Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja napihnjen trebuh po vsakem obroku

napihnjen trebuh po vsakem obroku

pozdravljeni

imam 37 let in ze 17 let imam MH najprej anerksijo nato pa kombinacijo anoreksije in bulemije…po cel dan nisem nic jedla nato pa sem se zvecer napokala in vse zbruhala..kasneje sem jedla po 5-6 na dan in vse zbruhala… naj se omenim da sem pri 19 shujsala iz 90 kg na 60 potem pa se je zacela zloraba hrane in telesa na vse mozne nacine… sedaj se pocasi zelo pocasi spravljam k sebi poskusam jesti in je tezko..se vedno mi ne uspe da se enkrat na dan ne bi najedla do onemoglosti in se potem zbruhala..pri tem spravim vase toliko hrane da je moj zelodec videti kot nosecnica v 7 mesecu…nato se zbruham in sem zopet ploh… napihnjenost trebuha pa se mi pojavi vsakokrat ko kaj dam vase..tudi ce spijem kozarec vode se mi trebuh nenormalno poveca in ker se taka ne morem gledati zbruham… tako da jem malo nosim siroke obleke da se ne vidim v trebuh …saj vsakic ko vidim svoj napihnjen trebuh grem bruhat… zato zdaj jem zvecer predenj grem v posteljo da se ne vidim in nimam zelje in potrebe po bruhanju… kaj bi bil lahko vzrok da se mi trebuh tako poveca..naj povem da imam odvecne koze po hujsanju ogromno ampak redno delam vaje za krelitev trebusnih misic..zadnje case res uzivam v vsakem grizljaju a ko se nsto pogledam v ogledalo in sem kot nosecnica in vem da bo preteklo pol dneva da bo trebuh upahnil ne zdrzim in grem bruhat.. kaj bi bil razlog za vsakokrstno povecanje trebuha ki me se najbolj ovira pritezki poti do ozdravitve..a vem da bom zmogla saj so mi vse uspesno premagane zgodbe drugih v vzor da je mogoce… glava to ze zeli mocno in resnicno si zelim da bi se telo sodelovalo…se opravicujem za zmedeno pisanje a v vasih odgovorih velikokrat najdem spodbudo in motivacijo…

Pozdravljena,

napihnjen trebuh je normalen odziv telesa na hrano ali pa kaže prebavne težave. Do napihnjenosti lahko pride zaradi določene hrane, ki sproščajo pline v črevesju, vendar tudi kadar telo dolgo časa ne dobi hrane in se želodec skrči in iz drugih razlogov (porušeno ravnovesje).

Pri okrevanju od motenj hranjenja je napihnjenost, ki jo opisuješ lahko za marsikoga še posebno težka ravno iz razlogov, ki si jih navedla. Vendar gre za običajen proces, ki je trenutno nelagoden, vendar bo po določenem času minil (ko se bo telo navadlo zopet na hrano). Pomagaš si lahko na različne načine. Jej več obrokov dnevno po malem, vode ne pij vmes, ko ješ, ker to še dodatno poslabša situacijo. Vodo pij vmes med obroki, ne takrat, ko ješ. Jej počasi, sede, umirjeno, da ne hlastaš. Če zraven “poješ” še zrak, bo to še dodatno poslabšalo tvoje počutje. Ker gre v bistvu za prebavne težave (trebuh se napne namreč zaradi plinov, ki se sproščajo zaradi hrane in ne za to, ker bi se ti tako zredila) si lahko pomagaš z dodajanjem kakšnih probiotikov. To so dobre črevesne bakterije. Običajno jih imamo v svojem telesu vsi. Vendar kadar pride do porušenja črevesne flore, se pojavijo različni znaki (napihnjenost, krči, slišiš lahko pretakanje po trebuhu,…), ker teh bakterij primanjkuje. Potrebno je ponovno vzpostaviti ravnovesje, kar pa lahko nekaj časa traja. Predlagam ti, da povprašaš zdravnika kaj ti predlaga, da dodajaš. V lekarni lahko kupiš različne kapsule s probiotičnimi bakterijami, vendar se vseeno prej posvetuj, da boš res kupila tiste, ki bodo zate najboljše.

Predlagam pa ti, da si poiščeš tudi strokovno pomoč. Da boš imela nekoga, ki ti bo dajal podporo in te usmerjal v procesu okrevanja. Lažje je, če imaš nekoga ob sebi, kot če se v to podajaš sama.

Želim ti vse dobro,

lp

Tatjana

Pozdravljeni.

Naj povem, da gospo dorloter več kot razumem. Sedaj, ko se prebrala njen zapis in razlago njenih
težav je bilo kot da berem svoje besede. Če je možno oz. se gospa strinja si srčno želim njenega el.
naslova oz. da lahko pridem z njo v kontakt in si morda izmenjava par besed. Hvala

“Malo” mlajša sotrpinka z istimi problemi!

New Report

Close