Nega in nadomestilo za izgubljen dohodek
Spoštovani,
imam sledeče vprašanje…..
…mož koristi nadomestilo za izgubljen dohodek za 8 ur dnevno. Jaz sem trenutno na porodniškem dopustu ter dopustu za nego in varstvo otroka. Po končanem dopustu za nego in varstvo otroka bom šla delat, mož pa bo še naprej koristil nadomestilo za izgubljen dohodek.
Zanima me, če bom jaz normalno v delovnem razmerju, a bom JAZ lahko koristila:
1. nego ob morebitni bolezni otroka zaradi katerega mož dobiva nadomestilo za izgubljen dohodek,
2. nego ob morebitni bolezni drugega otroka
3. spremstvo za otroka zaradi katerega mož dobiva nadomestilo za izgubljen dohodek,
4. spremstvo za drugega otroka?
Hvala za vaše cenjene odgovore.
Mateja,
težko vam odgovorim. Včasih se je kompliciralo že, če je en starš bil na dipustu za nego in varstvo, drugi starš pa je hotel vzeti nego za bolnega drugega otroka.
Upam, da se bo oglasil, kdo ki kaj več ve oz. ima izkušnje.
Jaz sicer nimam težko prizadetega otroka, odobren imam nižji dodatek za otroka s PP, otrokove težave niso gibalnega izvora. Ko sem bila na porodniški in smo zboleli vsi trije (oba otroka, ki sta kronična bolnika in jaz), mož uradno ni mogel dobiti ne nege zame ne za nobenega od otrok. Ker sem imela sama 40 vročine, mlajši otrok (5 mes) se je ob tem non stop dojil, večji pa doživljal dihalne stiske, se nas je “usmilila” osebna zdravnica in možu napisala 10 dni bolniške zanj (ker je tudi mož kronični bolnik z vedno patološkimi izvidi, ki bolniško utemeljili) – sicer ne vem, kaj bi počeli. Razlaga pediatra je bila, da mora uradno podati predlog na komisijo, ki lahko odloča tudi 3 tedne o tem, ali je mož v dani situaciji upravičen do nege ali ne. Vmes pa počneš – kaj???
Po končani porodniški sem ostala doma – brez vsega – ker je otrok tako hud alergik, da ga nihče ne vzame v varstvo, doživlja življenje ogrožujoče reakcije (rešujemo z medrolom in anapenom), pa kljub temu nimam zanj nobenih pravic, sicer še bijem birokratski boj z mlini na veter, pa dvomim, da bom uspela. Kljub enormnim življenjskim stroškom za takega otroka, ki jih še drastično zvišujejo bolani ukrepi ZZ, kot so plačevanje nadomestkov neocate in inafntrini, zanj nimam pravice do višjega dodatka, niti do nadomestila izgubljenega dohodka – skratka, kot da bi bil zdrav otrok. Otrok je še vedno tudi v RA amb, z gibalnimi motnjami (sicer niso zelo hude, so pa in zahtevajo veliko dela, vadbe, tudi pripomočkov, ki jih ne dobiš predpisanih), medtem ko je tudi prvi otrok v postopku usmerjanja zaradi težav s koncentracijo in govorom. Ker sem torej jaz doma, mož ne more dobiti ne spremstva za večjega za preglede in terapije ins eznajdeva, kot veva in znava, saj mlajšega ne moreva nikjer pustit zaradi hudih alergijskih rekacij, niti ne nege za nobenega od otrok, niti v primeru, če sta bolna oba (in to različno recimo, eden rota virus, drugi pljučnica – obvezno skasirata oba oboje, ker si ti kot negovalec prenašalec, pa še se prelomiš). Oba sta imunsko šibka (dokazan ID), večji dokazan kronično bolnik in bi ju bilo v primeru, ko zbolita različno, nujno povsem ločiti. Nemogoče – vedno zbolita oba za obojim, kar je res krasno, ko po pljučnici faše še 10 dni driske in obratno, po 14 dneh sranja in bruhanja še pljučnico in AB. Ampak očitno je to ceneje za zavarovalnico, kot 5 dni bolniške, da bi oddelala vsak svoje.
Ali je enako, če je otrok težko prizadet – tega pa ne vem. Morda drug status prinaša tudi drugačne pravice. Načeloma pa drug starš v primeru, da je en starš doma, nima pravice do plačanih izostankov.