Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina neplodnost in pregledi

neplodnost in pregledi

Pozdravljeni!

Obračam se na vas v zvezi z neplodnostjo, čeprav sem o tem prebrala že vskoraj vso možno slovensko literaturo, ki je na voljo v knjigarnah, knjižnicah in internetu. Tudi posvetovala sem se s svojim specialistom za neplodnost in osebnim ginekologom. Povprašala sem marsikaj tudi že dr. Pušenjaka, ampak kljub vsemu mi ne da, da ne bi vprašala še vas, splošnega zdravnika nekaj vprašanj.

V literaturi sem zasledila, da je plodnost (mimogrede, pri nama s partnerjem so po preiskavah ugotovili, da sva oba b.p. – nepojasnjena neplodnost) povezana z mnogimi organi v telesu, kot so ščitnica, nadledvična žleza, mehur, …. Zanima me, če obstaja po vašem mnenju še kakršna koli možna preiskava, ki bi lahko pomagala ugotoviti, zakaj ne zanosim. Morda pa le tiste najnujnejše preiskave niso dovolj (spermiogram, HSG, laparoskopija, histeroskopija, hormonski testi). Morda se preveč ubadam s tem, vendar 4 leta so že minila, odkar sva se s partnerjem zavedla, da ne bova kar tako lahko imela otročka.

Še eno vprašanje: kaj mi svetujete kot splošni zdravnik, kako naj se pripravim na oktobrski tretji poskus IVF? Vitamini?

Ali mi svetujete obisk psihologa, saj sem večkrat žalostna, težko se zberem pri delu in študiju, s partnerjem se pogostje skregava, saj sva oba napeta. Vse te težave so vzrok mojim mesečnim stiskam, ki so predvsem v času menstruacije in nastopijo ravno zaradi tega, ker si vsak mesec želim, da je ne bi bilo, vendar me vsakič posebej njen prihod razžalosti. Žal se ne morem sprijazniti z dejstvom, da ne bi imela otročka.

Hvala za vaš odgovor in upam, da nisem preveč zatežila.

Lep pozdrav, Tinkara

Spoštovani!

Nam je lahko govoriti, ko so se nam te zadeve uredile same od sebe, a po opazovanju podobnih parov, vam lahko položim na srce le to: Ne obupajte. Predvsem pa se poskušajte sprostiti, odvrniti misli od te skrbi, poskrbite za dobro počutje (seveda je v takem pričakovanju to neznosno težko, a vseeno). Uspeh bo zagotovo prišel, saj so slovenski ginekologi strokovnjaki na tem področju. Da oploditev med odnosom ali pri IVF ne uspe, je teba le malo, a enkrat bo zagotovo. Poskrbite za aktivnosti, ki vas bodo sprostile in pozabite na dodatno kemijo. Užijta nekaj svobode preden dobita naraščaj, ki vaju bo prikarjšal za radosti, ki jih imata lahko sedaj. Ne nazadnje, skupaj nista le zaradi te naloge, temveč tudi zaradi vaju, mar ne?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

HVALA ZA VAŠE PRIJETNE MISLI! Bom poskušala vsaj delno realizirati vaše nasvete. Je pa res tako, kot ste napisali…. lahko je reči, težje izvesti. Mislim, da se je nam, neplodnim parom nemogoče tako sprostiti, da te nekaj “zadaj” ne bi ves čas spominjalo na željo po otroku.

Še enkrat HVALA!

Tinkara

Spoštovani!

V zadnjem desetletju se je še vsem, ki jih poznam, slej ko prej posrečilo. Vem, da to ni merilo, pa vseeno…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

🙂)) Sedaj vem, da je tudi zame in za vse moje prijatlejice iz čakalnice upanje! 🙂) HVALA!!!

Želim vam vse dobro!

Tinkara

New Report

Close