NEPROFESIONALEN ODNOS – KDO?
Prosim za odgovor…Socialno pomoč prejemam 1leto,partner ima dejavnost,ki pa zadnje čase oeša ,zdaj pa je še slabše.Ko sem dala vlogo za podaljšanje ,mi je v odločbo soc. delavke napisala ,da partner ni opravičen ,ker da se ne briga za delo ,da ga zavrača ,da naberno ne skrbi za družino.Zanima me na kakšni podlagi je ona to zaključila ali ima pravico brez kakšne inšpekcije kaj takega napisat.Dobila je vse dokaze ,kar je rekla ,vse je imela črno na belem ,pa še kar je nekaj iskala .Vem ,da nas more čim več skenslat iz socialne ,to mi je jasno ,ampak na tak način je pa grdo.Partner je bil zelo prizadet in razočaran.Misli iti osebno do delavke ,da jo spozna in vpraša zakaj tako …ali mislite ,da se splača ,karkoli drezat in ji očitat ali lahko zahtevam ,da spremeni odločbo ,vsoto pa pusti .Prosim za odgovor ,ker vem ,da ste pravična sem se obrnila na vas.Hvala
Vedno morate opozoriti druge na svoje pravice, če menite, da so vam kršene! Lahko tudi poučite soc.del. o prijavi na socialno inšpekcijo (v kolikor menite da soc.del. ni bila strokovna), za upravno inšpekcijo zoper postopek pa zaenkrat še ne vidim podlage – iz tega kar je napisano.
Najlepša hvala za odgovor..me pa še zanima,če s.p.ni opravičen do pomoči ,zakaj torej mi je do zdaj odobrila soc.pomoč .In še ,ker zdaj partner ni opravičen do d.s.p,jaz pa otroci pa smo,zakaj pa štejejo potem njegove dohodke .Vpogodbi piše ,da njega ne ,dohodke pa ja.Upam ,da me razumete kaj sem hotela vprašat
Možnost odobritve pri s.p. je lahko takrat, kadar je bil v fazi ustanovitve.
Štejejo pa partnerjeve dohodke, ker je član družine, vendar ni upravičenec dsp.
s.p ima že 10 let tko da…delajo veliko po svoje in ne po zakonih,pa ne mi pisat ,da ne ,ker se ve ,da držite skupaj.Vrana vrani ne izkljuje oči
Potem pa so vam na Centru naredili OGROMNO USLUGO, ko so vam oz. možu s.p. odobrili DSP navkljub zakonu, ki pravi, da s.p.-ji niso upravičeni do DSP!!!
Za kakovostnejšo razjasnitev problema dodelitve DSP med S.P.-ji pa predlagam, da pošljete na vpogled (skenirate ali prepišete na word-u in pošljete meni na mejl) vašo odločbo, prvo tisto izpred 10 let ter tole zadnjo, ki ste jo prejeli, pa bom takoj odkrila kako je z dodelitvami DSP in tistim, česar še ni bilo povedano z vaše strani zakaj – pač celotne informacije bodo predstavljene.
Odločbo seveda posredujte brez vaših osebnih podatkov! Če želite, seveda.
Ko sem šla vprašat ,če bi mi pripadala kakšna pomoč mi je rekla da ja ..torej mi ni naredila usluge ampak po papirjih ,ki jih je rabila.Če bi rekla ,da s.p. ne dobi ,bi pač tako sprejela .Jezi pa me ,da žali moža na tak način ,da ne skrbi za družino in še v odločbi piše ,da sem jaz rekla ,da potrebujemo večji avto ,za partnerjevo dejavnost ,kar je laž…Če se ji zdi ,da nam je dosti pomagala,naj to pove na lep način ne pa ,da žali in to je žalitev.Povejte mi prosim ,če lahko zahtevam naj spremeni odločbo,pa ne rabim več denarja ,naj ostane 40 e ,samo ,da ne piše na način ,kot ,da imam gnilega pertnerja.Mene pa itak čaka služba poleti..ma ne vem več.uglavnem ne rabim nobene usluge ,če mi ne pripada vzamem ,če mi ne ,mi pač ne .Pa še nekaj …dala mi je vlogo za isdp a je to njena zajebancija al kaj,Ko sem bila pri njej,mi je dala podpisat kuverto ,napisati sem morala datum ,tko ,kot ,da mi je poštar prinesu a je to praksa…šele potem mi je dala pogodbo za prebrat ,.Postavite se v mojo kožo in mi iskreno odgovorite kaj mislite o tej stvari.
Citat: “Povejte mi prosim ,če lahko zahtevam naj spremeni odločbo,pa ne rabim več denarja ,naj ostane 40 e ,samo ,da ne piše na način ,kot ,da imam gnilega pertnerja”
Pritožba mora biti utemeljena, drugače bo zavrnjena. Predvsem pa pravočasna (ne smete zamuditi rok, od datuma prejetja odločbe, t.j. 15 dni).
Vedno lahko napišete pritožbo, v roku seveda, za kar pa bo odločal organ na prvi stopnji oz. organ na drugi stopnji.
Citat: “Pa še nekaj …dala mi je vlogo za isdp a je to njena zajebancija al kaj,Ko sem bila pri njej,mi je dala podpisat kuverto ,napisati sem morala datum ,tko ,kot ,da mi je poštar prinesu a je to praksa…šele potem mi je dala pogodbo za prebrat ,.Postavite se v mojo kožo in mi iskreno odgovorite kaj mislite o tej stvari.”
glede podpisa kuverte vam je skrajšala čas dostave in s tem hitrejše nakazilo (če je bila odobrena IDSP). Kajti, lahko bi vam poslala po pošti in bi se časovno vse zavleko (pride na pošto, poštar do vas, če vas ni, vas 15 dni čaka pošta na pošta, ko jo prevzamete, pa še kakšne 3 dni, da CSD dobi povratnico in jo vnese v svoj program, da MDDSZ vidi prevzem nato nakaže denar).
Vi ste verjetno pomislili na zakonitost podpisa pri pogodobi, kjer je zakonsko določeno, da imate 3 dni časa, preden jo podpišete! Kajti s podpisom se zavezujete za pravice in dolžnosti do delodajalca. Na Centru pa ste podpisali samo prevzem odločbe.
Nisva se razumeli …pred menoj je pisala na novo odločbo o tem ,da partner ni opravičen in to kuverto mi je dala za podpisat.ISDP pa imam doma pa ne vem ,če bi sploh uveljavljala ,konec koncev so vse položnice pisane na partnerja.
Pritožbe mora biti utemeljena ….jaz lahko samo rečem ,da to ne drži ona pa brez inšpekcije ne more vedeti ,je to dovolj.Ne mislim se prepirat ,hočem samo ,da mi napiše resnico in ne laž..40e ali 200e je kar razlika ,jaz sem brezposelna ,imava pa 3 otroke .Napisala je tudi ,da sem jaz rekla ,da rabimo večji avto za partnerjevo dejavnost.spet laž ali lahko sploh kaj dokažem ali naj bom raje tiho ..
Lahko se pritožite, če mislite, da je odločba nepravilna in dejansko stanje napačno ugotovljeno. Vendar, ali imate še rok, 15 dni, od prevzema odločbe do danes? Če še niste prekoračili rok, potem napišite pritožbo!
Kaj pa če bi, v kolikor imate še nekaj dni v dobrem, da ne prekoračite roka, stopili do direktorja/ -ice, in povedali svojo težavo, namreč, da ste mnenja, da ugotovitve soc.del. niso pravilne? Poskusite prvo ta korak, potem pa še pritožbo.
VENDAR, če se boste odločili za pogovor z direktorjem/-ico, mu/ji dajte vedeti, da ste odvisni od 15 dni, da ne zamudite roka pritožba – kajti če bo ta prekoračen, potem ne boste mogli ničesar več storiti.
Pa še to: vaš citat: “Napisala je tudi ,da sem jaz rekla ,da rabimo večji avto za partnerjevo dejavnost.spet laž “. V takih primerih, sem jaz osebno vedno naredila s stranko zapisnik, kar pomeni, da je stranka uradno podala izjavo na zapisnik, kjer se je tudi pod to izjavo podpisala. V tem zapisniku, ko podajate izjavo, mora soc.del. napisati točno to, kar vi narekujete oz. dovoljujete za vpis, potem, ko preberete izjavo, jo podpišete. Na podlagi ta ko ugotovljenih dejanskih stanj, sem napisala v odločbo, da je stranka sama podala na zapisnik, npr. o tem, če greva na vaš primer, da potrebuje večji avto. S tem se zavarujejo podatki, kaj je kdo rekel in česa ni. Kajti, sedaj, ko vaša soc.del. ni naredila zapisnika, se šteje njena beseda proti vaši. Če bi naredila zapisnik z vami, bi imela črno na belem, da ste vi to izjavili in tudi podpisali izjavo, za katero odgovarjate. Če se ne bi strinjali z zapisnikom, ga tudi ne bi podpisali, in bi pač zapisali tako, kot se vi strinjate.
ZAPISNIK (ZUP-74.čl.) je je javna listina! V zapisniku se namreč glasno govori kaj piše, tako da navzoče stranke spremljajo potek nastajanja zapisnika. Zapisuje se vedno v prvi osebi in se piše med opravljanjem uradnega dejanja.
Preden se zapisnik sklene, se prebere strankam, zaslišanim in ostalim udeležencem pri dejanju postopka, če želijo, pa si ga same preberejo. Udeleženci imajo tudi pravico pregledati zapisnik in dati svoje pripombe. Na koncu zapisnika se navede, da je bil zapisnik prebran in da ni bilo nobenih pripomb; če pa je bilo kaj pripomb, se na kratko zapiše njihova vsebina. Nato podpiše zapisnik tisti, ki je sodeloval pri dejanju, na koncu pa ga overi uradna oseba, ki je dejanje vodila, in morebitni zapisnikar.
Z zapisnikom govorimo predvsem o načelu zaslišanja stranke (ZUP-9.čl.), ko ima stranka pravico o izjasnitvih o vseh dejstvih glede njenega dejanskega stanja, pred izdajo odločbe organa!
Upam, da sem vam pomagala.
No zapisnika še od daleč nisem videla ,kje šele ,da bi mi sproti govorila kaj piše v odločbo,ker odločbo je pisala ,ko sem bila pri njej in potem mi je dala zapodpisat koverto naj podpišem in datum Vem ,da sem že zoprna ,da vas nadlegujem sam povejte mi še ali naj ji kaj rečem in če ja mi malo pomagajte na kaj jo naj spomnim …mogoče na zapisnik in na koncu ,kaj lahko sploh dosežem ,denarja pa ne maram več si raje sposodim.
Zapisnik je pred odločbo.
Povejte tisto, kar vam leži na duši. Za zapisnik je malce prepozno, ker karkoli bo sedaj uradno, se bo štelo kot pritožba.
Kaj dosežete? Mir v duši in dostojanstvo. Ne vem. Težko presojam, ko imam predstavljeno samo eno stran, dejstvo pa je, da če se kaj ne strinjate, da imate možnost pritožbenega postopka, da se zadeva še enkrat preuči.
Forum je zaprt za komentiranje.