Najdi forum

Ne prizna odvisnosti

Pozdravljeni,

Lažje pišem kot govorim, sploh pa ne morem o tem trenutno govoriti pred bližnjimi ali njim.

Imam prijatelja, partnerja, ki veliko pije. Ob tem ni agresiven in takrat ne zanemarja obveznosti. Je pa naslednji dan po prekomernem pitju cel dan odsoten. Lahko pije tudi par dni skupaj… in potem po prepiti noči zjutraj spije pivo da lažje funkcionira, pred kosilom žganje, da mu spodbudi apetit, po službi pivo, da lepše zaspi,…

Sam se ne zaveda težave, pravi, da ne pije nič več kot njegovi prijatelji z družino in otroki…kar je tudi res..tudi oni prekomerno pijejo.

Sama sem prekinila zvezo z možem in neustreznim razmerjem pred 3 leti. Imam 3 otroke. Novi partner enega. Z mojimi otroki smo skupaj, razen ko so pri očetu in se dobro razumemo. Novi partner je s svojimi bližnjimi skoraj prekinil stike, ker so mu rekli, da preveč pije in jih je sram v njegovi bližini. Ko je pijan ni agresiven, se pa dostikrat neprimerno obnaša, je glasen, se vtika v vsakoga.

Najbolj pomembno pa je, da si s tem uničuje zdravje in pa da se sploh ne zaveda in ne prizna da ima problem.

Pred parimi dnevi je ponovno 3 dni skupaj pil…prazniki… in sem mu postavila ultimat, da s svojimi otroki ne bom trepetala za njegovo zdravje in, da mora nehat piti.

Je pa zelo odločen in trmast človek ki ne prenese ultiimatov. Pravi, da se lahko dogovoriva, da pije le občasno, parkrat na leto ob rojstnih dnevih. Da se je zmožen upreti, da to ni problem.

Sama se bojim, da ni pozitivne rešitve v tem primeru kar se najinega odnosa tiče, kajti bojim se, ker sam ne sprejme težave, da mi bo zameril, če ga prisilim v abstinenco ali pa mi bo skrival, ali pa se bo odločil za pijačo in ne zame.

Razmišljam da bi mu morda vseeno dala še eno možnost, določila datume teh rojstnih dnevov, omejila koliko pijače se takrat spije in če bi se zmogel tega držati bi to šlo, če ne pa abstinenca popolna ali grem. Ne vem če se lotevam tega na pravi način. Rada bi ga tudi peljala na AA čeprav že vem njegov odgovor.

Kakšen nasvet, izkušnja?

Hvala in lep pozdrav

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Žal mi je, da ste pred novo partnersko preizkušnjo, tokrat s človekom, ki ima težave z alkoholom. Kar opisujete – ni dvoma o tem. Če se želite prepričati, lahko še izpolnite vprašalnik ali pa naj ga, če bo pripravljen, izpolni partner: https://nalijem.si/vprasalnik_za_samooceno_pitja/vprasalnik/.

Težko je reči, kaj bo delovalo pri vas, da bi se partner odločil za abstinenco. Izkušnje kažejo, da je bil ultimat ravno tisto, kar je večini pomagalo. Ni pa vedno tako.

Ko postavite ultimat, morate biti pripravljeni, da se ga partner ne bo držal. Kaj boste v tem primeru storili? Popustili ali ga zapustili? Če boste popustili in ne boste vztrajali pri odločitvi, bo vsak naslednji poskus pomoči njemu toliko težji, saj ne bo verjel, da resno mislite. Če boste uspeli in bo šel na zdravljenje… ste pripravljeni iti na to pot tudi vi. Ker drugače ne bo uspelo.

Če je opcija, da bi ga zapustili … ste to pripravljeni storiti? Kako se bo spremenilo vaše življenje in ali ste pripravljeni ostati sami?

Dobro je, da se tega lotite počasi in postopoma. Tako kot ste že začeli. da se na dan D pripravite in do tega dne trenirate.

Vključitev v AA bi bila dobrodošla. Vendar v tem trenutku ne za njega, ampak za vas. Priporočam vam, da si poiščete pomoč skupine Alanon, ki združuje svojce, ki imajo bližnjega, ki ima težave z alkoholom. Upam, da se bo tukaj našel kdo, ki vam bo povedal kako je šlo iz lastne izkušnje. Ampak tam pa so gotovo ljudje, ki imajo veliko izkušenj. Ko jih boste poslušali, pa ne boste dobili samo informacij, kako so oni rešili težave, pač pa tudi to, kako so se sami znašli v pasti alkoholizma skupaj s partnerjem in kaj so spremenili pri sebi, da so se sami ali pa s partnerjem iz tega rešili.

Tudi kakšno svetovanje ali morda celo psihoterapevtska podpora bi vam prav prišla. Toliko, da ojačate jasnost svojih misli, preigrate scenarije, spoznate svoje šibkosti in kje ste ranljivi, po možnosti tudi zakaj je do takšnega odnosa prišlo. Namreč, ni naključje, da ste pristali v takšnem partnerskem odnosu. In tudi ni naključje, da zdaj iščete izhod iz tega.

Dajte si priznanje, da ste aktivni, da iščete pot do svoje sreče in da boste to poskusili doseči za vsako ceno. S tem boste naredili nekaj dobrega zase in svoje otroke.

Prosim druge, ki ste bili v podobni situaciji, če lahko kaj pokomentirate.

Vam draga bojevnica, pa srečno.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Moja izkušnja je naslednja…partner je pil in ko je bilo že res hudo, sem na CSD poslala zahtevo po razvezi in določitvi skrbništva. To ga je v istem trenutku streznilo in nehal je piti. Popolnoma. Trajalo je morda eno leto, pa je počasi spet začel. Eno pivo na tekmi, eno pivo po končani nočni službi, en aperitiv na praznovanju…. Na moja opozorila je zamahnil z roko, češ, kaj pa je eno pivo na praznovanju itd. No, danes enkrat tedensko spije več piv…in sem in tja tudi ob drugih “posebnih priložnostih” in sedaj vem, da nisem prav postopala. Ampak drugače nisem znala. Trenutno sem v programu Alanon in delam na sebi. Želim vam vse dobro!

New Report

Close