nepravilen ugriz
Berem stare poste o nepravilnih ugrizih otrok (kadar so spodnji zobki bolj naprej od zgornjih) in vidim, da vsem svetujete ortodonta.
Moja hči je stara 5 let in imava takšne težave. Sicer naj povem, da ima krasne zobe kar je povedal tudi njen zobozdravnik, le ta zgriz je problematičen. Enkrat so ji zobke že brusili, pa se stanje po letu dni ni izboljšalo. Zdaj sva v oktobru spet naročeni na brušenje.
Ko sem zdravnika prosila za napotnico za ortodonta sem na to dobila odgovor, da tako malih otrok (mlečni zobje) s takšno težavo ne pošiljajo ortodontu ter da se počaka na stalne zobe. Sama seveda nisem tega mnenja a kaj ko napotnice na dobim.
POvejte mi prosim, naj hčer naročim v samoplačniško ambulanto? Ker so njeni zobje drugače resnično lepi me skrbi, da bomo z odlašanjem naredili škodo in se ugriza ne bo dalo nikoli popraviti in seveda si tega ne bi rada kdaj očitala.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovana taja*,
po mojem mnenju je potreben vsaj obisk ortodonta, ki nato presodi, če je terapija res potrebna.
Če vam zobozdravnik ne da napotnice, se pogovorite še s pediatrom, ki vam prav tako lahko da napotnico ( ev. samo za posvet – enkraten obisk). Če bo ortodont drugačnega mnenja kot zobozdravnik, lahko ponovno zahtevate napotnico za terapijo in v skrajnem primeru zamenjate zobozdravnika.