Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Nenadno hudo poslabšanje

Nenadno hudo poslabšanje

Spoštovani!

Sem dolgoletni bolnik z GERB. Večkrat sem bil na gastroskopiji in dobil različne vrste inhibitorjev protonske črpalke. Težave se izražajo v hudih bolečinah v žlički in v prsih ter zelo oteškočenem dihanju. Zadnje pol leta sem redno jemal Ultop 20 mg., ki je bil večino časa učinkovit, včasih pa sem moral vzeti 40 mg. Na splošno je bilo stanje zadovoljivo, bolečine v prsih in s tem težkega dihanja ni bilo, razen (stalne) rahle bolečine v žlički.

V sredini aprila pa je bolečina v žlički postala nevzdržna. Na gastroskopiji v začetku maja so ugotovili:
Požiralnik: sluznica nad EG stikom mlečnega videza, EG stik mlečno oblikovan, mestoma pordel. Na drugi uri 2 mm dolga erozija. Progradno vidna insuficienca kardije.
Želodec: sluznica normalnega videza, poudarjena stražarska guba. V inverziji vidna manjša hitalna kila.
Dvanajstnik: normalnega videza.

MNENJE: Ugotavljam refluksni ezofagitis stopnje LAA, manjšo hitalno kilo. Prejema naj Ultop 40 mg zj. mesec dni.
Dg.: Refluksni ezofagitis LA-A

Predlagano terapijo sem redno jemal in bolečine v žlički so popustile. Pred točno enim tednom (sreda 23.5.12) pa se je stanje čez noč drastično spremenilo. Čez noč so se zopet pojavile izredno hude bolečine v žlički in prsih, diham pa tako, kot bi imel popolnoma zamaščen nos.

Istega dne se mi je tudi popolnoma porušil do takrat urejen krvni tlak, za katerega sicer jemljem zdravila. Iz vrednosti manj kot 140/90 se je povečal na 160-170/90-110, večkrat pa se je vzdignil tudi do 185/110 s frekvenco do 105/min. To je trajalo 4 dni, sedaj se počasi približuje predpisani vrednosti, čeprav še precej niha.

Povem naj še to, da imam od takrat čisto neurejeno prebavo. Na veliki potrebi nisem bi že 3 dni.

Kaj pomenijo ugotovitve na gastroskopiji? Zakaj nenadno poslabšanje? Je porast krvnega tlaka povezan z opisanim? Kako dolgo bo še potrebno jemati zdravila? To sprašujem zato ker imam hudo osteoporozo s številnimi zlomi vretenc, ta zdravila pa večajo možnost nadaljnjih zlomov! Ali se težave z refluksom lahko rešijo operativno?

Za Vaše odgovore vnaprej hvala!

Pozdravljeni!

Izvid gastroskopije pokaže minimalne spremembe na sluznici požiralnika. Hiatalna kila omogoča refluks, zato so težave stalne. Upam, da so vam izključili angino pektoris. Povišan krvni tlak je bil posledica bolečine, vsekakor pa hipertenzija ne povzroča refluksnih težav. Včasih lahko zdravila za osteoporozo sprožijo težave in poslabšajo GERB. načeloma pri RE stopnje A ne potrebujete doživljenjskega zdravljenja z zaviralci protonske črplake. Obstaja operacija, ki jo imenujemo fundoplikacija-rezultati niso najboljši, se morate pa o tem posvetovati s torakalnim kirurgom, ki te vrste operacij opravljajo.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close