Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Nehoteno hujšanje in še nekaj drugih težav

Nehoteno hujšanje in še nekaj drugih težav

Pozdravljeni

Star sem 22 let. Zadnje leto se soočam z nehotenim hujšanjem. Lani, oktobra, sem dobil novo, zame prvo službo. Takratni izgubi kilogramov sem pripisal stres. Pred službo sem imel 68 kg (visok oziroma bolj nizek 🙂 sem 170 cm). Po približno enem mesecu sem izgubil 4 kg, torej sem imel 64 kg. Od takrat se je številka na tehtnici bolj ali manj gibala okoli te številke. Izgubljenih kilogramov kljub trudu nisem mogel pridobiti nazaj. Občasno se ukvarjam tudi s fitnesom. Takrat tudi poskrbim, da vnos hranilnih snovi, predvsem beljakovin, povečam. No, spremembe, ki mi niso povsem jasne, so se začele od začetka jeseni. Kilogrami kar izginjajo. Danes sem se stehtal in imam zelo skromnih 58 kg. Kilogrami so sicer kopneli postopoma. Torej nisem kar čez noč toliko shujšal. Nisem spremenil življenjskega sloga ali prehrane. Poleg izgube kilogramov pa imam še nekaj težav, ki so morda povezane s tem. Utrujenost je zadnje čase moja stalna spremljevalka. Prav tako nimam nobene energije. Po službi grem spat, medtem ko prej nisem imel niti male potrebe po popoldanskem spancu. Tudi na splošno (pre)dolgo spim, tudi do 11 ur, kadar sem prost ali delam popoldne. Kljub dolgemu spancu, podnevi nimam ravno veliko energije. Poleg utrujenosti pa še prebava ne štima. Ta pa ne štima že dolgo časa (več kot eno leto). Driska skoraj vsak dan. Redkokdaj je blato normalne strukture. Krvi na blatu ni, medtem ko jo na toaletnem papirju opazim. Verjetno imam tam razdraženo kožo zaradi pogostega odvajanja blata. Blato je sicer normalne, temno rjave barve. Pogosti so tudi vetrovi. Tako blato kot vetrovi imajo pa izrazit, ne ravno prijeten vonj, ne glede na to, kaj jem. Prehrana je dokaj raznolika. Pogosto so na meniju testenine, riž, piščanec, jajca. Bolj športna prehrana. Tudi sadje in zelenjavo pogosto jem.

Se opravičujem za tako dolg spisek, ampak res sem želel navesti čim več podatkov. Sicer imam kmalu pregled pri osebnem zdravniku, ampak vseeno želim slišati tudi vaše mnenje. Kaj bi lahko bil vzrok za nenamerno hujšanje? Ali je lahko tudi kaj resnega, čeprav sem še mlad? Ali morda veste še to, na katere preiskave me bo oziroma bi me moral poslati zdravnik?

Hvala za odgovore in lp

Zdravo, tukaj bova ribarila po kalnem, težav imate vrh glave sovolj, da bi kakšna izmed njih lahko pojasnila tudi omenjeno hujšanje in v poštev pride vse od prehranskih alergij, kroničnih vnetnih bolezni črevesa, intolerance na določena hranila, težav s ščitnico, pa vsaj deloma depresija, povezana ali nepovezana z morebitnimi težavami s ščitnico. Dobro ste se odločili, da ste se zmenili za pregled.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni še enkrat

Najprej hvala za odgovor. Bil sem pri zdravniku. Ta me je poslal na odvzem krvi, kjer bodo preverili ščitnico, jetrne teste ter to, če sem morda slabokrven. Oddati sem moral tudi blato. Trenutno na izvide še čakam.

Sem pa po spletu marsikaj prebral. Še celo malo preveč. Sem pa naletel tudi na možnost, da gre za kandido. Imam namreč kar nekaj simptomov, ki jih v uvodnem postu nisem navedel, saj se mi niso zdeli pomembni, in ki so morda povezani s kandido oziroma so trenutno prisotni:

– Kašelj in blaga bolečina v grlu: Tu gre morda zgolj za naključje, saj smo v družini vsi zboleli. Začelo se je s suhim kašljem, nato sem začel izkašljevati sluz, zdaj pa se je pojavila še blaga bolečina v grlu. Poleg tega imam v grlu stalno občutek sluzi. Ta občutek me spremlja v bistvu že dalj časa, torej tudi, ko se kašelj še ni pojavil. Omenim lahko tudi to, da se je kašelj, ki traja že dober teden, pojavil zatem, ko sem shujšal. V bistvu se v času prehlada številka na tehtnici ni bistveno spremenila.

– Jezik prekrit z oblogami: Jezik imam že dolgo (ne vem točno, koliko časa, zagotovo pa več kot eno leto) prekrit z belimi in malo tudi rumenkastimi oblogami. Ta je skoraj v celoti prekrit z oblogami. Izjema so stranski robovi in konica jezika. Ti predeli so normalne barve. Poleg tega imam po sredini jezika izrazito poudarjeno črto. Ob tej črti pa so obloge rumenkaste. Jezik je tudi “kosmatega” videza. Ob straneh jezika imam tudi “odtise” zob. Kljub rednemu čiščenju jezika oblog ne morem nikakor odstraniti.

– Srbečica v ušesih: Sicer imam že od malih nog težave z ušesi, saj se mi le-ta pogosto zamašijo zaradi ozkega in zavitega sluhovoda. Tokrat pa me spremlja občasno močna srbečica, in to samo v desnem ušesu. Maslo je rumenkasto.

– Bledica: To je pa v bistvu bolj opazka od drugih ljudi. Od večih sem že slišal, da sem sem ter tja čisto bel v glavo oziroma da nimam prave barve.

Vse skupaj mogoče zveni malo hipohondersko, ampak prisežem, da me vsi simptomi, ki jih navajam tako v tem kot uvodnem postu, trenutno spremljajo.

Kar se tiče suma na kandido, sem naredil tudi test, ki sem ga zasledil na eni izmed spletnih strani. Namreč, danes zjutraj sem na tešče pljunil v kozarec vode. Na začetku ni bilo s slino nič, nato pa so se čez nekaj minut pojavile “nitke” pod pljunkom, kar pomeni (vsaj tako navajajo na tisti spletni strani), da imam skoraj zagotovo kandido.

Seveda si ne morem sam kar tako postaviti diagnoze, sploh pa ne preko spleta, zato pa sprašujem vas, če je moj sum na kandido utemeljen? Ali imam morda zaradi tega toliko težav? Ali je, kot sami trdite, možnih več vzrokov za vse to kljub sumu oziroma simptomom, ki so morda povezani s kandido?

Hvala vam za odgovor in lep pozdrav. O izvidih bom poročal, ko jih dobim.

Dobršen del težav bodo lahko pojasnili izvidi (recimo bledico), jezik in žrelo lahko pojasni že refluks. Candida je ratala kul pred leti in vsi so pljuvali v kozarce in opazovali, kako se raztapljajo v vodi in moderno jo je bilo imeti, skoraj tako, kot je sedaj zobni aparat. Pa seveda so izumili kup metod kako izgnati namišljenega hudiča iz telesa. Pozabite na kandido 😉

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdrav

Izvide imam. Kri ok, razen pomanjkanje D vitamina. Blato negativno. Nimam zajedavcev. Urin normalen, glukoza v mejah normale. Teža stoji. Ne gre ne navzdol ne navzgor. UZ abdomna je pokazal, da so organi normalne velikosti. Edino na jetrih so mi naključno našli pri žilah, da so v dolžini 2, 5 cm na nekih delih “cevaste”. Sumijo na žilno malformacijo. Radiolog mi je rekel, da to najverjetneje ni povezano s hujšanjem. Ker mi ne povzroča težav, pravi, da imam verjetno to prirojeno. Vseeno pa se preventivno priporoča MR pregled. Naslednji pregled je gastroskopija.

Zdaj me pa zanima, ali je na podlagi izvidov kaj resnejšega zagotovo izključeno, glede na to, da so bolj ali manj v redu? Kaj lahko pokaže gastro v povezavi s hujšanjem (no, zdaj se je hujšanje vsaj ustavilo)?

Hvala in lp

Izvidi izključujejo (ali potrjujejo) tisto, zaradi česar so bili naročeni in žal ne kar vsega povprek, res pa vam ostane precej malo moźnosti, da bi bila neka skrita resnejša bolezen pri vseh preiskavah ki ste jih imeli. Nikakor ne pozabite na psihične vzroke, ki so krivi mnogo večkrat, kot se nam zdi. Gastroskopija pokaže stanje sluznice želodca in dvanajstnika, morebitne polipe, okužbo z želodčno bakterijo, stanje požiralnika in zapiralk želodca.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdrav

No, najprej se moram popraviti. Nisem bil napoten na gastroskopijo, ampak na gastroenetreloški pregled. Površno branje. 🙂

Bil sem torej pri specialistu. Ta me je podrobno izprašal, mi opravil telesni pregled, me napotil na RTG pljuč in še enkrat opravil, še nekoliko širšo krvno sliko.

V izvidih navaja, da pri krvi bistvenih odstopanj od normalne ni. Z veliko verjetnostjo je izključil celiakijo, eksokirono pankreatično insuficienco, hipertirozo. Izvidi pa kažejo tudi proti eventuelni tuberkulozi.

Od normale odstopa le v hemogramu blaga levkopenija in v DKS blaga monocitoza in bazofilija. Ugotavlja pa še povišano nasičenost transferina (53,9 %) ob normalnem feritinu. Na naslednji kontroli bo opravil še genetsko testiranje na dedno hemokramotozo.

Rtg pljuč je pokazal: orientacijsko pljuča razpeta, FC sinusa prosta, brez vidnih infiltratov. Očitka radiologa pa še nima.

Napoten sem še na MR jeter zaradi morebitne žilne malformacije in na kolonoskopijo zaradi prebavnih težav.

To je to. Zanima me predvsem razlaga izvidov, ker, odkrito povedano, nimam pojma, kaj pomenijo. 🙂

Ali morda že kaj nakazuje na hujšanje? Kaj naj bi bila tista bolezen, zaradi katere mi bodo opravili genetsko testiranje?

Hvala in lp

Tisto testiranje se nanaša na motnjo v presnovi železa, v izvidih pa sicer ni ni, čar bi nakazovalo na bolezenske vzroke hujšanja.
lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close