Nasvet glede porodniske

Pozdravljeni. Z dekletom julija pricakujeva otroka in isceva opcije za najvisjo porodnisko, ki jo lahko “iztrziva”. Situacija je taka:
Punca je delala v gostinstvu preko studentskega servisa do septembra 2020 in kar veliko sluzila (2018,2019,2020). 10.9. je oprla sp in dokler se lokali niso zaprli delala preko le tega. Ker je sp bil odprt 10 dni prepozno ji pomoc oz temeljni dohodek ne pripada in tako je bila pripomorana zapreti sp. Sedaj je brezposelna .
Jaz sem sp-jevec s kar dobrimi prilivi oz placo.
Kakorkoli … ker je ona brezposelna ji pripada starsevski dodatek ki letos znasa 402 € na mesec.
No zanima me ali je kakrsnakoli opcija da dobi starsevsko nadomestilo oz porodnisko ceprav v zadnjih 3 letih ni bila zaposlena vec kot 12 oz 6 oz 3 mesece…
Zasledil sem moznost da grem jaz na porodnisko vendar potemtakem ne smem delati kar mi predstavlja problem. Nekdo mi je omenil tudi opcijo da bi punco jaz zaposlil 1 oz 2 meseca pred porodom in bi ji tako pripadala polna porodniska. Je to res? Kaksni bi bili potem moji stroski v casu trajanja njene porodniske?
Za vsak nasvet bova izredno hvalezna…

Spoštovani,

sam ne vem odgovorov na vaša vprašanja. Zato le objavljavljam vaš zapis. Mogoče bo več vedela katera od od kolegic moderatork ali kateri od uporabnikov foruma. Sam bi pričel iskati odgovore tako, da bi najprej ugotovil kateri državni organ je odgovoren za sprejemanje takih odločitev in se (najbrž lahko anonimno) obrnil z vprašanjem na njihove svetovalce.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

_____________________ mag. Uroš Drčić transakcijski analitik - psihoterapevt m: 031 336 452 e: [email protected] url: [url]http://www.revitacenter.si[/url]

Na netu imaš mislim da na skoraj vseh straneh CSD informativni izračun porodniškega nadomestila. Mislim, da izračunajo neko povprečje glede na mesece zaposlitve, tudi če bi jo ti fiktivno zaposlil za mesec ali dva, in mogoče to niti ne bi vplivalo toliko na višino nadomestila. Bi ji pa tekla delovna doba.

Lahko jo zaposliš mesec prej in ima potem porodniško.
Mislim da stroškov nimaš, vprašaš pa na zpiz in zzzs. povsod kjer plačuješ prispevke, koliki so tvoji stroški, ko gre zaposlena na porodniško.lp

New Report

Close