Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija neurejena ščitnica in nosečnost

neurejena ščitnica in nosečnost

Spoštovani!

Sem 33 letna zaskrbljena nosečnica – 1. noseča, 21.teden, ki se že 10 let zdravi zaradi Hashimotovega tiroiditisa. Za nosečnost sem izvedela v 6. tednu, takrat smo tudi kontrolirali ščitnico, ki ni najbolje delovala (nizka pT3 in pT4, visok TSH) in dvignili dozo zdravili. Nadaljne kontrole na 6 tednov so pokazale, da so hormoni v redu, TSH pa je ŠE VEDNO PREVISOK, vendar z vsako nadaljno kontrolo upada. Zadnja kontrola in dvig zdravil je bil opravljen v petek (to ureja moja osebna zdravnica s tirologom).
Naj omenim, da je bila nosečnost ZELO zaželjena, vendar se zaradi težav s ščitnico sploh ne morem sprostiti in uživati v njej. Nihče mi ne zna povedati kaj to dejansko pomeni za mojega otročička in kakšne so vse možne posledice. Morfologijo imam čez 2 tedna in me je že vnaprej strah.
Kaj pa vi menite o vsem tem? Imate mogoče kakšne izkušnje/podatke o novoroječkih mater z neurejeno ščitnično boleznijo? Kakšne so vse možne posledice? Na internetu se lahko prebere marsikaj in sem resnično zaskrbljena….

Hvala vam!

Draga zaskrbljena nosečnica,

(žal) je bolezni ščitnice danes vse več, tudi v nosečnosti. In kar po pravilu so – vsaj v prvih mesecih – več ali manj neurejene. Kar pa sploh ne vpliva na plod, ki je v maternici zelo zaščiten – posteljica je pravi filter in tisto, kar ima mama preveč, praviloma dobro omeji, tistega, kar ima mama premalo, pa za plod skoncentrira.

Zato bodite povsem brez skrbi za otroka, bolj skrbite zase in za svoje počutje.

Pediatri pa se itak bojimo prekomernega delovanja ščitnice nosečnice (tim. Bazedovka), ki se kaže s prenizkim TSH – v tem primeru mamina protitelesa lahko delajo težave otročku, ki pa so prehodnega značaja – nekaj dni do tednov po rojstvu.

Uživajte torej v nosečnosti, berite bolj lahka čtiva ali pa vse z rezervo…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Dr. Cerar HVALA za pomirjajoč odgovor!! Ste prvi, ki ste si vzeli čas, da ste mi namenili nekaj vzpodbudnih besed (ki jih nosečnice še kako potrebujemo).
Še nekaj bi vas vprašala, potem pa se bom res raje posvečala prijetnejšim temam. 😉
Kaj protitelesa pri Hashimotovem tiroiditisu ne povzročajo težav novorojenčku? Imate kakšne izkušnje z zapleti, ki so lahko prisotni pri otroku po rojstvu?

Še enkrat – HVALA!

Uredništvo priporoča

Spoštovana,

večina protiteles iz razreda G (med njimi tudi tista pri kroničnem limfocitnem – Hashimoto tiroiditisu) resda prehaja posteljico, vendar ne delajo večjih motenj pri plodu in novorojenčku, še zlasti, če bolezen ni v aktivni fazi. Poleg tega so protitelesa bistveno manj agresivna, kot stimulirajoča pri bazedovki.

Vsem novorojenčkom vzamemo 48-72 ur po rojstvu nekaj kapelj krvi za presejalni test na hipotirozo (določamo raven TSH; če je vrednost normalna, staršev ne obveščamo…). V primeru blago zvečane vrednosti ščitnico test ponovimo ali še dodatno testiramo z določitvijo T3 in T4, v primeru močno zvečane vrednosti pa takoj uvedemo nadomestno zdravljenje s tiroksinom.

Po izkušnjah imajo novorojenčki mam s Hashimoto tiroiditisom vedno normalne vrednosti TSH. Prirojena hipotiroza je zelo redka (1 na 6000 rojstev) in praviloma NI povezana z materinimi težavami s ščitnico (torej se rodijo “zdravim” nosečnicam in je izvid presejalnega testa “presenečenje”).

Torej, kar mirno, zanesljivo ne boste prav vi izjema….

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni
Zdravim se za hipotirozo ščitnice in konec oktobra 2014 so bile laboratorijske vrednosti ščitničnih hormonov b.p (tsh 1,44, t3 in t4 v mejah normale). zato sem še naprej jedla nespremenjeno dozo zdravil eutiroxa 75mcg in 2x teden po 100mcg.
Sedaj na začetku petega tedna nosečnosti. Ob preverjanju beta hcg-ja v krvi sem si dala pregledati tudi raven ščitničnih hormonov in glede na to da se že 10 let zdravim za hashimoto tiroiditisom so bile vrednosti TSH-ja porazne.
TSH: 8,42. Vrednosti t4 in t3 pa v mejah normale.
T4: 13.83
T3: 4,45
Jaz sem pred tem občutila samo večjo občutljivost na mraz, drugih znakov pa nisem imela. Celo zelo dobro sem se počutila.Bila sem polna energije, nič zaspana.
Zvišala se mi je doza jemanja eutiroxa na 100mcg in 2x teden po 125mcg.Strah me je nepravilnosti, ki bi se zaradi neurejenega tsh lahko pojavile na plodu, zato razmišljam o splavu.Kaj mi svetujete.Hvala .lp

Spoštovana,

strah in razmišljanje o prekinitvi nosečnosti zaradi (blage) hipotiroze je povsem odveč.

Kot prvo zato, ker ima plod svojo ščitnico, ki deluje neodvisno od mamine in ga hipotiroza nikakor ne ogroža. Ogrožajo ga le protitelesa ob hipertirozi (materina tirotoksikoza), ki prehajajo posteljico in mu lahko povzročijo enake težave kot pri materi.

Kot drugo imate blago povečanje TSH (hormona, ki spodbuja ščitnico, da izloča hormone – T3 in T4), ščitnični hormoni pa so povsem normalni.

In kot tretje – vaša hipotiroza se ni nič “poslabšala”, ampak gre za normalen pojav v nosečnosti, ko je pri večini motenj v delovanju žlez z notranjim izločanjem potrebno povečati odmerke nadomestnih hormonov za enak učinek…

Ob vsem, kar ste napisali, se lahko le jezim na vašega ginekologa, da vam tega ni razložil sam in vas je pustil v stiski.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni

Zahvaljujem se vam za hiter odgovor, vendar me na žalost ni pomiril. Predvsem v začetku nosečnosti se zahteva vrednost TSH pod 2, kasneje v nosečnosti pa lahko naraste tudi do 3.
Jaz sem imela že pred in verjetno tudi v času oploditve visok TSH. Tega ne morem zagotovo vedeti ker si nisem dala pogledati ščitničnih hormonov pred zanositvijo.
Laboratorijski test tsh, ki je pokazal vrednost prek 8 in beta hcg je bil delan na dan vgnezditve jajčeca. To sklepam, ker se mi je par ur po odvzemu krvi pojavila rahla svetla krvavitev, ki je takoj izzvenela. V tem obdobju pa zarodek še ne proizvaja svojih hormonov, kljub temu da se mu ščitnica razvije že v 4 tednu, saj jih začne proizvajati pri 11 tednih.
Hvala za odgovor. lp

Spoštovana,

ker ste pisala tako določno in znanstveno, sem se res dobro prepričala, preden sem se lotila odgovora in se posvetovala s kolegi, ki delajo na tem področju…

TSH ne prehaja posteljice in zato vrednost pri vas (ki je pravzaprav le mejno zvečana, prave hipotiroze dajejo vrednosti, ki so precej nad 10) ni nevarna kar se tiče otroka. Bolj pomembno je, da sta bili normalni vrednosti T3 in T4. Ker je bilo z raziskavami pri živalih dokazano, da je v zgodnji nosečnosti prenos materinih T3 in T4 v plod zelo majhen in koncentracije v plodu zelo nizke, še vedno velja, da so embrionalne celice med razvojem organov (morfogenezo) občutljive na prisotnost zelo nizkih koncentracij ščitničnih hormonov, ki niso v odvisnosti od vrednosti koncentracije pri materi = torej tudi ob relativnem pomanjkanju pri materi zarodek ne utrpi nobenih škodljivih posledic. Kot ste napisali tudi sami, pa po 11. tednu prične delovati plodova ščitnica.

Ker je v nosečnosti pri bolnicah s Hashimoto boleznijo vedno treba povečati odmerek za vsaj 50%, so to najverjetneje naredili tudi pri vas in je TSH že v normalnem območju.

V zadnjih dveh desetletij se je število nosečnic s Hashimoto tiroiditisom povečalo za večkrat – ali je to res vpliv okolja (in Černobila) ali gre za boljše odkrivanje, je seveda stvar razprave. Drži pa, da vsaj 15% nosečnic jemlje tiroksin v času rojstva otroka – in odkar delam v porodnišnici, pri nobenem od njihovih otrok nismo zabeležili patologije, ki bi jo lahko pripisali pomanjkanju ščitničnih hormonov v zgodnji nosečnosti.

Pogovarjajte se še s svojim ginekologom, ki naj vas ob prehudi skrbi za otroka pošlje na posvet še k tirologu – endokrinologu, ki se ukvarja z boleznimi ščitnice.

Pozdrav in srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala Vam za vaš trud, ki ste si ga vzeli in odgovor. Zdaj ste me pomirili. Sem pa tudi sama že šla do tirologa na posvet k njemu in mi je tudi isto odgovoril, kot že vi in tudi drugi zdravniki. Potrdil je da sem ravnala prav, ko sem si že sama takoj po izvidu zvišala dozo zdravil in mi svetoval kako naprej.Je lažje, če lahko izključiš tako breme. Lep pozdrav.

Spoštovani!

Sama imam hipotirozo, ki mi ob ustreznem odmerku ni delala težav že par let. Pred dvema mesecema sem imela spontan splav v 8. tednu nosečnosti ( tsh …1.6). Par dni pred tem sem preverila ščitnične hormone, ki so bili v redu.
Zopet sem noseča v 6. tednu in mi že več kot teden dni razbija srce, muči me potenje in tresavica, nespečnost in močna vzkipljivost. Dala sem kri za pregled ščitničnih hormonov in ob pogovoru s zdravnikom ( rezultatov še ni) sumim na stanje hiper. Ali lahko buren pojav hipertiroze škodi mojemu plodu v 6. tednu ( par dni nazaj sem imela bolečine v spodnjem, delu trebuha in enkraten roza izcedek). Čakam na izvid konec tedna, vendar me muči vaša ugotovitev, da otroku lahko škodijo moja protitelesa.

Hvala za odgovor!

Zaradi zamude pri odgovoru že veste, kaj je razlog težav – zato naj le ugibam: ščitnični hormoni so bili normalni, vaše težave pa so posledica “nevihte” drugih hormonov, kar je v začetku nosečnosti kar pogost pojav.

Protitelesa, ki privedejo do hipotiroze, so drugačna od tistih, ki povzročijo prekomerno delovanje ščitnice – hipertirozo. In slednja so najbolj nevarna po polovici nosečnosti, ko bolj intenzivno prehajajo preko posteljice v plod.

Pozdrav in srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,
mi je prav žal, da sem šla brat te forume in zdaj ne morem, da vas ne bi vprašala, in sicer:
sem v 10 tednu nosečnosti po ICSI metodi. 9 let se že zdravim za bolezni ščitnice, zdaj imam že par let konstantno terapijo z Eutyrox 100mg na dan.
Kot že omenjeno sem noseča, in moram mesečno kontrolirati TSH.
Prejšnji mesec je bil TSH ok, 4,19..danes pa sem spet dala kri in je bil rezultat TSH 8,21

Vem, da je v času nosečnosti hormonsko neravnovesje zelo pogosto a vendar se mi zdi, da je to moje odstopanje kar precejšnje od normalnega. Me lahko kaj skrbi za plod? Je potreben kakšen počitek? Do osebne zdravnice res v zadnjem času nisem nič šla..Prosim za vašo razlago, jo nestrpno pričakujem. Najlepša hvala.

Spoštovana,

takšen porast TSH je povsem pričakovan, saj je v nosečnosti potreba po ščitničnih hormonih večja, obenem se močno poveča tudi “distribucijski prostor” (v nosečnosti je v telesu več “vode”, zato je večina snovi razredčenih).

Najbolje bi bilo, če bi se čim prej oglasili pri zdravniku (osebni zdravnici, ginekologinji, lahko tudi specialistu za ščitnico, ki vas vodi), da vam prilagodijo odmerek levotiroksina. In vrednost TSH se bo zanesljivo normalizirala.

Počitek pa ne bi nič pomagal, koncentracija TSH ni prav nič odvisna od njega.

Uživajte v nosečnosti, otročku zaenkrat ni bilo nič hudega, lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lepo pozdravljeni. Julija sem imela odvzem krvi za pregled TSH in je bil minimalno povecan S-THC 4.21 zdaj pa bolj ko berem forume in malo brskam po internetu bolj sem zaskrbljena. . Osebna zdravnica me je takrat preventivno poslala na nadaljni pregled na nuklearno vendar nobeno zdravljenje ni bilo potrebno naslednji pregled pa imam sele februarja.Sem v 5 tednu nosecnosti in Cakam na prvi pregled pri G. Strah me je tudi da bi lahko zaradi rahlega povecanja prislo do kaksnih tezav s plodom oz. Zaradi tega v najslabsem primeru tudi do splava, glede na to da ni bilo potrbno nobeno zdravljenje. Ali so moji strahi odvec glede na to da je S- TSH minimalno povecan. T3 T4 pa sta normalna? Ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana,
očitno je imel strah tako velike oči, da niste prebrali (ali vsaj ne od vrstice do vrstice) predhodnih vprašanj in odgovorov. V katerih piše, da je povečanje TSH (hormona, ki nadzoruje ščitnico in se izloča iz možganov) v nosečnosti lahko tudi normalno, fiziološko (zaradi drugačnega hormonskega ravnovesja), normalna vrednost T3 in T4 (ki sta ščitnična hormona) pa je zagotovilo za normalen razvoj ploda.
Torej, kar brez skrbi pričakujte naslednje kontrole, vključno s preverjanjem ščitnice.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

pred leti sem bila zaradi bazedovke na radiojodu. Pred kratkim so mi še vedno določili protitelesa anti TG (

Področje je zelo dobro “raziskano” – in ga obvladajo tirologi. Kot “laik” (=pediater) sem sicer mnenja, da je raven vaših protiteles nizka in varna glede zanositve in uspešne donositve. Na vsak način pa svetujem, da se pred zanositvijo posvetujete s tirologom – nosečnost je posebno imunsko stanje, ki lahko hitro spremeni razmere tudi pri ščitničnih protitelesih.
Absolutno navijam za zanositev, a z nadzorom, v idealnih razmerah 🙂
Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Veseli me, da sem našla ta forum. Pravkar sem izvedela veselo novico, da sem noseča (5 tednov), a imam hašimoto (to vem od 2017. leta), ki ga še nisem zdravila do sedaj. Ves čas so mi govorili, da ne bom zanosila zaradi teh težav, zato sem imela v planu, da pričnem z zdravljenjem in da bom nato zanosila, a se je zgodilo drugače. Do sedaj sem se prilagajala le s spremenjenim prehranjevanjem (brez glutena in sladkorja).

Iz zgornjih opisov in odgovorov nikjer ne vidim kaj v primeru, če je anti TPO povišan – moj je 643 IU/ml. TSH je 3,259, T3 je 4,68 in T4 10,47. Anti TG je

Draga Renata,
predvidevam, da ste zaradi moje zamude pri odgovoru že dobili odgovore na vsa vaša vprašanja. In da se moji odgovori ne bodo razlikovali od tistih, ki ste jih dobili :-).
Bolezen ščitnice Hashimoto je danes zelo pogosta – morda zaradi spremenjenega načina življenja, včasih so krivili černobilsko katastrofo, še bolj verjetno pa zaradi bolj natančnega iskanja, diagnostike. In pri mnogih ljudeh s to diagnozo gre za le malo zmanjšano delovanje ščitnice, ki ne zahteva zdravljenja s hormoni in celo težko upravičeno postavljeno diagnozo. Pri hipotirozi žal prehrana nima velikega vpliva (tako kot npr. pri sladkorni bolezni, kjer lahko s spremenjeno prehrano in načinom življenja naredimo veliko zdravilnega)…
Nosečnost je stanje, ki pomeni povečano obremenitev telesa, vseh organov, torej tudi ščitnice. In zato lahko prej komaj opazna hipotiroza postane pomembna, vendar bolj za mamo kot za plod, ki je dobro zaščiten v maternici in ki tudi sam prične izločati hormone iz ščitnice. Prav zato se med motnjami ščitnice bojimo prekomernega delovanja – hipertiroze, ob kateri pa protitelesa prehajajo posteljico in lahko okvarijo plodovo ščitnico. Vaša težava je pa ravno obratna.
Torej ste lahko kar brez skrbi in se veselite naslednjih tednov, mesecev. Medtem pa čim manj brkljajte po medmrežju z namenom iskanja črnih scenarijev in postavljajte vprašanja ginekologu in endokrinologu, ki vas spremlja.
Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Vaš odgovor me je zelo razveselil 🙂 in ni prepozen.
Danes sem imela endokrinologa, žal nobene razlage, nobene utemeljitve, le da je presenečena, da sem sploh zanosila. Pogledala je krvne izvide, ki sem jih napisala zgoraj in mi rekla, da moram jemati Syntroxine 25 mcg. Prejela sem recept.

Ginekologinjo imam pa naslednji teden.
Ravno to, kar ste mi vi napisali, pogrešam, saj ne prejmem informacij, ne vem kaj je prav in kaj ne. Ali bi vi še kaj dodali tukaj glede mnenje moje endokrinologinje? Prav tako me zanima, če mi lahko priporočite s kom v Sloveniji bi se lahko konzultirala okoli tega, da bi se naročila na samoplačniški posvet?

Naj dodam, da živim na Madžarskem, kjer imam zdravstveno zavarovanje, a bi se želela posvetovati še s slovenskimi strokovnjaki (drugo mnenje).

100 krat hvala, vaš odgovor mi mnogo pomeni in naenkrat čutim olajšanje 🙂

Vse dobro,
Renata

New Report

Close