Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Nekaj vprašanj

Nekaj vprašanj

Pozdravljeni.

Vem, da nisem ravno za zgled. Več let nisem obiskala zobozdravnika, strah me je. Kot mlajša sem imela namreč veliko težav z zobmi (tedaj večina mlečnih) in grozno zobozdravnico. Povem po pravici.
Sedaj sem se končno opogumila in stopila do zobozdravnice, ki je ugotovila, da so moji zobje zdravi. Imam tudi vse štiri osmice, za katere pravi, da so zdrave in močne in da lepo ravno rastejo.
Moti me pa to, da imam sprednjo desno dvojico rahlo ukrivljeno, vidim, da se vedno bolj krivi in počasi je že začela prekrivat sosednjo trojko. Ne povsem, vendar pa že kar dobršen del. Seveda mi je priporočila obisk ortodonta, njeno domnevanje pa je, da mi osmice jemljejo prostor v čeljusti in se zato zobje lahko prično prekrivati.
Ali mi svetujete zobni aparat ali odstranitev osmic?

Drugo vprašanje pa je glede beljenja zob. Kateri je najuspešnejši način? Zobe si redno umivam, ščetke menjujem in uporabljam kakovostno zobno pasto in zobno nitko, moji zobje pa so še naprej kar rumeni. Zanima me vaše mnenje o teh novejših belilnih zadevah, kot je npr. Cleverwhite. (Obloge iz gela, tretma 5 dni, cena cca. 11.000 sit)

Spoštovana Bibita,

poslušati boste morali tisti strokovnjakinji, ki sta vas videli in pregledali vaše zobe. Sama imam le vaše opisne podatke, ki nikakor niso dovolj, da bi jaz presodila, ali je odstranitev modrostnikov smiselna (kot meni ena zobozdravnica) ali ne (kot meni druga).
Beljenja jaz ne priporočam, tako da vam tudi tukaj ne morem svetovati. Osebno menim, da so lepi tisti zobje, ki so čisti in zdravi oz. pozdravljeni, bela barva pa je le produkt modne industrije.

Sama imam zelo tesno stanje v spodnji čeljusti, ena osmica mi je izrasla, druga je še v dlesni. Bila sem tudi pri ortodontinji, saj imam spodnje zobe razmeroma “razmetane”, kar pa me niti ne moti. Po mnenju moje prejšnje zobozdravnice so mi zobe izrivale osmice in bi morale ven, ortodontinja pa je rekla, da to sploh ni nujno in da se po njenem mnenju stanje tudi po puljenju ne bi spremenilo… Mislim, da v mojem primeru to kar drži, saj mi zobje krivo rastejo že od rosnih let, ko o osmicah ni bilo še niti govora. Vsekakor je dobro imeti tudi ortodontsko mnenje, ker puljenje morda ne bo prineslo ničesar. Moji osmici torej ostaneta.

New Report

Close