Moj problem je – le kaj drugega- moj zakon. Poročila sem se pri enaindvajsetih z moškim, ki je bil šarmanten, ustrežljiv, ljubezniv itd. Prvih pet let sva živela pri njegovih starših, ker je bilo vendar škoda denarja za stanovanje – bomo raje imeli hišo. Odnosi z njegovimi starši so bili katastrofalni. Šele, ko sta mi moja starša odstopila stanovanje, smo se preselili na svoje. Imava tri otroke v starosti od 13 do 6 let. Zaupanja ni, pravzaprav, če danes razmišljam, ga nikoli ni bilo. On je živel svoje življenje podjetnika, jaz pa sem bila “spremljava”. Opravljala sem vse tisto delo, ki ga on ni želel, oz.ga je bilo potrebno opraviti, pa mu ni bilo po volji. Poleg tega sem sama skrbela za družino, saj je bil on stalno “zaposlen” s poslom ( in “obstranskimi zadevami”). Ko sem izvedela za njegovo nezvestobo, sem sklenila vrniti z enakim. Ko sem mu to tudi povedala, je izbruhnil močan prepir. Sicer je ostal z mano, vendar sem še nekaj let poslušala, kako je vendar dober in prijazen, da me sploh še gleda.
V zakonu nisem srečna in kljub temu, da sem že večkrat načela temo, da bi se razšla, tega sploh noče slišati. Vem, da se ne želi ločiti, ker to ni njegov prvi zakon in sem mnenja, da bi razdor še tega le težko argumentiral svojim staršem. Opažam tudi, da se trudi in je začel skrbeti tudi za otroke, včasih celo kaj pospravi, vendar čutim, da ga nimam več rada. Razmiljala sem o partnerski posvetovalnici, pa vem, da on ne bi hotel sodelovati, pa tudi nisem prepričana, če je to še smiselno.
Zredila sem se, stalno sem utrujena, ne vem, ali imam otrokom pravico vzeti očeta in se ločiti. Tudi otroci so v najbolj občutljivih letih. Po drugi strani pa vem, da bi sama sicer zmogla, tako finančno, kot tudi psihično, pa vendar ne vem, kako naj se stvari lotim. Bojim se ga, saj je v situacijah, ko se počuti ogroženega, zelo vzkipljiv.

Tretje možnosti za vas žal ni. Lahko ostanete z možem ali pa odidete. Naj vam bo jasno, da se samoposebi v vajinem zakonu ne bo nič spremenilo na bolje. Vajin odnos se lahko z leti le še poslabša. Otrokom dajeta z možem slab vzgled partnerskega odnosa in posledice tega so lahko še težje, kot bi bile ob ločitvi. V vsakem primeru poiščite strokovno pomoč in poskusite k temu pritegniti tudi moža. Če bo to možnost zavrnil, pojdite sami, ker bi vam to koristilo.

Alenka B

New Report

Close