada in se pri njih dobro počutiš: telovadba, plavanje, sprehodi, pohodi po trgovinah s prijateljicami, izlet s planinskim društvom……..izbira je velikanska. Pomembno je, da se naučiš dobro imeti tudi kadar si sama!! Potem ne boš več jezna na fanta in ljubosumnost se bo precej zmanjšala.

Želim veliko vztrajnosti!!

HJA SAM TLE JE RAZLIKA a je on navajen plesat in to ni nic kaj takega ali nasploh ne plesetudi s tabo ne,moj bivsi je plesu z mojo naj kolegico z mano nkol tle se mi je cist utrgal potem tko da ples je loh velik lahko pa ni nic

Imata dva velika problema, ki lahko kmalu povzročita, da bosta šla narazen. On je družaben ti si nedružabna. Kar pomeni, da se bo on vedno sam zabaval ti pa boš čepela doma in tuhtala kaj počne. Mučno zate in zanj. Mogoče že sedaj razmišlja, da si dolgočasna in nima s tabo kaj početi. Drugi problem je, da mora fant prikrivati svojo družabnost, da bi tebi bolj ugajal. Se pravi komunikacija med vama je enaka ničli .Mogoče si prikrivata še več stvari. Razmisli, če je fant, ki se mora pred tabo pretvarjati pravi zate. Si lahko predstavljaš zvezo ali celo zakon z moškim, ki ima popolnoma druge interese kot ti?

Zdravo!

Najprej bi se vsem, ki ste mi odgovorili, lepo zahvalila. Naj vam še povem, kako je zdaj na stvari.

Pogovorila sva se. Rekel je, da mu je hudo, ker se mi je zlagal, zlagal se je pa zato, ker je vedel, kakšna bo reakcija. In da je vesel, da sem našla tisto sliko, ker mi bo od zdaj naprej lahko vse povedal. Naj povem, da je fant zelo razumen in zrel za svoja leta. Zgleda, da celo bolj kot jaz.

Vsak se bo malo prilagajal. Jaz njemu tako, da bom šla z njim ven, on pa meni tako, da bo tudi kdaj ostal z mano doma. Rekel je, da ne bi rad, da greva narazen, ker me ima zelo rad in naju vidi skupaj v prihodnosti.

Začela sem brati knjigo Sanje Rozman in upam, da mi bo naredila spremembo v srcu. Na trenutke me pa še vedno zgabi tisti črv ljubosumja. In takrat sem najrajši sama in čakam, da mine.

Lep pozdrav!

Sonja

New Report

Close