Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Neuspesno endodontsko zdravljenje

Neuspesno endodontsko zdravljenje

Pozdravljeni,
pred dvema letoma mi je specialist endodont zdravil ze veckrat zdravljeno setico desno spodaj. Ker se je po zdravljanju obcasno se vedno pojavljala bolecina na tem predelu ( na slikah nibilo videti nic) so mi predlagali se zdravljenje sosednje petice, ki so jo pred tem ze veckrat zdravili ( zobozdravnik julija 2020, za tem pa specialist endodont v avgustu). Po zdravljenju z uporabo mikroskopa sem bila kaksna dva tedna brez bolecin zato sem se odlocila za izdelavo keramicnih prevlek. Med cakanjem na prevleke se je bolecina ponovno pojavila, zato so mi jih namestili samo zacasno. Po kaksnem mesecu je bolecina popustila, po par mesecih pa se je ponovno pojavila ( mogoce v povezavi s tem, da sem jedla bonbon in zacutila premik prevleke na petici). Ker zobozdravnik ni na slikah nasel nobenega razloga za bolecino me je narocil pri oralnem kirurgu, endodont pa pravi, da zdravljenje ni vec mogoce. Zanima me kaj lahko pricakujem pri kirurgu. Puljenje zoba, ampak katerega, ce na posnetkih ni vidno, s katerim zobom je kaj narobe? Predvidevam, da “ uporaba “ pravkar narejenih keramicnih prevlek ne pride v postev v primeru puljenja zob in izdelave implantatov?

Poleg navedenega imam zadnje leto neprestano bolecine v grlu, tiscanje v obeh celjustih,in pogosto otecene bezgavke pod celjustjo in v vratu, za katere na vec orl pregledih ne morejo ugotoviti vzroka. Ali je lahko vzrok v zobeh?
Najlepsa hvala za vas odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana,

žal mi je, da so se stvari zapletle tako daleč. Žal pa tudi sam , le na osnovi Vašega dopisa, brez ogleda RTG slik in kliničnega pregleda, ne morem podati kredibilnega odgovora. Sploh v luči dejstva, da dosedaj ne endodont ne specialist ORL niso našli vzroka. Edina stvar, ne katero sem pomislil, je navpična poka korenine (omenjate ‘premik krone ob ugrizu). Verjamem, da ste že opravili tridimenzionalno RTG slikanje regije ( t.i. CB CT), če pa ga slučajno niste, bi to bilo moje priporočilo. Na klsičnih RTG slikah pok korenin praviloma ne vidimo.
Obisk kirurga ne pomeni nujno izpuljenja zob, ravno obratno: najbrž je namenjen preverjanju smiselnosti kirurške rešitve – apikotomije, ali pa preverjanju vzroka težav, ki niso povezane z zobmi.
Drži, v primeru, da bo kakšen od zob izpuljen, žal keramične prevleke ne bodo več uporabne.
Otekle bezgavke pa so načelno lahko povezane z zobmi, vendar le v primeru, da gre za vnetno dogajanje – torej neuspešno endodontsko zdravljenje, tudi poka lahko povroči vnetje obzobnih tkiv.
Bojim se, da kaj več o vzroku vaših težav ne morem povedati. Upam pa, da jih boste uspešno rešili.

dr. Igor Potočnik

New Report

Close