Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Negativen test sluha pri dojenčku / preiskave

Negativen test sluha pri dojenčku / preiskave

Pozdravljeni,

naj najprej povem, da se je otroček rodil tri tedne pred predvidenim datumom poroda in da je ob izhodu iz porodnišnice imel 2.550g. Otroček je sedaj star dva meseca.

V porodnišnici so 3x naredili test TOAE, ki je bil negativen. Pri mesecu in pol so naredili ABR, prav tako negativno do 45dB (obojestransko). Zatem so nam na ORL naredili APMD, ki je bil prav tako negativen (obojestransko), tipanogram je A.

Ker me zelo skrbijo rezultati me zanima ali je mogoče še prehitro sklepati, da otroček ne bo slišal in bo potrboval slušne aparate oziroma morebiti polžev vsadek? Včasih imamo “občutek”, da se odziva, včasih ne. Bi bilo bolje narediti preiskavo ASSR, da bi bili bolj zanesljivivi rezultati?

Najlepša hvala za odgovore že v naprej.
Zaskrbljena mamica

Spoštovani,

res je ASSR najbolj zanesljiv – pod pogojem, da je timpanogram A. Glede na izvid ASSR se odločamo o morebitnem slušnem pripomočku.

V primeru vztrajanja timpanograma B (tekočine v srednjih ušesih) več mesecev tak otrok s slabim sluhom že pred opravljenim ASSR prejme slušna aparata, da bi omogočili čim boljši govorni razvoj (ta poteka od rojstva).

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close