nepravilen ugriz
Spoštovani,
hčerka je stara 16 mesecev, ima že skoraj vse zobe (prvi zob je dobila pri 6-ih mesecih), pri ugrizu pa smo opazili, da spodnji zobje prekrijejo zgornje. Na pogled spodnje čeljusti nima pomaknjene navzven.
Naj povem še to, da sem ji prvih šest tednov dodajala umetno mleko po steklenički, nato pa se je dojenje vzpostavilo. Okoli 6 meseca je začela piti iz magičnega lončka, pri enem letu pa po slamici. Dudo je imela občasno do 7 meseca starosti. Pediatrinja na sistematskem pregledu tega ni zaznala, pa tudi mi še ne, zato jo na to nisem mogla opozoriti.
Zanima me, kdaj naj obiščemo zobozdravnika in kako približno poteka “popravljanje” ugriza.
Hvala in lep pozdrav. Irena
Spoštovana iao,
glede na dekličino starost vam svetuje, da se čimprej odpravita k zobozdravniku. Ravno odkrivanju raznih nepravilnosti so posvečeni preventivni pregledi pri zobozdravniku v predšolskem obdobju.
Po opisu težave sodeč gre za nepravilen ugriz, ki, po vaših besedah, ni posledica nepravilnega medčeljustnega odnosa. Vsekakor je potreben čimprejšnji pregled pri zobozdravniku in verjetno napotitev k ortodontu.
Lepo pozdravljeni!
Irena!
Sem Barbara s sosednje teme, mamica 16-mesečne punčke z enako težavo, kot jo ima tvoja. Rada bi ti sporočila, da sva se s hčerko že oglasili pri ortodontki, ki mi je pojasnila, da se bo stanje lahko ugotavljalo šele, ko bo imela hčerka vse zobke (trojke ji še manjkajo), priporočila pa je izvajanje naslednjih vaj: učiti otroka, da tleskne z jezikom, da z zgornjo ustnico prekriva spodnjo (se pravi, da spodnjo potegne noter, jo skrije) in da grize leseno ploščato palčko tako, da jo zatakne za zgornje zobke in pritisne ob brado.
Pri otrodontu naj se ponovno oglasiva čez eno leto.
Lep pozdrav, Barbara
Spoštovana Barbara,
hvala za vaše pismo. Kljub vsemu napisanemu pa mislim, da mora ga. iao svojega otroka odpeljati k zobozdravniku.
Vaje, ki ste jih dobili za deklico se imenujejo miofunkcijske vaje in so že del ortodontske terapije. Kompletno mlečno zobovje pa je nekaj popolnoma drugega kot stalni zobje. Želim vam uspešno vadbo in čim hitrejšo odpravo nepravilnosti.
Lepo pozdravljeni!
Končno smo prišli na vrsto pri otroškem zobozdravniku. Baje je on oh in sploh in vse naj smo slišali o njem (do njega smo prišli po vezah, seveda). In rečeno nam je bilo, da bomo verjetno prišli večkrat, da se bo otrok navadil in pokazal zobe.
Zobozdravnik pa je otroku na silo odprl usta in pogledal. Bila sem šokirana. Jaz sem bila tam samo zato, da sem jo morala trdno držati, da ni motila zobozdravnika. Da o tem, kako je tulila niti ne govorim.
Rekel mi je, da se bo zadeva zdravila po tretjem letu otrokove starosti, do takrat pa naj skrbimo za zobke. Nič zobne paste, nič sladkarij, nič sokov. Ko sem mu omenila, da tudi ust ne odpre, če ni na zobni krtački paste, se je le nasmehnil. Ni mi pa povedal, kako naj jo prepričam, da bo odprla usta, tudi brez zobne paste.
Zopet sem dobila občutek, da mi je dal vedeti, da sem nesposobna, da se ne znam potruditi itd. Skratka ni mi všeč, če zdravnik nima niti toliko časa, da bi rekel kakšno besedo s staršem otroka. Ko sva prišli in ko sva odšli, pa ni bilo nobenega pacienta…
Irena
Take težave-kontra ugriz ima tudi moj petletni sin.
Ko zobke stisne, se zgornjih enkic sploh ne vidi.
Pri zobozdr. smo dobili napotnico za ortodonta, ki nas je opravil v dveh minutah, rekoč da dokler nima stalnih zob, ni kaj za delati.
Naj si napotnico shranimo in pridemo ob prvem stalnem zobu.
Ko smo bili pri ortod. je bil star 4 leta.
Nad tem je bila presenečena zobozdravnica in tudi otr. zdravnica.
Kaj se res mora čakat tako dolgo, saj mu lahko prvi stalni zraste komaj okrog šestega, sedmega leta.
A se ne bi do takrat dalo že kaj popraviti, se mi zdi kar izguba časa.
Vaše mnenje?