Naslovnica Forum Zdravje Čutila Otorinolaringologija Nevrinom oz. Schwanom levega slušnega živca

Nevrinom oz. Schwanom levega slušnega živca

Spoštovana dr.Sokličeva,
želim vas vprašati, kaj bi se lahko še storilo glede mojega sluha. Od obsevanja z radio nožem je minilo 1,5 leta. Precejšnje težave sem imela v obdobju 6-13 mesecev po obsevanju. Potem so se težave glede ravnotežja, vrtoglavice in na splošno slabega počutja umirile, prisotno je le še šumenje v desnem, obsevanem ušesu, ki pa ni moteče. Z uporabo preprostih poiskusov glede sluha ugotavljam, da ga ni več, je pa bil slab (1000 Hz izguba do 45 dB, nato strm spust do
110 dB, 100% pareza vestibularnega aparata, a je levi odlično kompenziran ) že pred obsevanjem. Na levem ušesu uporabljam slušni aparat že 6 let. Pred obsevanjem sem imela levo izgubo sluha v govornem območju od 15-90 dB. Spomladi bom upravičena do novega slušnega apatata. Sem pa še pred potekom 6-letnega obdobja vzela na preiskušnjo drugi, boljši aparat, vendar neka izboljšave nisem zaznala, zato se nisem odločila za menjavo.
Sedaj me zanima, kaj se po vašem strokovnem mnenju še lahko stori z mojim sluhom? Soočam se pač z vsemi težavami, ki so značilne za zaznavno naglušnost, zato venomer upam na kakšno pozitivno spremembo. Kaj mi pripada glede na trenutno stanje in glede na pričakovano novo, bodoče ADG merjenje sluha?
Hvala in lep pozdrav, Marija

Dr. Sokličeva, se vam zahvaljujem za vaš odgovor in obrazložitev.

Lep pozdrav,

Branka

Spoštovani jaztion,

ker imate na neobsevanem – levem ušesu že slab sluh, najverjetneje za vas kostno vsidrani slušni aparat ne pride v poštev.Sluh na zdravi strani bi moral biti praktično normalen, da bi lahko kostno-vsidrani aparat koristil.
Glede na meritev sluha boste dobili nov slušni aparat levo.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Spoštovana ga.dr. Sokličeva,
na kratko bom opisala potek dogodkov po obsevanju z radio nožem, ki je bilo narejeno s ciljem prenehanja rasti benignega tumorja v ušesnem kanalu. Poseg so mi opravili v Nemčiji junija 2016. Štiri mesece po njem sem se dokaj dobro počutila, ni bilo večjih težav. Nato so se začele težave z ravnotežjem, vrtoglavico ter na splošno z zelo slabim počutjem, pri hoji sem uporabljala palice. V pol leta se je počutje umirilo v znosno stanje, razen da mi je začelo ponovno šumeti in zvoniti v ušesih. Od začetka letošnjega leta pa se mi počutje zopet poslabšuje. Torej, prisotna so nihanja mojega zdravstvenega stanja približno vsakega pol leta.
Prosim vas, da mi odgovorite, ali je to normalno, da se mi to še dogaja, saj mi je bilo rečeno, da bodo težave ponehale, ko ravnotežni živec ne bo več delujoč. Bojim se, da tumor ponovno raste, v Nemčiji so napovedali, da se to zgodi v cca 5%.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

na vaša vprašanja lahko dajo odgovor
– MRI glave – pokaže velikost tumorja
– VTG ali video HIT – preiskave za funkcijo vestibularnega živca.

Upam, da bo kmalu vse v redu. Čim več delajte vaje za ravnotežje, da možgani nadoknadijo motnje.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Spoštovani,

da ne odpiram nove teme, bi se navezala kar na obstoječo. Po preboleli gripi, dodatnem tednu hudega kašlja (pljuča slikala, okej), se mi je vnelo še uho. Zdravnik mi je predpisal Ospamox 1000 na 12 ur.
Sedaj po 7 dneh jemanja antibiotika me uho še vedno topo boli, boli me polovica glave – celo zadaj pri malih možganih. Otečeno imam tudi bezgavko pod ušesom, na uho zelo slabo slišim (kot bi bilo zamašeno), ves čas me špika in desna stran obraza mi dreveni – sicer jo čutim, vendar ne kot levo.
Zaradi tega sem vprašala zdravnika za mnenje, pa je izjavil, da je moja kri pokazala na virusno vnetje in, da ne more še biti v redu uho. Pozabila povedati, da mi je iztekala prozorna tekočina drugi in tretji dan, sedaj več ne.

Skrbi me, težko delam taka, uho boli ….ali naj se vrnem k zdravnici in zahtevam specialista? Mi lahko kaj svetujete? Hvaležna.

Spoštovani,

po vnetju ušesa je zamašenost in pritisk v ušesu še 3-4 tedne. Prav tako slabši sluh. V nos je potrebno dajati dekongestivne kapljice 5 dni 3×2 in nosni kortikosteroid 3.4 tedne 2×2 vpiha. Večkrat izenačite pritisk.
Če uho še vedno boli, da vsa zbudi iz spanja kljub analgetikom in odmašitvi nosu ter Evsathijeve tube, obiščite ponovno svojega zdravnika.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

New Report

Close