Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Neplodnost in izguba partnerja

Neplodnost in izguba partnerja

Zdravo

Zanima me, če se je komu zgodilo, da ga-jo je zaradi težav z zanositvijo zapustil partner. Kaj ste potem storili? Kako hitro ste si našli drugega? Ste potem imeli enake težave? Se je kdo odločil za posvojitev?

Pri meni je žal prišlo do tega, ker je bil on zdravstveno ok in sem bila avtomatsko sama “kriva”, moje težave so bile predvsem hormonske. Trudila sva se kakih pet let in potem sem se nehala ukvarjati s tem. Ker je želja ostala, razmišljam, da bi poskusila še enkrat in bi rada slišala kaj pozitivnega.

Mogoče kdo ve, če je pri nas kaka svetovalna služba za te težave?

Hvala in srečno vsem

P.

Pri nas brez partnerja nimaš pravice. Pa ne glede na to ali si plodna ali ne. Tako, da ti drugega ne preostane, kot da se odpraviš v tujino, kjer tudi brez partnerja omogočajo priti do otroka. Madžarska je ena takih držav. Če seveda si lahko to privoščiš. Ali, da si na vrat na nos dobiš nekoga, ali pa se dogovoriš kako drugače. Odvisno tudi od tega koliko si stara…
Na uradno pomoč pri nas pa nikakor ne računaj.

Če prav razumem, bi iskala novega partnerja, ne samo otroka. Če sta se npr. v LJ zdravila, pa verjetno je tako tudi v Mariboru, lahko na napotnico dobiš strokovno psihološko pomoč. Glede na to, da si ti problematična, predvidevam, da se bosta morala tudi z novim partnerjem podati v boje.
Imam kolegico, ki se je razšla s svojim možem, sta bila oba problematična, a sta z novima partnerjema prišla do podmladka po naravni poti.

Nisem želela sama imeti otroka, ampak kot je napisala LoniM poiskati drugega partnerja. Stara sem 30+, imam še nekaj časa. Do zdaj sem bila enostavno preveč izčrpana za nove poskuse. So se mi pa v tem času razmeroma uredil ciklusi. Prej sem jemala klomifen in imela ovulacije samo do zanositve ni nikoli prišlo.

Lahko samo sočustvujem ker si lahko samo predstavljam kako ti je. Ne bo ti sicer v neko tolažbo, je pa to da pride do krhanja v skupnosti zaradi neplodnosti dosti pogost pojav. Po 5 letih matranja se mi to ne zdi nič čudnega. Odvisno pač od tega kakšna sta partnerja. Glede na to da se 30% parov loči že tako, pa dodajmo v enačbo še ta problem ki se vleče in vleče in statistika ločitev se še poslabša.

Midva recimo sva šla k psihoterapevtu ki nama je pomagal pri tem, pri razumevanju drug drugega, poslušanju, sprejemanju… in tam smo odprli še druge teme in zdaj imava boljše razmerje kot sva ga imela prej. Še vedno pa bolečina ob neuspehih ostaja. Samo spopadaš se drugače z njo.

Žal se pari pogosto razidejo zaradi zdravljenja neplodnosti, ker je psihično zelo naporno – sama sem bila tako na psu z živci, da sem prostovoljno hodila na pogovore k psihiatrinji (nisem pa jemala nobenih tablet). Midva sva na srečo obstala in na koncu tudi dobila otroka, mi je bilo pa kar hudo, ko se je prijateljica, ki mi je bila v tolažbo, ker sva imeli podobne težave, ločila od moža zaradi tega. No, in veš kaj – z drugim možem je čez nekaj let kot po čudežu povila fantka.
Moje osebno mnenje je, da je tvoj partner po svoje slabič, če te je kar pustil samo zaradi tega – ker neplodnost je večinoma ozdravljiva, če potrpiš in če si vztrajen. Upam, da boš dobila partnerja, ki bo s tabo v dobrem in v slabem, ne samo v dobrem … Pa srečno:-)!

Verjetno bolje, da si se ga znebila. Naj s svojim krasnim karakterjem osreči kakšno drugo:-)

Čisto možno je, da ima tudi on težave s plodnostjo, ti pa boš z novim partnerjem z lahkoto zanosila.

veliko sreče!