Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva ne(odpiranje) maternicnega vratu

ne(odpiranje) maternicnega vratu

Spostovani!

Najprej komplimenti na vase delo tukaj!

Eno vprasanje me muci ze odkar sem marca 2004 rodila prvega otroka. Rodila sem namrec s carskim rezom v 41+4 SSW. Razlog je bil neodpiranje maternicnega vratu. Na mojo prosnjo o podrobnejsi obrazlozitvi so mi rekli samo, da se vcasih zgodi, da se vrat ne mehca. Mene pa to zelo muci, ker ne vem, ali se to potem zgodi vedno, ali pa je bilo slucajno. Sicer so mi pa v odpustnici navedli, da je bila glavna indikacija za CR ‘drohende (grozec) intrauterine Asphyxie’ in pa patoloski CTG. Kaj to pomeni? Se eno vprasanje… Ce sem Vas v enem od odgovorov prav razumela, se EA pri drugem porodu-ce je bil prvi CR- ne sme uporabiti. Sedaj me je groza, kako bo v drugo, ce bo porod naravni.

Se opravicujem, ampak meni te stvari res niso jasne in ker delamo na novem dojencku, bi imela rada to razcisceno…

Lep pozdrav!

Spoštovani,

mislim, da so na nemško govorečem področju podobno usmerjeni kot pri nas če ne še bolj liberalni do CR kot pri nas. V Sloveniji po CR nosečnice ne silimo v porod razen, če jo ta preseneti, prehiti in poteka izredno gladko in brez zastojev. Če se porod po CR sam od sebe ne začne do PDP, se dogovorimo za ponovni CR in mislim, da se na nemško govorečem področju ravna enako.
“Asphyxie” pomeni dušenje ploda, patološki CTG pa je posledica prvega, pomeni pa nepravilen CTG.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close