Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Ne dela za priboljške

Ne dela za priboljške

Mladi pes (mešanec) ne dela za priboljške. Tudi v pasji šoli je ignoriral priboljške. Probala sva že vse od sira, hrenovk, ocvirkov, poli salame, piščanec, raca, govedina, umetni pasji priboljški. Nič mu ni zanimivo izven domače ograje. Tudi igrače ne. Odpoklic je postal nočna mora. Vse ve in zna narediti doma (brez priboljškov), zunaj ignorira. Zdaj bo star 1 leto.
Kako od tu naprej?

Ker je mladič, ga verjetno hranite pogosto. Prosim napišite mi, kdaj in kaj ter v koliko količinah dobi za jest (znamko vrsto hrane, količino na posamezen obrok, ter kdaj ima kateri obrok)?

Pes je star 1 leto, torej je v puberteti in bo ostal v tem stanju še vsaj dve leti. Preizkušal vas bo, zato priboljški ne bodo vedno delovali.

Če želite res dober odgovor, pa mi prosim napišite tudi, kako ga s priboljški učite, kam hodite to v šolo, da vam ne znajo pomagati, ter kako poteka posamezna vaja (kdaj dobi priboljšek, s kakšnim glasom ukažete). Kako pogosto vadite doma? Preveč vaje ubija rezultate.

Na zadnje, ampak ne najmanj pomembno pa je tudi, kaj naredite, ko pes naredi nekaj neželenega. Kako in kdaj psa kaznujete?

Ter glede odpoklica, kako ste ga vadili in kako ga vadite zdaj? Verjetno delate kar nekaj stvari narobe, pa vas verjetno nihče ne opozori. Po vašem izčrnem odgovoru, se bova lažje pogovorili kaj točlno je problem.

Hrana je pro plan medium puppy ali Taste of the wild puppy, dobi 2xdnevno cca 150-170g/obrok, zjutraj okoli 7.00 in zvečer ob 19.00.
Vmes ga ne hranimo, izjema so jabolka in mali kos (8cm) bikovke, ki jo dobi občasno. Zdaj ima 25kg in 55cm plečne višine, malo naj bi še zrasel.

Na sprehod hodimo proti večeru pred večerjo, je precej lačen na sprehodu ampak ga drugi psi in vonjave bolj zanimajo. Če je veliko pojedel priboljškov na sprehodu, prilagodimo večerno porcijo. Sprehod traja uro do uro in pol.

Ena od znanih privat šol, ki deluje po celi Sloveniji.
Priklic je vedno s prijaznim in igrivim glasom, rahlo začnem hoditi stran od njega. Ko pride do mene se tako usede, ga pohvalim s priden in dam priboljšek. Včasih ga vzame, večkrat ne in roke tudi ne povoha.
Ob hoji razume besedo počasi, ob njegovem imenu me pogleda, priboljšek vzame in ga takoj vrže na tla in gre dalje. Hojo upočasni za minuto in spet po svoje. Doma vadiva kar tako vmes in v stanovanju in na velikem vrtu. Ob dobro opravljeni vaji se vedno še igrava: vlečenje vrvi ima najraje.

Kaznovan je edino zaradi lajanja, ko ne neha, ga za nekaj minut odstranimo iz naše družbe in mora v drug prostor.

nova
Uredništvo priporoča

Privatna šola (katera pa ni?) žal ni dovolj dober odgovor, iz katerega bi vam lahko pveodala, kaj delate narobe in zakaj vas niso opozorili oz. zakaj vam ne znajo pomagati.

Dobre šole so: Burja, Celeia, Bajka, Barje. Žal vseh ne poznam, Alkan je baje po novem zaupanja vreden.

Najslabše so Tjaša Kovač, Lea L. in podobno. Ti poskrbijo, da imamo prevzgojevalci kmalu še več dela, če pes sploh pride do nas.

Hrana

Pes je star skoraj eno leto, torej potrebuje en obrok na dan in hrano za odrasle pse! Hrana za mladiče je kalorična, obrok dvakrat dnevno je več kot dovolj – pes torej ni dovolj lačen, da bi ga priboljški premamili. Dvakrat ali trikrat obrok na dan se daje odraslim psom samo takrat, ko obstajajo veterinarsko potrjeni razlogi.

Hrana Purina Pro plan je višje kakovostni krš – torej neprimerna hrana. Kalorična, polna OH (pšenica, koruza, riž) in soje, z 20 % mesa. Pes prvič potrebuje več proteinov (dobrih kosov mesa) in manj balasta. Z zavedanjem, da dobi tak obrok dvakrat dnevno, je jasno, da ni dovolj lačen za delanje vaj.

Hrana Taste of Wild je veliko boljša, saj ne vsebuje soje ter balasta, me pa moti dodajanje sladkega krompirja ter maščoba piščanca, a za skoraj odraslega psa prekalorična.

Obe hrani se dozirata nekje 100-200 gramov na dan, torej če imate nižjega srednjeraslega psa, mu smete dati na dan največ 200 gramov (pa potem naprej ob večji teži približno doziranje glede na priporočila). Upam si trditi, da psa verjetno prehranjujete prekomerno. Ker je mlad, sicer pokuri kalorije, vendar pa to pomeni, da ni lačen.

Jabolko in bikovko sploh ne potrebuje ob taki hrani, torej najprej bo potrebno spremeniti hrano (ostanite na Taste of Wild, Purino pa lahko vržete mirno v smeti). Ter doziranje in enkrat obrok. Bikovko ali kak priboljšek naj bo za zajtrk, nikakor pa ne cel obrok.

Pes gre 1x na sprehod?!
Že vidim dodatni problem. Sicer niste napisali, ali gre na sprehod tudi zjutraj in opoldan (pes mora iti na minimalno 3, želeno je 4 sprehode dnevno, različno dolge). Je pes zunaj v boksu ali na vrtu spuščen do večera?
Veliko psov se težko umiri, če ne dobi vsaj dveh dnevnih izpustov – dolgih sprehodov. Prav tako mnogo psov do prve opravljen potrebe ne uboga in je to najslabši čas za učenje in zahtevanje delanja vaje. Da pojasnim: imamo doma psico (6 let, 12 kg, mešanka, sterilizirana), ki sicer vedno in povsod uboga, saj je tudi bila deloma učena po kriterijih za terapevtske pse. Vendar pa prvih 5 minut, dokler se vsaj dobro ne polula, pogosto pa opravi tudi veliko potrebo, je nervozna, slabo posluša, se ne zmeni kar tako za ukaze. Torej psu mora biti najprej omogočeno opraviti potrebe v miru, večinoma pa se tudi nekoliko “zlaufat”. Šele nato sledi učenje. Ker je pes mlad, bo potrebno še ogromno časa in potrpežljivosti. Ter seveda doslednosti in odločnosti, saj hkrati preizkuša tudi meje, ker mu dovolite.

Ste odpoklic vadili s slednim povodcem? Če ne, potem lahko začnete kar še enkrat od začetka vaditi. Predvsem pa, katero besedo uporablajte za odpoklic? Ime? To je slaba izbira, odpoklic mora biti beseda, ki je pes skoraj nikoli ne bo slišal od vas, vsaj ne v ukazih. Zato da bo odpoklic deloval tudi takrat, ko bo šlo za življenjsko ogroženost. Eden od mojih tečajnikov je uporabljal besedo “sladki”, nekdo drug ime Čičolino (psu je bilo ime drugače). Beseda, ki je zvočna, in je pes sicer ne sliši. Pri vaji za odpoklic na začetku mora biti res posebno dober priboljšek, ki ga uporablajte SAMO za vajo odpoklica. Priboljšek daste TAKOJ, ko pes pride k vam, ne šele ko se usede in nikakor ne hvalite prej (lahko hkrati s priboljškom pohvalite ali nato).

Hojo sploh nimate usvojeno, predvsem pa nimate avtoritete in niste dovolj odločni. Hkrati pa ni vedno nujno, da pes hodi samo ob nogi. Ali pes vleče povodec? Uporablajte oprsnico ali ovratnico? Začnite uporabljati oprsnico.

Katere ukaze pes obvlada? Sedi, lezi in tačko je premalo. Ga družinski člani hranite med svojim obrokom? Dobi priboljške, če vas izsili?

Pozante sistem klikerja? Pozanimajte se. Kliker ima za psa rahlo moteč zvok – torej zvok, ki vsekakor pritegne pasjo pozornost. Ko pes kliker poveže z dobrim priboljškom, je uspeh skoraj zagotovljen – seveda, če sistem pravilno uporabljate.

Pes na sprehodu mora vohati, mora tudi pozdraviti druge pse – če se lastniki s tem strinjajo. Ali vlečete povodec, kadar srečate druge pse? To je spet napaka mnogih lastnikov.

Kazen za lajež je napačna, s svojim kaznovanjem pa psu povzročate stres – sedaj sicer morda deluje, vendar se psu nalaga stres. Me pa čudi, da je lajanje edino neželeno vedenje, saj bi to moral biti potem idelaen pes. Torej so očitno druga neželena vedenja, ki jih sploh ne znate prepoznati, in jih ne korigirate. Ker tega ne delate, vas pes ne dojema kot avtoriteto. Torej samo nagrajujete, korigirate pa skoraj ne oz. še to kar korigirate, je napačno.

Vaja kar tako vmes je dobra – ohranite to. Prav tako na obiskih, sprehodih … Priporočam vam, da se poglobite v fino pasjo govorico, ter da si preberete več o popravljanju napak (tudi “kaznovanju) in določenih metodah (kliker). S psom ne smete biti preveč prijazni, v smislu, da ste mirni. Ko pes naredi vajo ali vas uboga morate skakati od veselja. Šele tako bo pes razumel, da je naredil res dobro. – največ najdete na mojpes.net (modelirana stran, z nasveti vzrediteljev in kinologov)

Kaj pa pravi vzreditelj psa? Ste se obrnili nanj s svojimi težavami? Morda bi vam znal povedati, kaj je pri njem pomagalo? Kje ste kupili psa?

Pa glede priboljškov: kar ste v uvodnem postu napisali, so večinoma stvari, s katerimi pse hranimo. Pri nas se najbolj dela na priboljške iz ribe 😉 In ogromno psov ter mačk poznam, ki se ribam ne znajo uporeti.
Seveda pa včasih vajo preskočite – preveč vaje lahko izčrpa, prav tako predolga vaja. Takrat ko pes najbolj pokaže željo delati, morate na sredi te vznesenosti prenehatiz vajami in učenjem!

New Report

Close