Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina napenjanje

napenjanje

Spoštovani,
prosil bi vas za nasvet, sina v zadnjem času zelo napenja, pa čeprav pazimo na hrano. Naj povem, da je bil tudi zaprt, kar pa smo sedaj rešili. Še vedno ga pa napenja in kadar ga spusti, kar fajn smrdi. Poskusili smo s čajčki, ki naj bi za to pomagali. Stanje se je nekoliko umirilo, še vedno pa ni dobro. Kaj bi vi predlagal za umiritev situacije?
Hvala in lep dan vam želim.
Martin

Spoštovani!

Veliko ste povedali, pa še nič ne vem. Koliko je star, kaj jeste, kaj pije, koliko se giblje, kolikokrat gre na blato…?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Verjetno sem bil res malce skop s podatki. Star je 15 let, pije v glavnem negazirane pijače, največkrat sok z vodo (iz vodovoda – vaško zajetje). Glede hrane ni izbirče, je veliko sadja, no, zelenjave malo manj, žena se trudi, da kuha čim bolj naravno z domačimi pridelki, čim manj dodatkov. Giblje se bolj malo, v zadnjem času je bil zaprt, sedaj se je to nekako uredilo in pravi, da je blato normalno in gre 1x na dan. Je pa spomladi večkrat tožil, da ga boli trebuh in je bilo blato bolj tekoče.
Upam, da sem vam posredoval kaj več podatkov.
Hvala za vaš trud.

Spoštovani!

V tej starosti pri fantih razen, če to ni prirojena družinska posebnost, ne bi smel imeti takšnih problemov, zato bi bilo le smotrno preveriti, če nima preveč želodčne kisline, kakšne motnje v izločanju encimov iz trebušne slinavke, kar lahko povzroča slabo prebavljeno, smredeče in svetleče blato ob napenjanu (izjemno majhna možnost), ali pa blago obliko kronične vnetne črevesne bolezni. Čeprav se bo verejtno vse skupaj izkazalo, da ne gre za kaj posebnega, bi se vseeno z njim oglasil pri njegovem zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close