Nespečnost, žive sanje

Pozdravljeni.

V zadnjih dveh tednih imam težave z zbujanjem ponoči in zelo živimi sanjami. Zjutraj se spominjam veliko različnih sanj preko cele noči, ves čas ko sanjam imam občutek kot bi bila budna, vmes pa se dejansko večkrat tudi prebudim. Sicer sanje po večini niso neprijetne so pa zelo intenzivne in me zbujajo. Včasih težko zaspim nazaj ko zaspim pa znova kaj sanjam in se po dveh urah ponovno zbudim. Zaradi tega se zjutraj zbujam nenaspana in utrujena. Sicer sem stara 32 let in nikdar prej nisem imela težav s spanjem. V posteljo običajno odhajam med 22 in 22.30, vstajam pa okrog 7 (tudi med vikendi). Pred spanjem običajno pol ure berem knjigo. Veliko sem že razmišljala o tem kaj bi lahko bil razlog za moje težave vendar sama ne najdem vzroka. V zadnjem času v službi in v zasebnem življenju nisem imela kakšnih večjih sprememb ali dodatnih obremenitev.
Kaj bi ahko bil vzrok mojih težav in kako si lahko pomagam?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

vzroki so lahko zelo različni. Prosim, najprej si preberite članek z naslovom higiena spanja. Mislim da je tukaj na forumu prilepljen. Tega se držine maksimalno kar se lahko. Preverite delovanje ščitnice in opravite osnovni pregled pri izbranem zdravniku. Če je vse ok, in se zadeva ne izboljšuje, lahko poskusite z zdravili (izbrani zdravnik vam bo svetoval). Včasih se naši možgani po noči ukvarjajo z vsebinami, ki nam po dnevi niso dostopne. Včasih rabimo čas, da sploh ugotovimo kaj nas muči.

Javite se kako vam gre.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si