nesodelovanje z materjo

Zdravo, z materjo se nikoli nisem dobro razumela, sedaj sem bila nekaj časa v tujini in ko sem se vrnila nazaj mi je stari ata rekel da mi zapusti hišo pod pogojem da bom skrbela za njega, staro mamo (oba sta starša matere), očeta in mater ter da imajo v tej hiši smrtni kot. ko smo se to pogovarjali mater ni hotela biti zraven, tudi ko se je naredila pogodba pri notarju je ni želela prebrati ker jo bo slišala že tam in podpisala. že odkar se spovnem ima probleme z alkoholom. ko sem bila manjša so sosedje parkrat zaradi nasilja in dretja in groženj tudi poklicali policijo. med tem ko sem bila v tujini se je upokojila in vsi smo mislili da se bo spremenila, alkohol odložila na stran pa temu na žalost ni tako.
niti ne želi sodelovati pri nikakršnem popravilu ki ga je hiša zelo potrebna. cele dneve gleda TV, se odpravi v gozd na sprehod in nazaj pride alkoholizirana in polna groženj.
in ker sem jaz odgovorna za njo sem ji rekla da ni pošteno iz njene strani da se tako obnaša ker smo se zmenili drugače pa se mi samo nasmeji in odide stran. ni pripravljena na nikakršen pogovor z nikomur, in tudi prijateljev nima razen pijanskih iz gostilne s katerimi se druži samo tam, ne hodi nikamor na obisk, ne dobiva nikakršnega obiska, nič.
če pa se jaz lotim popravila kakšne stvari pa če že pride zraven je edino kar naredi to, da odnese orodje in ga skrije pred menoj tako da niti nemorem narediti do konca česarkoli se že lotim.
pa me zanima če mogoče kdo ve kaj se da narediti ker tako nemorem več naprej, vem da se lahko prekliče pogodbo, vendar mi ni vseeno za očeta in stara starša ki imata željo da potem ko njiju nebo več nekdo od domačih obdrži to zemljo in si tu ustvari družino kar je sicer tudi moj namen pa ne vidim poti naprej kako se tega lotiti.

Ko bi vsaj se z alkoholiki dalo kaj zmenit. Bi bilo mnogo lažje. Tako pa se nič ne da in tudi če se kaj zmeniš, potem to pozabijo in ne drži.

Nekako tako težko, kot je vam, je tudi njej. Ampak ona nima nobene moči, da bi kaj spremenila. Vi pa jo, za zdaj, še imate in (žal) ste vi tisti, na katero potiho računa cela družina.
Imate težko breme in odločitev ni lahka. Za nas, ki gledamo od zunaj, pa je rešitev preprosta: stopite skupaj, stisnite jo v kot, dajte ultimat, da ima dve možnosti: ali se gre zdravit, ali pa jo boste postavili pred vrata, ker se z njo ne da živeti.

Vprašanje zdaj je, koliko moči imate za to, če se vam to sploh zdi prav, imate dovolj volje in vztrajnosti, da boste zdržali upor, ste res v fazi, ko ne morete več ali na nek način ste še pripravljeni potrpeti …

Moj nasvet vam v tem trenutku bi bil, da najprej poiščete pomoč in podporo zase. V trenutku, ko boste vi vedeli, da to, kar se vam dogaja, ni pravično, ni vredno človekovega dostojanstva, je škodljivo za vaše psihično počutje in se bo lahko odrazilo tudi tako, da zbolite, boste dobili moč in tudi trdno prepričanje, da temu naredite konec.
V svetu, kot živimo, je danes vse možno. In situacije se tako hitro spreminjajo, da lahko samo gledamo, kako je to možno. Priča sem številnim neverjetnim razpletom življenjskih problemov in povem vam, da če ne boste se vdali v usodo in jamrali “joj, kakšna mama” pač pa vsak trenutek posvetili iskanju rešitve, boste hitro na zeleni veji.
Kako pa iščete rešitev?
– Prebirajte zgodbe na tem forumu, da se prepričate, da se samo nič ne bo rešilo.
– Pobrskajte po internetu in povprašajte med znanci, če kdo pozna kakšnega dobrega terapevta, ki bi vam ga priporočil. Povejte, da ste na resni življenjski prelomnici in potrebujete en posvet.
– Najdite Alanon skupino, to so svojci alkoholikov, da spoznate kakšno osebo, ki je imela podobno situacijo in vam pove, kako jo je rešila. Hkrati boste v tej skupini srečali (upam, da kakšna deluje zdaj na daljavo, da ne boste potrebovali čakati) osebe, ki vas bodo razumele in podprle, saj so doživljali podobno.
– Vrnite se na ta forum in napišite, kaj se vam dogaja. Vam bomo prisluhnili in vam kaj vzpodbudnega napisali.

Toliko za danes. Ostajamo povezani.

Prosim, oprostite, ker ste dolgo čakali na odgovor. Za mano so noro naporni dnevi in nisem prej uspela videti vašega vprašanja.

Lep dan.

Najlepša hvala za odgovor.

Vem tudi da imam podporo vse družine, samo iščem pravo pot in način kako na to pot stopiti.

Tudi “v kot smo jo stisnili” in sem ji predala par člankov od ozdravljenih alkoholikov ter informacije o poteku zdravljena. Sprva ni niti želela vzeti listov pa jih nato je in odšla nazaj v svoj brlog pred televizijo (kjer tudi spi, z očetom ne spita v isti sobi). Naslednji dan sem jo vprašala če je prebrala in kako se je odločila pa se je le nasmejala in rekla da ona tega nebo brala in da je liste zažgala. Zato sem ji jih sprintala ponovno in izročila pa še vedno ni bilo efekta. To, da bo šla od doma, če se nebo šla zdravit sem ji tudi rekla in sem ta korak da jo odslovim iz hiše tudi priravljena narediti samo je problem v pogodbi, ker ima na tem naslovu smrtni kot. Pogodbe pa nemoremo razdreti zaradi pohlepa ostalih njenih bratov in sester.
Niti nikoli nisva veliko govorili ker tudi vsak obrok poje v svojem brlogu pred televizijo in ne za mizo kot vsi ostali. Zato sem jo totalno začela ignorirati, kar mi je bil seveda najmajši problem samo ni bilo efekta, slišala sem da naj bi znalo pomagati da ji napišem pismo in ji ga izročim (namesto da se pogovarjam ) in sem to storila nekajkrat, v njih sem napisala kaj vse je za narediti pri hiši in da naj tam, če že ne misli pomagati vsaj pospravi svoje stvari pa ni niti tega naredila.

Podporo ostalih članov imam vendar, in sem tudi trdno odločena temu narediti konec ampak nevem kakšni so postopki, do katerega strokovnjaka naj se obrnem. Sploh sedaj ko je vse zaprto. Ker tu negre samo za alkohol in grožnje pač pa je verjetno še kakšna psihična bolezen ker pa niti ne hodi k zdravniku to niti nemorejo odkriti. Pod pretvezo je tudi nikamor nemoremo spraviti, niti do zdravnika kaj šele do kakšnega specialista. Edino kar je hodila k zdravniku je bilo za pregled za službo pa še to vsi vemo kakšni so pregledi tam. če dobro vidiš in slišiš si za pred stroj v proizvodnji ok.

Je pa tudi to da bi jaz to rada rešila znotraj naše hiše, ker pri znancih ki vedo kakšna je situacija vem da nebi dobila zavetja pač pa bi se samo začele širiti govorice kar pa mi niti najmanj ni po godu sam kdor me pozna izven hiše ve da mi o tem ni prijetno govoriti in zato niti ne načenja te teme. Če pa že jo pa rečem da je ok in je pogovor glede tega zaključen.

Hvala za Alanon, bom poiskala malo o njih.

Je pa tako da vse težave katere imam izhajajo iz nje in sem zato pripravljena temu narediti konec ker vem da podporo imam od vseh v hiši tako da zunanje podpore ne potrebujem ker sodim med zelo zaprte tipe ljudi bi trajalo ogromno časa predno bi se odprla, pa še to se nebi čisto. Vsaj ne dokler ne rešim tega.

Dober večer, Hvala za delitev izkušnje, ki me je spomnila na moje vedenje pred skoraj 7. leti. Ko so mi vsi v družini hoteli pomagat, Podpora je bila odlična. Vendar me je Alkohol držal za vrat. Vem da bi umrl če nebi sprejel pomoči, V zadnji fazi sem se tresel in bil enak kot tvoja mama. Zato verjami da je rešitev, a s silo ne bo šlo. Naučil sem se da le Alkoholik lahko pomaga Alkoholiku ker je to huda bolezen, ker sem Alergičen na alkohol.
Ko sem MORAL nehat piti sem vedno nadaljeval. Enostavno sem moral dotaknit dno. Past z glavo na beton. Meni je pomagal AA, ko sem vstopil na prvo srečanje se je zgodil čudež. in sem hvaležen vsak dan za tisti dan. Sem pa vzporedno spoznal tudi Alanon in priporočam vsakemu svojcu in prijatelju alkoholika to skupnost, ki tudi dela čudeže.
Srečno