Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Nevrolog + Nevrokirurg

Nevrolog + Nevrokirurg

Spoštovani dr. Kersnik
Pisala sem vam že o mojimi težavami glede prometne nesreče, ki imam poškodbe vratne vretence, rama in komoloc delno pa še zapestje. Sedaj me je ortoped napotil, da bi šla k nevrokirurgu v Ljubljano. Mene zanima, če mogoče vi veste ali obstaja v Lj. samoplačniški nevrokirurg?
Kaj nevrokirurg lahko stori o tej moji poškodbi? Prosim ali mi lahko razložite malo o tem nevrokirurgu kaj dela oz. ali on odloči za operacijo ali…?
Hvala vam za vašo pomoč in mnenje.

Lep pozdrav ter vikend vam želim
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Spoštovani!

Odvisno tega, katere izvide že imate. Brez CT ali magneten resonance vratne hrbtenice bo o vaših težavah le malo več vedel kot ortoped. Operacija bi bila na mestu, če bi se ugotovilo, da je zaradi poškodbe prišlo do razrahljanja vezi in je del hrbtenice neobičajno ukrivljen, ali je nastal kakšen premik… in vse to pritiska na živce. Težko je napovedati, kaj je narobe in še težje, kaj vam lahko pomaga nevrokirurg. Svetovali so vam ga lahko tudi zaradi obupa, ker se stanje ne izboljšuje tako, kot bi si želeli.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani

Dala sem vse preiskave kot ste vi navedli oz. CT magneten resonance vratne hrbtenice in še EMG. Poslal me je k nevrokirurgu, ker imam mrzle prste in ne čutim pri desni roke prste oz. so mrtvinčena. To pa je res, da se bojim saj niso to heci in to je kar tvegana operacija na kar mislim, da se ne bi mogla odločati. Drugače sem pa odporna na bolečine, če ne bi me že zdavnaj pobralo ob teh močnih bolečinah, sama sebe tolažim, da bo vse dobro. Tolažim se tudi z tem, če sem lahko imela, do mojih 36-tih leti kar deset operacij bom potrpela še enajsto. Vam se zahvaljujem za vaš hitri odgovor. Res ste strokovnjak na vseh področjih, opažam po vašimi odgovorim. KAPO DOL! Vso srečo vam želim in ostanite nam v našo pomoč, ker vas rabimo.
Lep začetek tedna vam želim
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Spoštovani!

Če imate mrzle prste le na eni roki, oz. le nekatere, potem bi bilo potrebno preveriti prekrvavitev, saj bi bilo prav mogoče, da je katera od arterij zamašena, zožena ali spremenjena zaradi kakšnega revmatskeg procesa. Seveda tudi nevrološkega vpliva ni zanemariti, a nekako ni ravno na vrhu seznama. Res pa je, da so težave z žilami pogostejše pri moških, zaradi več manualnega dela. Sporočite, kako boste opravili.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani dr. Kersnik

Vsekakor vam vse sporočim potekanje mojega zdravljenja. Sedaj 19.11. imam nevrokirurga dr. prof. Borut Prestor v lj.
Hvala vam za vaš odgovor in veliko zdravja vam želim

Lep pozdrav
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

DOROTEJA NAM LAHKO POVEŠ KAKO SI ZADOVOLJNA S PROF. PRESTORJEM?
LP

Spoštovani dr. Kersnik in spoštovani SIMI!

Po zelo dolgem času sem prišla malo pokukati na to stran zopet in vidim, da je moje sporočilo bilo pisano 2003 leta. Wauuuu…. Gospod SIMi tako vam bom povedala, če bi vi vedeli kaj sem jaz vse lani prestajala verjetno bi se za glavo držali. Iskreno vam povem, da dr. nevrokirug Prestor je resnično zelo dober oz. dober strokovnjak ampak ima pa za to čakalno dobo dolgo. Takrat ne vem kako je že bilo ampak sem šla prof. dr. Tekavčiču in sedaj na koncu me je imel prof. dr. Dolenc in lani mi je opravil dve življenski operaciji in hvala bogu, da lahko še hodim, da nisem priklenjena za posteljo. Tako vam bom povedala dragi SIMI poznam vse nevrokirurge in vam odkrito povem, da vsi so zlata vredni… Posebej zlate roke je imel prof. dr. Dolenc in prof. dr. Pregelj…. No, hvala bogu sem ostala živa mojimi otrokoma.
Vi kar pojdite, do dr. Prestorja, če imate možnost je res strokovnjak.
Lepo vas pozdravljam in veliko zdravja vam želim:)))

p.s. Slučajno, če bi vam lahko kako pomagala mi napišite vaš meil in se po meilu piševa, ker tukaj ne bi obešala na velik zvon:)

MR Ledvenega dela
03.06.11 18:08
Že več kot leto dni me konstantno boli v ledvenem delu. Bolečina je hujša zvečer in ponoči. Ležanje mi ne ustreza, kajti vsak obrat v postelji zadaja bolečine in občutek nemoči v križu in desni nogi. Včasih kot da noga odpove in ni nikakšnega občutka v njej. Zjutraj težko vstanem včasih je potrebno počasno stopanje na desno nogo- kot da gre noga v prazno. Čez dan se vsa stvar malce umiri in življenje je dokaj normalno razen predklona , kakšnega nepravilnega giba do večera zdrži. zvečer ko se vsedem na kavč pa se ponovno začne. Najprej je potrebna koncentracija , da se pravilno vstanem iz kavča ali fotelja, par korakov je zelo bolečih potem pa gre. Tedensko obiskujem telovadbo in mi je v skupini včasih prav nerodno, da vaj, ki so za hrbtenico ne morem opraviti ali pa z bolečinami. Najhujše pa je to, da po končani telovadbi ne morem vstati. Za to se moram, najprej postaviti na vse štiri in počasi vstajam z bolečim občutekom nemoči v križnem delu. Pripomnim na še, da medeničnih vaj nikakor ne morem izvest. Januarja sem bila na terapijah, nato še na inekcijskih terapijah, vendar me je po predzadnji inekciji začelo boleti po desni strani boka skoraj do kolena. Ta bolečina še sedaj traja včasih bolj včasih manj.
Včeraj sem dobila izvid MR ki je sledeč:
V sagitalni ravnini je videti nekoliko naprej pomaknjeno težiščnico- blažji sacrum acutum.
Spondilotične spremembe od nivoja L 4 navzdol in izguba intenzitete signala i.v. diskov.
Izrazito znižanje i.v. prostor L 5-S 1 degenerativnim edemom krovnih ploskev- i.v. osteohondroza.
V aksialni ravnini je v nivoju L 4- L 5 vidna centralna protruzija i.v. diska, ki nekoliko pritiska na duralno vrečo.
V nivoju L5 –S1 je prav tako prisotna centralna protruzija i.v. diska, ki pritiska na duralno vrečo in nekoliko ožji spiralni kanal, nekoliko sta ožja tudi oba i.v. foramna .
Mnenje : izrazitejše degenerativne spremembe nivojev L4-L5 in L5-S1 s protruzijami i.v,. diskov in kostnimi naplastitvami ter zmernimi utesnitvami spiralnega kanala .

Naj še pripomnim da sem stara 41. let težave imam že od svojega 30. leta v zadnjem letu pa bolečina ne ponikne. Prosim za obrazložitev izvida.
Že v naprej hvala.

Spoštovani!

Spremembe kažejo na možne vzroke težav, ki bi vam jih ortoped ali nevrokirurg poskušal rešiti z operacijo. Seveda vam bodo to lahko povedali ob pregledu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

na vas se obračam s prošnjo, da mi obrazložite malo več o CT izvidu glave.
Zanima me, kaj bi slednje lahko pomenilo:
“Pons je volumsko večji oz. zadebeljen v spodnjem delu, v katerem se nakazuje 1,3 cm veliko področje, ki se patološko ne obarva (v tem področju preglednost sicer otežujejo izraziti artefakti). Za spodnjim delom ponsa in pred spodnjim vermisom v sagitalni liniji vidna manjša kalcinirana zgostitev velikosti 4 mm, Drugih posebnosti v tem delu ni videti, četrti ventrikel je primerne širine. Foramen okcipitale magnum in cisterne ob tentorialni incizuri so proste…”

Na MRI preiskavo še čakamo, bom pa vesela vašega odgovora, predvsem kaj pomeni ta kalcinirana zgostitev?

Za vaš odgovor in trud se že v naprej zahvaljujem.

Pozdravljeni,
iz tega niso mogli zaključiti, kaj je ta kalcinacija, zato ste napoteni na MR. Lahko je kalcinacija v kakšni žili, kar je najpogostejše. MR pokaže mehka tkiva boljše kot CT, kombinacija obeh preiskav bo pokazala več.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close