Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Neurontin

Neurontin

Pozdravljeni!

Sem bolnica s fibromialgijo in imam dve vprašanji.
1. Prvo je uporaba Neurontina. Pogosto mi mišice na rokah in nogah trzajo, roka ali noga se kar sama dvigne in pade nazaj. Ponoči se nenadoma zbudim, ker mi telo strese elektrika in ga dobesedno premakne. Po tem vedno težko diham in rabim kar nekaj časa, da se umirim. Fiziatrinja mi je predlagala, da bi težave omilila z Neurontinom, vendar me je strah, ker je to zdravilo proti epilepsiji in se bojim, da je za moje težave za zdaj še premočno. Trzanja in nočna bujenja me sicer motijo, niso pa tako huda, da bi zaradi njih jemala zdravilo, ki je premočno in ima stranske učinke. Se motim?
2. Pred časom so se pojavili krči v levem stegnu (desnem ne). Kakšen mesec uživam magnezij 300 in kapsule jabolčnega kisa, ki bi morale pomagati proti krčem. Je mogoče, da jih imam jaz zaradi njih, čeprav samo v eni nogi?

Lp, Ina

Draga Ina!

Bolezen, ki jo imate, je zelo zapletena in nepojasnjena, v ospredju pa izstopa bolečina, ki se pojavlja na številnih delih telesa.

O Neurontinu sem se prvič izobraževala na Dunaju pred tremi leti. Tudi sama sem ga uvedla trem bolnikom, dva ga še jemljeta, enemu pa ni pomagal.
Bolnici, ki ima zaradi sladkorne bolezni poškodovana drobna vlakna živčevja na nogah in jo zato hudo bolijo noge (ortoped je izključil ortopedsko obolenje, specialist za žilje pa žilno), neurontin pomaga.
Drugemu bolniku, ki ima Hortonov glavobol (to je zelo hud glavobol, ki je pogosto nepojasnjen) je neurontin pomagal v maksimalnih dnevnih dozah.
Bolniku, ki ima prizadeta c vlakna na področju nog (frosen foot syndrom) ne pomaga niti nevrontin niti druga protibolečinske zdravila. Na žalost je v ambulanto za zdravljenje bolečine naročen čez več kot pol leta.

Če imate hude bolečine, potem vsekakor svetujem, da poizkusite zdravljenje z neurontinom (na Dunaju so nam predstavili bolnika, filmskega kamermana, ki je po piku kače na snemenju v Afriki imel podobne težave kot vi. Neurontin mu je težave ublažil). Če vam zdravilo ne bo koristilo, ga lahko skupaj z vašim zdravnikom prekinete.

V tujini se pri zdravljenju podobnih težav uveljavlja uporaba botulinus toksina, s čemer mora rokovati vešč zdravnik. Obeti so dobri. Pri nas ga kot možnost omenjajo nekateri nevrologi, v glavnem pa se ta praksa v Sloveniji še ni uveljavila.

Lepo vas pozdravljam in vam želim čim več zdravja

Danica

PS: dodatki k prehrani, ki jih navajate, vam ne škodujejo

Ina, pozdravljena!

Jaz jemljem Neurontin zaradi epilepsije in ne zaradi bolečin, moje izkušnje pa so dobre. Res pa je, da sem takoj, ko sem ga začela jemati, dobila tako rekoč vse neželene učinke, kar jih je napisanih v navodilih (razen povečanja telesne teže in lišajev). Bili so precej močni in so me spravljali v strah (nehoteni gibi, dvojni vid, mehka kolena, izguba koncentracije, pozabljivost za besede in imena) – bilo je grozno. Kak mesec sem bila čisto obupana, vendar me je nevrolog bodril, naj zdravilu dam še nekaj časa. In res, po mesecu dni je bilo nekoliko bolje, po treh mesecih pa so neželeni učinki popolnoma izzveneli. Hkrati s tem sem opazila znatno poboljšanje moje bolezni. Zdaj neželenih učinkov sploh NI VEČ, moja bolezen pa se je prav lepo potuhnila. Poznam pa kar nekaj bolnikov, ki neželenih učinkov tako rekoč niso občutili, pa še ti so pri njih izzveneli v tednu, dveh. Neurontin začneš jemati zelo postopoma, tako da morda sploh ne boš imela težav. Jaz sem očitno nekoliko občutljivejša nanj, to pa ne pomeni, da boš tudi ti. Upam, da sem ti s tem pomagala pri odločitvi …

Lep pozdrav

LP
Že dva-krat se mi je zgodilo ponoči ko sem spal , da sem se nenadoma zbudil in sem imel občutek da nesmem pogoltniti sline, še kot skoraj buden sem se počutil v takšnem stanju.
Po kakšni minutki ali dveh sem se dodobra zavedal, da je to vse skupaj samo nekakšna blodnja.
Kaj bi lahko to bilo?
Hvala!

“]

Pozdravljeni!

Težave, kot jih opisujete, lahko povzročajo različne droge, pa tudi zdravila (Tamiflu naprimer). Sicer blodnje in halucinacije srečamo pri različnih psihiatričnih obolenjih, vendar tam ljudje do njih niso kritični (jih ne prepoznajo kot blodnje ali halucinacije). Pri vas gre najverjetneje za fazo prebujanja, tako da ne skrbite. Če pa bi se to ponavljalo ali stopnjevalo, pa le stopite do vašega zdravnika.

Mateja

New Report

Close