Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Neskončni problemi

Neskončni problemi

Pozdravljeni,
s svojim zobovjem imam neprestane težave. Stara sem 27, nekaj let nazaj sem imela obdobje depresije, pri kateri sem opustila tudi skrb za ustno higieno.
Zadnji dve leti obiskujem stomatologa (samoplačniško), kateri mi je (na mojo željo) naredil začasne cementne obloge, katere postopoma naknadno dam v keramične krone.
Stanje mojih 31 zob je bilo dve leti nazaj katastrofalno (izogibala sem se smehu, da nisem kazala črvive zobe), zdaj pa že počasi kažem lep nasmešek. Od 31 zob, sem morala odstraniti 2 zoba v spodnji čeljusti (5 in 7), v zgornji čeljusti pa oba modrostna zoba. Zobje so bili očiščeni kariesa, občasno odstranjen tudi zobni kamen.
Ker sem samoplačnica, je finančno zelo naporno (malo nad minimalno plačo plus življenjski stroški), kar je tudi razlog, da gredo stvari počasneje.
Stomatolog je res prisluhnil moje želje, podal tudi svoje mnenje, kar se zdi njemu smislno ipd. Tako imam zdaj eno cirkonslo keramično krono (potrebovala jih bom pa še ogromno).
Problem nastane, ker mi zaradi normalnih življenjskih situacij (stresna služba, skušava zanositi) pade imunski sistem, posledično imam kontstantne zobobole – danes en zob, drug dan drug zob, tretji dan krvavi dlesen… vem, da vsak zobobol je alarm, da je potrebno obiskati zobozdravnika, ampak preprosto več ne zmorem. Niti finančno, niti psihično (ni strah pred zobarjem, temveč strah, da nimam dovolj denarja, da si lahko zobe uredim). Še posebej zdaj, ko je ta korona, kjer je vse zaprto.
Od partnerja sem dobila info tudi, da ponoči kar pogosto škrtam z zobmi.
Občasno se mi zdi, da vse moje bolečine obstajajo le v moji glavi, ker ne vem ali še kdo obstaja, ki ima toliko problemov z zobmi obenem – karies (trenutno samo 1 zob, ampak več kot dovolj), bruksizem (glavoboli, ušesa, čeljustni sklep).
Vse te težave, mi uničujejo psihično življenje, ker se neprestano bojim, da bo še kakšen problem. Prišla sem tudi do te faze, da se izogibam trde hrane, z katero bi si lahko polomila zobe, imela krvaveče dlesni, zlomila začasni cement ipd.
Vem, da je nasvet to, da obiščem zobozdravnika, vendar do plače čez dva tedna, si ga ne morem privoščiti.

Pozdravljeni,

če me sprašujte za mnenje kaj vam je storiti, bi vas napotila na obravnavo v koncesijsko zobno ambulanto. Kljub temu, da venomer kritiziramo dostopnost teh ambulant in kvaliteto oskrbe, nam še vedno ponujajo neko primerno raven oskrbe zob. Če nimate izbranega osebnega zobozdravnika prek ZZZS, si poiščite takšnega, ki ima manj podpisanih pacientov, saj boste hitreje prišli do storitev. Najslabše je, da ne storite nič, saj se bo stanje vašega zobovja slabšalo.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close