Naraščanje kratkovidnosti
Pozdravljeni!
Od 15. leta nosim kontaktne leče. Od takrat naprej se mi dioptrija ni več povečevala (L -6,25 D -7.25). V lanskem letu pa sem prvič opazila poslabšanje in dioptrija se je povečala za 0,5 na obeh očesih. Vendar kot kaže tega še ni konec, ker zdaj ponovno opažam, da slabše vidim. Stara sem 45 let in na blizu nimam večjih težav (no, sukanec gre že težje v šivanko).
To naraščanje dioptrije me seveda skrbi. Pričakovala bi kvečjemu težave z starostno daljnovidnostjo, a poslabšanje gre očitno v nasprotno smer od pričakovane. Ali gre za enkratno korekcijo ali pa lahko pričakujem še nedaljnjo rast dioptrije?
Hvala za odgovor!
Sprememba dioptrije je res lahko povezana tudi s kakšno bolezensko spremembo v očesu, seveda pa brez pregleda težko rečem zakaj gre. V kolikor gre za vrednosti do okrog -0,5 dioptrije tudi težko rečemo, da gre za povečanje. V kolikor bi se dioptrija in vid spreminjal pa je smiselno narediti pregled pri oftalmologu.
Kaj se dogaja in zaradi česa je vid slabši bi lahko ocenila le po pregledu. Ker omenjate hipertenzijo bi bilo smiselno pregledati tudi očesno ozadje.