Najdi forum

Danes imam rojstni dan. Spati ne morem, ker me skrbi dotična situacija v kateri se vrtim dobrih 8 let. Imam moškega, ki je 16let starejši, nikoli v zakonu in brez otrok. Navajen živeti brez obveznosti. Ker mu jaz izkazujem svoja čustva in želje za najino prihodnost se ustraši in mi pravi naj greva počasi. Midva sva že 8let ” pocas”. Julija mi je rekel naj počakamo decembra da takrat bo vedel ali nadaljujeva ali ne, no zdravo ajde je pa preložil do marca. Men je prekipelo in sem mu povedala da se jaz take ne resnosti ne grem več. Zdaj se že 10dni nisva videla. Slišala dvakrat. Ko ga vprašam za njegova čustva do mene pravi ja rad te imam, ampak te ne ljubim. Stara sem 32let in želim si otroke in moža. Ker sem čustveno vezana za moškega, kateri mA 47let mnogi mi pravijo prijateljuj z njim dokler ne najdeš boljšega. Jaz pa ne iščem boljšega želim si da bi občutil do mene to kar jaz do njega in da bi imel enake želje katere ga nebi ubile če bi se odločil. Nikakor se ne more odločit pa bliža se Abrahamu, ničesar nima svojega razn avta. Mogoče ima psihične težave, zasvojen je z alkoholom, kocka njem. Ne živiva skupaj, ker on tako hoče pravi da ima naporno službo in rabi počitek. Jaz večne vem kaj naredit. Obračam se na vas da mi daste kak nasvet ali me vprašajte imam veliko nisem vsega napisala. Res sem nesrečna in trpim ker mislim da zasluži bolje a kaj ko imam tega človeka rada.

Spoštovani vlak a ne veš kam pelje?,

Izbrali ste si zelo zanimiv psevdonim in bi rada začela prav tukaj – kako pa je biti na vlaku in ne vedeti kam boš prispel? Če ima človek dovolj časa in denarja in je malo avanturista in raziskovalca po duši, bi se dalo kdaj narediti tudi tak eksperiment – in iti v neznano. Sicer pa je to lahko zelo tvegana in nepredvidljiva dogodivščina. Si predstavljate enak eksperiment, da torej sedem kar na en vlak, da grem torej v neznano, če pa bi morala priti ob 7h nekam v službo ali če sem dogovorjena s kom, da se srečava? Bila bi povsem neodgovorna, da ne rečem, da bi me imeli za »noro«.

Kakor ste opisali situacijo, imate popolnoma prav, da vam je prekipelo in da ste končno postali jezni. Ne vem koliko časa vam takšna jeza oz. odločnost traja, vendar bi vam jo privoščila v še veliko večji meri in dokončno, saj me skrbi, da bi vas čustva ljubezni in naklonjenosti, ki jo čutite do tega moškega, in potlačena jeza spet potegnila v začarani krog čakanja in popuščanja njegovim neosnovanim obljubam in skrajni neodločnosti. Ne glede na precej veliko starostno razliko je pomembno kaj vam ta moški daje (??), kaj naredi za vas in če ste ob njem res srečni. Če niste že zdaj, boste zagotovo toliko manj kasneje.

Malokrat rečem tako direktno, toda če se doživljate tako sami in nesrečni in ta moški v 8 letih še ni uspel začeti živeti skupaj z vami, in še posebej, če veste ali če morda samo sumite zasvojenost z alkoholom in hazardiranjem (ki sta že vsaka posebej izjemo hudi in grozljivi!), če v vseh teh letih nima ničesar svojega, potem je to znak za alarm in vam lahko samo svetujem, da prosim nujno poskrbite zase in se čim prej in čim dlje in trajno odmaknete od njega. Verjamem, da vam je to zaradi tega, ker ga imate radi zelo težko storiti, vendar ste vi edini, ki se lahko odločite. On se ne bo, njemu takšno neodgovorno življenje očitno ustreza in ga bo skušal peljati naprej. Vaša ljubezen ga ne bo spremenila, za korenito spremembo svojih vzorcev življenja se bo moral odločiti sam (ker pa bi verjetno moral zelo veliko narediti na tem in ker ne čuti potrebe po spreminjanju, tudi močno dvomim, da bo kdaj to tudi pripravljen).

Verjetno bi bilo zelo dobro, po mojem pa tudi kar nujno, da si poiščete neko terapevtsko oporo, saj se boste skupaj s terapevtom lažje toliko čustveno »okrepili«, da boste lahko situacijo videli še v drugačni luči kakor jo vidite sedaj, in predvsem, da boste zmogli ukrepati v smeri življenja po vaših željah, ki vam pripada. Da boste zmogli zapustiti vzorce vztrajanja ob nekom, ki vam ne daje skoraj ničesar, da boste lahko razmejili svojo odgovornost in odgovornost drugega in da se vam ta vzorec ne bi ponavljal v naslednjih zvezah.

Vse dobro vam želim.

Jerneja Dimec Bratina, spec.zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka NOVO UPANJE, individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje, Goriška cesta 17 5270 Ajdovščina 030/235 117 [email protected] www.novoupanje.si Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

New Report

Close