Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje (ne)dojenje tri-mesečnice

(ne)dojenje tri-mesečnice

pozdravljena ga. Karmen!

najprej moram pohvaliti forum Dojenje in vaš trud! Čeprav sem teoretično kar dobro podkovana, pa pri nas praksa zataji…

Naša punčka je sedaj stara 3 mesece. Rodila se je 4 dni po PDP; z umetnimi popadki – drugače porod b.p. Deklica zdrava. Porodna teža 3390 g in dolžina 52 cm. Odpustna teža pa 3240 g. Zlatenice ni imela. Od začetka je imela zelo močan sesalni refleks. Prve dni v porodnišnici smo se zelo borile. Mala bi nonstop jedla, mleka pa ni bilo od nikoder. Ne morem vam opisat kakšne muke smo doživljale; mala je kričala in bila skoraj brez energije; nakar so se je sestre “usmilile” in ji dale adaptirano mleko. Kar je bilo kar precejšnje olajšanje, mala je ponoči končno spala.

Ob odhodu domov so mi predpisali Tametil tablete, tako da je dojenje za silo steklo…. čeprav se je prve dni dojila nonstop oz. se je bolj cartala – zvečer pa je bil še vedno potreben dodatek.

porodna teža: 3390 g
odpustna teža: 3240 g
teža pri 1 mesecu: 4020 g
2. mesec: 4400 g
posvetovalnico pri 3 mesecu imamo naslednji teden.

ker je očitno premalo dobila na teži; mi je pediatrinja svetovala naj si po podoju še iztisnem mleko. kupila sem ročno črpalko avent – ampak max. v 30 min načrpam 20-40 ml (iz obeh dojk); tako, da sem ji začela dodajati adaptirano mleko. tu pa so se sedaj pojavile težave…. dopoldan se še dojimo (vsakič na obeh straneh po pribl. 15 min – na manj kot 2 uri…); popoldan pa je njen sesalni refleks zelo oslabljen; je razdražena in jokava – zato se noče dojiti. od prejšnjega tedna smo že na treh do štirih obrokih adapt. mleka – spije po 130 ml – včasih tudi 150 ml/obrok.

poskušam si iztiskati mleko, da bi spodbudila “proizvodnjo” – a zaman…. poskušam jo čimvečkrat pristaviti – pa se začne kregati, krili z rokicami, me ščipa in joka… seveda sem tudi jaz razdražena in slabo volje, ker se mala noče dojiti…. pomirim jo z dudo (vem, da ni prav – ampak drugače ne znam…) – ko je pomirjena jo zoper pristavim, parkrat potegne – potem pa se zgodba ponovi…. po kakšni uri poskušanja dojenja – izsili flaško – poje na eks (aventova, cucelj št. 1) – potem pa veselje, gruljenje in je sploh najsrečnejši otrok na svetu 🙂

imate kakšen nasvet za naju ?? nočem še obupati z dojenjem…. ampak me počasi začenja psihično uničevati… partnem me zelo spodbuja, ampak pravi, da z glavo skozi zid se pač ne da…. vem, da je najpomembnejše, da je otrok sit – ampak vseeno….

povem naj še to, da ponoči zelo dobro spi – spat gre okoli 21h; prvič se zbudi okrog 4h, ponavadi pa prespi celo noč in se zbudi šele ob 6h zjutraj. čez dan zelo malo spi (pribl. 3x po pol urice).

menstruacijo sem dobila 8 tednov po porodu, sedaj enkrat naj bi jo dobila že drugič…. pomislila sem že, da so mogoče prisotni hormoni krivi za njeno odklanjanje ??

iz dneva v dan nama gre slabše…. zelo sem žalostna in počutim se zelo nemočno… moja želja po dojenju je tako močna, ampak mi ne uspeva :((

prosim, ali imate kakšen nasvet za naju?

za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Draga Niki,
hvala za izčrpen opis vaših težav z dojenjem. Zelo zelo sočustvujem z vami. Ker imam sama podobno izkušnjo pri prvem otroku, vas močno razumem.

Dobro je, da je laktacija še vedno vzpostavljena, problem pa je, ker ne morete načrpati dovolj mleka in spodbuditi laktacijo. Razumem vas in verjamem, da ste utrujeni, počutite se nemočno, a si zelo želite dojiti.

Niki, ker vaša deklica premalo pridobiva na teži, je ta hip najpomembneje, da:
– dobiva dodatek in se ojača, okrepi, pravilno razvija
– vzdržujete laktacijo, vsaj minimalno (če želite obdržati dojenje)

Ko se boste navadili in osvojili rutino dojenje+dodajanje, lahko začnete postopoma in počasi graditi na laktaciji, da jo povrnete nazaj. Kaj menite, si to želite, bi bilo za vas tako sprejemljivo?

Daljši, bolj izčrpen odgovor vam bom pripravila čez vikend. Če želite, tudi za tolažbo in razumevanje. prosim pokličite katero od svetovalk, številke so:

Mateja 01/5124574
Irena 04/5108001
Špelca 02/2512411
Jana 01/5105100
Urška 01/5186090
Alenka 041/292600

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

najlepša hvala za vaš hiter odgovor.

pozabila sem omeniti, da ker je v enem mesecu pridobila samo 380 g; smo imele naslenji teden kontrolno tehtanje. ker sem ji pričela 3x dnevno dodajati adapt. mleko po dojenju; se je njena teža povečala kar za 200 g.

problem sedaj nastane, ker vsakič zahteva več adaptiranega mleka in s tem manj dojenja pri meni….

tretjo posvetovalnico imamo naslednji teden, tako da ne vem koliko je pridobila na teži v teh treh tednih. na pogled je zdrava – ni pa mali mišelinko :))

hvala za vaš trud in pripravljenost pomagati.

nova
Uredništvo priporoča

Lep pozdrav!

Bom še jaz napisala nekaj besed, ker je stanje pri nas zelo podobno.
Da se nakratko opišemo, sin, rojen v 35. tednu, 49cm, 2490g, odpustna teža 2.300g, zlatenčen, zaspanko, velike težave pri dojenju že od prvega začetka, veliko izgubljali na teži.
Sedaj pa je star 3 in pol meseca, velik cca. 62cm in težek cca. 6,5kg.
Z dojenjem je bilo pa tako:
v bolnišnici tudi povlekel ni na dojki, čeprav sem se zelo trudila in tako so mu dodajali adaptirano mleko. Doma je malo povlekel in zaspal. Začela sem si mleko črpati in ga hraniti po steklenički. Cucelj sem mu porinila v usta in mu z prstom izstiskala mleko. Bilo je res hudo. Pa smo še izgubljali na teži. S časoma je začel mali jest, podoj in nato še steklenička adaptiranega mleka, ker mleko ni in ni hotelo steči.
Tako je še danes. Prvo se podojiva nato pa sledi kričanje in jok in točno vem , da je zmanjkalo mleka zato mu ponudim še stekleničko.
Vesela sem, da imam vsaj nekaj mleka, ki mu ga lahko ponudim, čeprav želim, da bi bil polno dojen. Predvidevam pa, da mi po 3,5 mesecih, dojenje ne bo več steklo na polno.

lep pozdrav

Popek

Nikki,
šele danes sem lahko pošteno prišla do računalnika.

Vaša dojenčica ima tri mesece, trenutno dojite, ob dodajanju. Žal opažate, da je dojenja vedno manj in vedno več dodatka. Dobro je, da je dojenčica ob dodatku začela napredovati in primerno pridobivati težo. Količine mleka, ki jo načrpate v tridesetih minutaj je majhna in verjamem, da vam je zelo hudo, ker ne porizvedete dovolj mleka za svojo deklico.

Kar se vama zdajle dogaja in kakor ste opisali, z grdim izrazom poimenujemo “sesalna zmeda”. Pomeni pa to, da dojenček, navajen rednega toka iz stekleničke in obliek cuclja, ne zna več pravilno sesati pri prsih in začaran krog je sklenjen.

Dobro je, da poskušate spodbudi proizvodnjo mleka, jo skušate večkrat pristaviti. Dobro je, da jo duda pomiri in prav ravnate, razburjen dojenček res ne more lepo pojesti.

Veliko mater opaža, da so v času okrog menstruacije otroci bolj razdražljivi ali dojenje celo odklanjajo.

Nikki, ker je težav veliko, še vedno pa nimam dovolj informacij, vam bom za začetek podala nekaj linkov, ko utegnete prosim preberite, da vam bodo v pomoč.

relaktacija in stimulacija materinega mleka:

odstavljanje od stekleničke:

kako povečati in ohraniti zalogo mleka:

učenje pravilnega sesanja in pristavljanja:

kako se tvori materino mleko:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close