NARAVNI POPADKI???

Pozdravljeni,

Sem drugič noseča. Kmalu bo tri leta od kar sem prvič rodila, poroda se še danes dobro spominjam. Brez lastnih popadkov, pet dni po roku sprožen umetni porod, ker sem bila 2cm odprta. Porod z umetnimi popadki trajal 1h45min. Če bo drugič tako, sploh ni problema. Me je pa malo strah, ker ne vem kako izgledajo naravni popadki. Če ima katera izkušnje z obema vrstama poroda, prosim za kakšno informacijo, Prav tako me zanima, ali z umetnimi popadki porod vedno tako hitro poteka, od česa je to odvisno?

Lp, Mojca

Nekatere je strah umetnih, redkeje naravnih popadkov….. Naravne popadke boste čutila kot krče v spodnjem delu trebuha, lahko tudi v križu, najprej kot neredne, nato se bodo stopnjevali in prihajali v časovnih intervalih na 30′, 10′. Ta del poroda imenujemo latentno fazo poroda, ki se jo da preživeti doma, v porodnišnico pridete ko so popadki redni na 10′ (če ste iz LJ), oziroma 5′ če bi rodila prvič.
Res ste prvič zelo hitro rodila, upam da bo drugič tudi tako, ni pa pri vseh enako, odvisno kako se maternica odzove na umetni hormon. “Prednost” umetnih popadkov pa je, da se jih dela regulirati (pojačati). Vaša babica bo vedela, kaj boste potrebovala, brez skrbi……

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

Imam izkušnjo z obema “vrstama” poroda, le da so meni prvič porod sprožili na rok, ker sem se odpirala. Drugič sem počakala in sem rodila skoraj dva tedna po roku. Prav tako sem rodila hitro.
Bistvene razlike med popadki ni bilo; čutila sem jih cirka enako in tudi boleli so približno enako. Prvič so me prerezali, tistih najhujših popadkov sem imela zelo malo in nisem čutila nobene želje ali potrebe po potiskanju. Vse skupaj mi je šlo prehitro in nisem imela nobenega pravega občutka. Potiskati sem pa morala kot nora! Drugič sem babici to povedala, razumela je, kaj mislim, pustila tudi, da so se začeli moji popadki, čeprav sem bila na pol odprta brez njih. In res so se začeli, na koncu me je pustila, da sem se kar nekaj časa “mučila” s temi najmočnejšimi popadki (najbrž nekaj minut), a tako sem tudi želela in sem res čutila, kot da je otrok že skoraj pri kolenih, tako me je pritiskal (med popadki sem stala in hodila). Rodila sem sede, otrok je tako rekoč sam padel ven, lahko sem uravnavala pritisk. Občutek je bil veliko boljši in tudi prerezati me ni bilo treba. Skratka, porod kot iz knjige.
Prvič si nisem upala kaj dosti razmišljati in odločati po svoje, drugič pa sem kljub prigovarjanju osebne ginekologinje (dva tedna pred porodom sem bila odprta 2 cm) vztrajala, da bom šla rodit, ko se bo porod začel sam od sebe (saj je bilo z otrokom vse v najlepšem redu). No, vmes sem šla v porodnišnico, preverili so plodovnico, ki je bila še bistra, in se strinjali z menoj, da lahko počakam do začetka poroda. Ker sem prvič rodila hitro, so mi zabičali le, naj ne čakam, da bom imela popadke na dve minuti (ampak zaradi 1. poroda sem itak sama vedela, da bi v tem primeru rodila v avtu:).
Skratka: naravni popadki so podobni umetnim, je bil pa moj drugi, “naravni” porod neprimerno prijetnejša izkušnja.

Na koliko časa naj bodo naravni popadki, predenj se odpravi v porodnišnico, če nosečnica živi cca 1 uro vožnje stran od porodnišnice?
Hvala in lp,
Nana

MojcaR,

naj te pomirim. Tudi sama sem imela prvič umetne, v drugo pa svoje popadke. Lahko ti rečem, da mi je bilo v drugo veliko bolj prijetno in znosno. Skratka, sedaj, ko sem tretjič noseča, si želim takega poroda, kot je bil drugi (vse naravno).
Je pa res, da so mi pri prvem dali čisto preveliko dozo in sem imela popadek praktično neprekinjeno 1 uro in pol. Ampak so se pač zmotili – verjamem, da imaš lahko tudi z umetnimi lepe izkušnje (kot ti), čeprav je res, da ko poslušam druge mamice, ki imajo obe izkušnji, so večinoma podobne moji (naravni veliko boljši).

Vso srečo!

Oooo, najprej čestitke za vnovično nosečnost. Tudi meni so pri prvem porodu en teden čez rok in pri 2-3 cm odprtem materničnem vratu sprožili porod, ki je trajal okrogle tri ure. Največje presenečenje je bilo, ko sem iz bolečine 0 v petnajstih minutah skočila na bolečino 10 (no, vsaj meni se je od šoka tako zdelo), popadki pa so si sledili na cca dve minuti. Najprej sem še odklonila sredstva proti bolečinam, ker sem mislila, da se bo moč popadkov še stopnjevala. Ko mi je babica zagotovila, da je to to, sem hitro sprejela ponujeno farmakološko pomoč, po kateri pa se mi je samo vrtelo in bila sem vsa omotična.

V drugo sem rodila izključno s svojimi popadki. Razlika? Očitna, čeprav popadki v zadnji fazi niso nič manj boleli kot prvič, res pa je, da sem se imela nanje čas pripraviti. Poleg tega si niso sledili v povsem “odmerjenih” razmikih, ampak je med enim in drugim včasih preteklo dve minuti, včasih pa štiri (subjektivna ocena, jasno).

Tretjič mi je odtekla voda in cca štiri ure ni bilo ne sledu o kakšnih popadkih. Babica mi je že hotela dati umetne popadke, a sem jo naprosila, da še malo počakava. Čez kakšno uro so se vendarle začeli, se počasi stopnjevali in v dobrih dveh urah je bilo vsega konec. Nikakor brez bolečin, a tako kot drugič – naraščale so počasi in imela sem čas, da sem se nanje navadila.

Če bi še enkrat lahko izbirala, bi vsekakor želela porod z naravnimi popadki.
Zavedam se, da izbira vedno ni možna in je včasih porod treba spodbuditi zaradi varnosti porodnice. A ko porodnica lahko izbira, bi se jaz vsekakor odločila za naravne.

Vso srečo pri porodu!

lp,

Pozdrav!
Čevas skrbijo popadki in porod, Vas vabim, da si o naravnem porodu preberete na spletni strani [email protected]