Nega bolnika z rakom
Pozdravljeni… Prosim za nasvet v zvezi z negovanjem bolnika z rakom, ki je razširjen povsod, pljuča, možgani, kosti… Trenutno je oče na obsevanjih, posledice so povečano izločanje sluzi, slaba mobilnost. Ker mu je odpovedala tudi ena noga, mobilnost pa je v treh dneh padla na 5% prejšnje, me zanima, če obstaja še kakšna dodatna pomoč v kakršnikoli obliki. Mami je stara 70 let in ga sama ne zmore dvigniti. Jaz stvari lahko porihtam, ko nisem v službi, to je med vikendi in popoldan. Tu je še sestra, ki ima šoloobvezne otroke, zato je njen čas bolj omejen kot moj. na srečo jaz trenutno živim doma.
Ali imate morda kakšen “recept”, kako se organizirati, da bova s sestro razbremenili mami dopoldan? Negovalke, pripomočki, sredstva… trenutno ne dobim nikogar na onkologiji, zato sprašujem sem. hvala za kakršnokoli pomoč, bo prišla zelo prav.
Živjo,
Glede nege na domu, ti svetujem, da se dogovorite z osebno zdravnico naj vam napiše napotnico za bolniško posteljo in če je možno tudi za blazino proti preležaninam, boste videli da je za bolnika odlična, vsaj pri mojem očetu se je lepo obnesla in ni dobil nobenih preležanin, ki so pri nepokretnih bolnikih zelo pogoste.
Glede pomoči negovalke pa se obrnite na zavode za nego na domu.
Mama pa naj vloži vlogo, dodatek za nego družinskega člana, vse vam bo povedala osebna zdravnica in tudi napisala kar potrebujete.
lp
Pri osebni zdravnici reči še za trapez, invalidski voziček, sobni wc, najbolje je, da ti prej pride domov patronažna in že ona pove kaj vse lahko dobiš, jaz sem šla kar z njenim spiskom do očetove osebne zdravnice. Dokler pa nisem vedela sem pa hodila za vsako stvar posebej, pa osebna zdravnica naj napiše vlogo za nepokretnega člana, sicer se postopek vleče, pri nas v enem mesecu še iz socialne niso prišli, tako da je oče prej umrl. Naša občina ima pogodbo z domom upokojencev glede pomoči na domu, samo to je res bolj za blažev žegen, al pa je pri nas taka gužva. Pri očetu bi dobila pomoči eno uro na teden, pa še to kao ful usluga, jaz pa tudi z majhnimi otroki in službo, pa že brez mame, oče popolnoma nepokreten. Takrat sem potem po vezah dobila eno gospo iz Karitasa, da je bila dopoldan pri očetu, drugače sem iskala kako upokojenko, pa je potem ata hitreje omagal, kot bi človek našel pomoč.
Obrnite se tudi na društvo Hospic, ki pomaga negovati bolne in nudi spihološko oporo svojcem.
Posredujem link: http://www.drustvo-hospic.si/
Lp, Kristina