Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Nevarno za infarkt ?

Nevarno za infarkt ?

Spoštovani,
sem 26 letni mož.
Že kako leto opažam zelo trdo veno (žilo) na penisu, ki se začne skoraj pri glavici in nadaljuje navzdol proti korenu, sicer potem izgine. Žila je od spodaj nekoliko bolj nabrekla, nato je videti in čutiti kot nek “balonček” in nato se nadaljuje ožji del vene, ki je na otip trd kot žica, zlasti ob erekciji. Pišem vam zato, ker me je po novem začelo še boleti in izgleda, kot bi bilo vneto, je zelo poordelo.

Zanima pa me, ker gre verjetno za trombozirano žilo, ali obstaja nevarnost, da bi mi kak tromb prišel v koronarno art. in bi tako doživel srčni infarkt ?
Kaj mi svetujete ??

Prosim za odgovor.
Hvala

Spoštovani!

Najprej glede vaše razlage vprašanja srčnega infarkta. Srčni infarkt pomeni zamašitev srčne arterije. Iz srca vodijo arterije arterijsko kri, nekaj direktno v stene srca, kjer prehranjujejo srce, druga kri pa po aorti poteka do skupne iliakalne arterije, iliake interne, arterije pudende interne in naprej v kavernozna telesa in spongiozno telo penisa. Iz arterij gre kri v kapilarno mrežo, od tam v venule in po venah nazaj v desno srce. Iz desnega srca gre kri v pljuča, kjer je spet kapilarna mreža. Od tam pa v levo srce. To pomeni, da strdek, ki bi nastal v arteriji penisa niti teoretično ne more povzročiti zamašitve srčne arteriji, enako tudi strdek, ki bi nastal v veni penisa. Lahko pa bi teoretično ampak zgolj teoretično strdek v veni penisa potoval v pljuča in jih delno zamašil – tako imenovana pljučna embolija in ne srčni infarkt.

Če gre za vnetje, je morda smiseln antibiotik. Pri tromboflebitisu se zdravi razen z antibiotikom tudi s protivnetnimi zdravili (Aspirin) ali celo aplikacijo nizkomolekularnega heparina – vendar ne z namenom preprečiti srčni infarkt, temveč z namenom olajšati lokalne simptome. Neodvisno od tega pa ni nič narobe oziroma je celo smiselno, če se preverijo riziki za infarkt kot tak – optimalna telesna teža (da niste predebeli), kontrolira pritisk, holesterol in trigliceridi, obseg trebuha, da ne kadite, da se ukvarjate razumno s športom itd.

Kaj svetujem – razen zdravega načina življenja, nekajenja, kontrole sladkorja, holesterola – pojdite to spremembo, če je rdeča in boli in izgleda kot vneta – pokazat zdravniku.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]