Neredni cikli, ovulacija, tanka sluznica – terapija?
Spoštovani,
že več kot leto dni imam neredne cikluse (prej so bili redni na 24-28 dni). Krvavitve se pojavljajo na 15. pa tudi do 80. dan. Zadnja je bila na 44. dan. Krvavitve so rjave do temno rjave barve in bolj šibke, zadnje pa so bile zelo blage, kot nekakšen rjav izcedek, ki je trajal cca največ 4 dni. Imam 35 let, enkrat sem normalno zanosila in rodila.
Na pregledu tik pred zadnjo menstruacijo (ki je bila na 44. dan) mi je bilo rečeno, da se na UZ na enem jajčniku vidi 3 folikle, ki so približno enake velikosti (okoli 20 mm, če sem si prav zapomnila – ne vem). Tudi sluznica naj bi bila tanka (okoli 3mm, če sem si prav zapomnila). Nato sem imela ponovni pregled 2 dni po končani zadnji menstruaciji (ta je bila zgolj v obliki rjavih izcedkov), na katerem so bili vidni še vedno tri enaki folikli na istem jajčniku. Predpisali so mi femaro in dabroston. Zanima me, ali je taka terapija po dveh pregledih sploh pravilna in primerna? Nisem namreč pristaš jemanja umetnih hormonov, če res ni nujno, nujno, sploh pa ne vem, ali je taka terapija zame ustrezna. Bojim se tudi, da bi femara “preveč” delovala.
Kako naj ravnam in kakšni so postopki v mojem primeru? Sama ne vem, ali imam ovulacije ali ne, niti ne vem, kaj naj naredim zaradi sluznice, ki naj bi bila pretanka. Imam namreč željo po zanositvi. Prav tako me zanima, kaj pomenijo tisti 3 folikli na enem jajčniku, ki naj bi bili prisotni? Kakšne preglede/terapije svetujete?
Hvala!
lep pozdrav
Spoštovani,
vaše vprašanje je zelo kompleksno, zato tudi odgovor nanj ni enostaven. Vzrokov za neredne menstruacije je namreč veliko, zato vam zelo konkretno težko odgovorim. Potrebno je opredeliti, kaj se vam je v zadnjem letu dogajalo, da so ciklusi kar naenkrat postali neredni, kako je z vašim splošnim zdravjem, kakšni so nivoji hormonov, ki so odgovorni za regulacijo menstruacijskega ciklusa… Svetujem vam torej ponovni ginekološki pregled z ultrazvokom, določitev nivoja hormonov… Glede zanositve – ob nerednih menstruacijah je težje zanositi kar pomeni, da je potrebno opredeliti vzrok za nepravilne krvavitve, ga pozdraviti (če je to možno) in vam tako povečati možnosti za spontano zanositev.
Spoštovani,
sluznica se zadebeli pod vplivom estrogena, ki nastaja v prvi polovici menstruacijskega ciklusa – od menstruacije do ovulacije. Če ovulacije ni, kar posledično vodi tudi v odsotnost menstruacije, se tudi sluznica ne more zadebeliti. Debelina sluznice pri spontani zanositvi ni jasno določnena, v postopkih zunajtelesne oploditve pa naj bi bila debelejša od 7 oziroma 8 mm. Za tiste 3 folikle brez UZ slike ne morem odgovoriti, kaj so.
Spoštovani,
menstruacijski ciklus je reden, kadar je razmak med eno in drugo menstruacijo od 21 do 35 dni. Povsem običajno je, da razmak med menstruacijami niha za nekaj dni. Vaše menstruacije so redne. Ker želite zanositi, vam svetujem redne, nezaščitene spolne odnose.
Lep pozdrav