Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Nevtropenija ukrepi

Nevtropenija ukrepi

Spoštovani,

Sicer sem enkrat že pisala pa me je prenovljena stran malo zmedla in, će je moje sporočilo že prispelo se opravičujem. Zanima me vaše mnenje glede ukrepov pri nevtropeniji dojenčka. Sin star sedem mesecev ima od prvega tedna po rojstvu diagnosticirano nevtropenijo-sum na prehodno. Ašn se giblje nekje med 300 in 600. Večinoma je okrog 300. Zaradi večje dovzetnosti za okužbe smo bolj izolirani. Pestujemo ga jaz, mož, ter babice in dedki, še te od meseca nazaj dalje. Prej sva ga zares pestovala samo jaz in mož. Ne udeležujemo se raznih druženj, obiskov imamo malo, pa śe to samo sedaj, ko smo lahko zunaj. Zunaj ga ne odlagamo na tla je samo v vozičku, če igrača pada na tla gre le ta v pranje. Ker imamo doma tudi kužka, ki zelo rad pokaže ljubezen s tem, da nas malo poliže, mu tega pri sinu ne dovoliva. Razen mogoče rokice in nogice pred kopanjem. In ne vem več ali pretiravam z vsemi ukrepi in bi bila lahko bolj sprošćena. Postalo je res že naporno ker konstantno razmiśljam o tem ali delam prav ali ne, sem v skrbeh za sinobo zdravje in se ne morem spostiti, kar verjetno ćuti tudi sinček. Planiramo tudi krst kjer bi bilo nekje 15 ljudi, samo najbližji. In spet kolebam ali sploh bi speljali ali ne. Kakśno je vaše mnenje glede mojega ravnanja. Za odgovor se vam lepo zahvaljujem, lep pozdrav.

No, tudi jaz sem prepričana, da sem vaše vprašanje že videla – in nanj tudi odgovorila. A ne najdem ne vprašanj ne odgovora…

Torej, 2. poskus: nevtrofilci (=mlade bele krvničke) se množijo zlasti takrat, ko organizem “napade” sovražnik, najpogosteje bakterija, pri tem pa so ti levkociti “topništvo”, ki sovražnika uničuje. Če napada ni, je njihovo število nizko. Da “prevedem”: večina dojenčkov, ki so zdravi in niso prišli v stik z nalezljivimi bakterijskimi boleznimi, ima nevtropenijo – ali če obrnemo, imajo limfocitozo, delež “starejših” belih krvničk je visok. Prav tako je nižje skupno število levkocitov, belih krvničk. Za te otroke (in to je večina nevtopeničnih) velja, da se ob prvi okužbi nevtrofilci “zbudijo” (v nekaj urah…) in uspešno obvladajo okužbo. In da niso nič bolj bolehni od svojih vrstnikov z višjim % nevtrofilnih granulocitov.

Izolacija dojenčkov je seveda koristna – ne toliko zaradi tveganja bakterijskih, predvsem zaradi zmanjšanja prenosa virusnih okužb, zlasti dihal.

Če živite v urejenih pogojih, pa besno razkuževanje in čiščenje ni potrebno, kot tudi ne pranje igračke, ki pade na tla – ali jo poliže domači kuža ali muc.

“Krst pod nadzorom” – da je torej omejena skupina ljudi, ki so zdravi in ne rinejo vanj, ga ne ljubčkajo – je tudi sprejemljiv.

Nedvomno je (skrajni) čas, da se sprostite in zadihate. In sem prepričana, da gre za prehodno laboratorijsko diagnozo, ki s pravo imunsko pomanjkljivostjo nima nič skupnega…

Ni mi pa čisto jasna številka 300/600 Ašn, nikamor mi ne “paše”…

Vse dobro, pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najprej najlepša hvala za odgovor. Ste mi zares dorbo obrazložila in me pomirila.

Hematolog mi večkrat predstavi stanje nevfrofilcev v smislu ašn je 375 (absolutno število nevtrofilcev). Zadnji izvidi pa so sledeći levkociti 7.3, nevtr. segmentirani 0% (, nevtr. Nesegmentirani 6% (0.4 10^9).

Samo še eno podvprašanje bi imela. Sedaj ko prihajajo hladnejśi dnevi in bo druženje na prostem težke me zanima ali se lahko normalno družimo tudi v zaprtih prostorih (seveda pod pogojem, da so osebe zdrave). Predvsem me zanima druženje z otroci saj imava veliko prijateljev z enolotenimi otroci in ne vem ali je to bolje še malo poćakati ali se lahko normalo družijo.

nova
Uredništvo priporoča

Druženje z zdravimi v zaprtih prostorih je seveda dopustno (čeprav je bolje biti tudi v dežju, vetru, mrazu, snegu… čim več zunaj; prehlad dobimo od bolnih, ne zaradi mraza). Pri tem pa so vprašljivi predšolski otroci, ki so idealni prenašalci virusov – trosijo jih okrog, ko so še brez znakov bolezni, mnogi so zaradi nezrele imunosti (ki težje “pospravi” mikrobe) kužni precej dlje, kot bi pričakovali. Večina jih je tudi že v vrtcu – in so v sezoni viroz (med oktobrom in aprilom) vsak mesec vsaj prehlajeni, če že nimajo vročine. Zato takšna “druženja” (ki predvsem koristijo družabnim staršem) odsvetujem.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close