Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? neustrezno zdravljen zob in rak

neustrezno zdravljen zob in rak

Pozdravljeni,

stara sem 38 let. Pred približno 15 leti mi je zobozdravnik neustrezno zdravil zob, tako da je ta odmrl, ampak ker ni bil več boleč, ga nisem odstranila. Sedaj pa so mi po 15 letih ponovno slikali zobovje in ugotovili, da se pod tem zobom odvija velik vnetni proces (bog ve kako dolgo). V izvidu piše:

“Pacientka je opravila ortopantomogram, ki pokaže periapikalno problematiko endodontsko neustrezno zdravljenih korenin 36, mezialna korenina je polnjena le do polovice, prav tako je opazno začetna prizadetost furkacije. Po mojem mnenju je zob brezupen, ker je pacientka motivirana za ohranitev, svetujem še pregled in mnenje endodonta”.

Ker sem prebrala, da lahko bolezni v ustni votlini povzorčajo tudi npr. raka trebušne slinavke, sem sedaj zelo zaskrbljena, da sem prepozna in da se bo pri meni razvil rak.

Prosim za vaše mnenje ali me mora skrbeti ali pretiravam in kako naj ukrepa naprej. Zob bom sedaj seveda odstranila, ampak ne vem če bo to dovolj.

 

Hvala in lp

Pri meni je bila identična situacija, le da je bil tak zob v “mirovanju” 20 let. Potem so se začele težave (občasne bolečine v predelu korenin) in odločila sem se, da ga “saniram”, ker je rtg pokazal, da je zob polnjen le do 2/3 in da so kar obsežni vnetni procesi.

Šla sem privat, itak, kam pa drugam. Iz korenin mi je ven postrgala eno čudno zmes, da sama ni vedela, kaj sploh je to. Potem sem dobila hudo reakcijo z hudimi bolečinami, zateklostjo, posledično AB in vse ostalo. KO se je umirilo, se je endodontsko zdravljenje nadaljevalo – popolna odstranitev vse stare polnitve, UZ čiščenje, širjenje kanalov in ponovna polnitev.

Zaenkrat vse ok, bolečin ni več. Sem nekaj mesecev po posegu. PO enem letu bom rabila ponovni rtg, ker šele takrat se dokončno pokaže, ali je res vse tako kot mora biti.

Moj nasvet: ne čakaj, čimprej sanirati. Poskusi rešiti zob, če se da, če se ne da, pa ven.

New Report

Close