NEČAKINJA
Svetujte prosim, zgodba je naslednja:
Brat je pred leti imel punco, živela sta skupaj nekaj let, dobila otroka. Brat je nekaj sumil, da ga je varala in da otrok ni njegov, želel je narediti DNK test, a je njegova punca odklonila. Potem sta se razšla, ko je bil otrok star 2 leti. Nekaj časa je vzdrževal stike, plačuje ne, otrok ni legalno njegov, posvojil jo je drug moški, ko se je ženska z njim poročila, vendar je sedaj ločena tudi od njega. Punca je zdaj stara 19 let, kot edinega očeta pozna mojega brata, vendar je on baje zaradi bivše, s katero se ne more pogovarjati, prekinil stike z obema, pa tudi vedno bolj je prepričan baje da punca ni njegova. Zdaj pa punca kliče mene in bi rada z mojo družino stkala stike, jaz pa ne vem, kako postopati. Bratu še nič nisem rekla, vendar se mi zdi da ne bi hotel da se družimo. Po drugi strani pa mi je punce žal in če je njegov otrok, je moja edina nečakinja. Kako postopati, sem res na razpotju, ali povedati bratu ali ne oz. ali kljub temu da se brat ne bi strinjal, imeti stike. Je pa res bratova bivša hudo težavna oseba in mi stikov z njo ni za imeti.
Kaj bi ve naredile?
Mene je tako poiskala sestrična, za katero sploh nisem vedela. Ko sem to povedala (dobromisleč) njeni polsestri, sestrični, s katero sva preživeli otroštvo skupaj, je bila jezna. Že ve, zakaj. Meni pa je žal, da sem se vtikala v stvari, ki me ne brigajo. Vsak naj pred svojim pragom pometa. Tudi jaz.
Če bi se s punco zaštekala, bi imela stike z njo še naprej, ne glede na brata…njemu bi pa poskušala dopovedati, da je naredil napako v življenju, ko se je odrekel hčeri, zaradi bivše partnerke! To je nedopustno, kakšen oče pa je to! Če res ne verjame, da je hči njegova, lahko DNK test opravi sedaj, skupaj z njo.
Sem rekla, da se slišiva, sedaj gremo sicer na dopust, da pa jo pokličem v naslednjih tednih. Kaj bom takrat povedala, pa še ne vem.[/quote]
Glej, na tem forumu bos dobila cel kup razlicnih odgovorov v skladu z razmisljanjem posameznikov – enim je druzina spansko selo, drugi so bolj druzinski.
Meni je druzina, ozja in sirsa, vedno bila pomembna in potrebna, zato bi jaz vsekakor sprejela necakinjino vabilo za stike. Bratu tega ne bi prikrivala, ce bi nasprotoval, bi mu pa povedala, da imam jaz pravico do necakinje in ona pravico do tete.
Poskusite ponovno z DNK testom, zdaj lahko dekle samo pristane na to in ne potrebuje mamin podpis.
Kaj pa vem. Punca ima tudi 10-letnega polbrata (od drugega moža), ki ga mora vedno povsod vozit okrog ko mama dela in tudi vmes in po moje bi tudi on bil poleg oz. bi ga mama “podtaknila” dekletu tudi če bi punca kdaj prišla k nam, pa tudi ziher sem, da bi mati prihajala zraven. Fanta sem videla nekajkrat in je zelo živahen, že na meji divjaštva. Saj vem da zvenim grdo in da otrok ni nič kriv, ampak če bi že imela stike, bi imela samo z njo. zdaj reči, da ona lahko pride, brata in mamo pa naj doma pusti, pa mi nekako ni. Ne vem.
Kaj pa, če se tudi dekle ne bi strinjalo? Kaj pa vem, morda pa kaj sumi ali pa enostavno tega noče ali pa se boji, da bi se izkazalo, da res ni njegova. kaj vem, v bistvu bi z njo imela odnose, če bi vedela, da sem res njena teta. Po drugi strani pa je tudi vseeno tole krvno sorodstvo brezvezno, če gre za pristne medčloveške odnose. Res sem na razpotju.
Mene bi bilo tvojem mestu pošteno sram razmišljati v smer, da je “upešno prestan DNK test” pogoj za tvoj odnos s tem dekletom. Zaboga, pred sabo imaš človeško bitje, ki je tvojega brata osemnajst let imelo za očeta, ne mašino z drugega planeta. Tega dejstva, da ga ona že celo življenje pozna kot očeta in želi imeti za očeta, ne bo spremenil noben DNK test. In samo totalno brezsrčna oseba lahko reče osemnajstletnici, naj najprej naredi DNK test, potem bom pa zaradi lepšega in občutka dolžnosti še naprej njena teta, če me bo test ravno prisilil v to.
Rajši svojega brata krepko suni v rit, ker je očitno neodgovoren dedec in zanič oče, ki bi rad zamere do bivše reševal na plečih otroka, ki ga je hočeš nočeš nekoč vzel za svojega.
Nisem rekla, da bo samo uspešno prestani dnk test pogoj za odnos. In to sem tudi napisala, ter tudi to, ne vem kako ravnati. S punco nimamo stikov že kar nekaj časa in nimamo izdelanih odnosov. Ja, res je. Ne čutim se kot njena teta in mi ne pomeni nič, ker nismo imeli stikov. In če ji tudi v resnici nisem nič, ne vem če si res želim izdelati nek pristen odnos . Če pa sem ji, pa bi se želela potruditi. Pač tako je. Če sem zato slab človek, potem sem. Nisem popolna in zato tudi sprašujem tukaj. Pa brez tvojega moraliziranja bi tudi šlo. Če te prav razumem, bi ti punco z odprtimi rokami sprejela tudi če ti ne bi pomenila nič.
Mene bi bilo tvojem mestu pošteno sram razmišljati v smer, da je “upešno prestan DNK test” pogoj za tvoj odnos s tem dekletom. Zaboga, pred sabo imaš človeško bitje, ki je tvojega brata osemnajst let imelo za očeta, ne mašino z drugega planeta. Tega dejstva, da ga ona že celo življenje pozna kot očeta in želi imeti za očeta, ne bo spremenil noben DNK test. In samo totalno brezsrčna oseba lahko reče osemnajstletnici, naj najprej naredi DNK test, potem bom pa zaradi lepšega in občutka dolžnosti še naprej njena teta, če me bo test ravno prisilil v to.
Rajši svojega brata krepko suni v rit, ker je očitno neodgovoren dedec in zanič oče, ki bi rad zamere do bivše reševal na plečih otroka, ki ga je hočeš nočeš nekoč vzel za svojega.[/quote]
Bravo,Janis, se podpišem pod tvoj odgovor.
se strinjam z janis..kako to mislis da ti nebi pomenil nic,moja kri mi pomeni vse,ce bi jutri izvedela,da imam kje se brate,sestre,tete,strice,necake,sprejmem z odprtimi rokami,zelela bi jih spoznati,vedeti kdo so ti ljudje,ce bi se pa izkazali za ok ljudi bi bila pa sploh srecna,ce se nebi pa god help moja kri so ,nebi se delala da ne obstajajo..
sem prepricana da ce bi bila tale vasa necakinja kaka miljonarka,da bi se kompletno vsi slinili..tako pa ker je preprosto dekle ..
Lej, če si ti njo vse življenje jemala kot svojo nečakinjo, jo jemlji tudi zdaj tako, pa dvom gor ali dol. In če se s punco ujameta, je popolnoma vseeno, kaj si o vajinem druženju misli brat.
Za to, da ne želiš imeti stikov z njenim podivjanim bratom in njuno čudaško materjo, mi je pa čist logično; pa ne zato, ker (potrjeno) nista tvoja sorodnika, pač pa zgolj zato, ker sta, kakršna sta. In jima lahko tudi jasno poveš, zakaj ne želiš, da prihajata tudi onadva.
Kaj pa, če se tudi dekle ne bi strinjalo? Kaj pa vem, morda pa kaj sumi ali pa enostavno tega noče ali pa se boji, da bi se izkazalo, da res ni njegova. kaj vem, v bistvu bi z njo imela odnose, če bi vedela, da sem res njena teta. Po drugi strani pa je tudi vseeno tole krvno sorodstvo brezvezno, če gre za pristne medčloveške odnose. Res sem na razpotju.[/quote]
Pa valjda je dekletu v interesu, da pozna svojega bioloskega oceta, da vsaj ve cigave gene nosi.
Dokler pa ne vzpostavis kontakta, ne bos vedela kaksna punca je.
Pa brat njen gor ali dol, je pac njen brat in to je mocnejsa vez kot vez teta-necakinja.
Nisem rekla, da bo samo uspešno prestani dnk test pogoj za odnos. In to sem tudi napisala, ter tudi to, ne vem kako ravnati. S punco nimamo stikov že kar nekaj časa in nimamo izdelanih odnosov. Ja, res je. Ne čutim se kot njena teta in mi ne pomeni nič, ker nismo imeli stikov. In če ji tudi v resnici nisem nič, ne vem če si res želim izdelati nek pristen odnos . Če pa sem ji, pa bi se želela potruditi. Pač tako je. Če sem zato slab človek, potem sem. Nisem popolna in zato tudi sprašujem tukaj. Pa brez tvojega moraliziranja bi tudi šlo. Če te prav razumem, bi ti punco z odprtimi rokami sprejela tudi če ti ne bi pomenila nič.[/quote]
Jaz se strinjam z Janis. Ne mores po 20ih letih odpisat cloveka, ker njegov dnk ni tvoj.
Pa zakaj nisi poiskala stik z dekletom prej sama, mimo brata? Kaj vem, da vem, da obstaja nekje nek moj odtujeni sorodnik, bi ga z veseljem poiskala in vzpostavila stike.