Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Najstnica in menstrualni ciklus

Najstnica in menstrualni ciklus

Spoštovani!

Imam trinajstletno hčerko, ki je pred dvema mesecema dobila prvo menstruacijo. Prva je bila brez posebnosti, neboleča, primerno močna. Drugo je dobila čez približno mesec dni, trajala je kak teden. Toda po parih dneh je spet začela krvaveti, menstrualni tok pa je bil vedno močnejši, pojavile so se močne bolečine v predelu jajčnikov.
Ker imam sama sindrom policističnih ovarijev in sem imela pri trinajstih letih že prvi laparoskopski poseg zaradi ciste, zapletov zaradi bolečin itd., me močno skrbi. Brala sem članek o tem, da je PCO lahko deden?
Imam tudi močne menstruacije, ki so bile zelo boleče, dokler mi niso operirali oz. odstranili maternične pregrade.
Priporočajo, naj bi šle deklice prvič h ginekologu, ko začnejo s spolnimi odnosi. Razmišljam, da bi mojo deklico peljala h ginekologu kar zdaj … imam prav? Morda veste, kateri ginekolog v Ljubljani je ‘dober’ za mlade in sramežljive deklice? Moja ginekologinja je pogosto verbalno groba in površna, razmišljam celo, da bi jo zamenjala, saj me je ob bolezenskih težavah pred kratkim na hitro odpravila brez pregleda; na srečo mi je prisluhnila splošna zdravnica, diagnoza pri specialistu je bila precej resna. Skratka, tam bi jo verjetno sprejeli, a bi jo raje peljala drugam.

Prosim za nasvet … in vnaprej najlepša hvala!

Lep pozdrav!

Zaskrbljena mama

Spoštovani,

na daljavo žal ne moreva ugotavljati razlogov za konkretne težave vaše hčere ob prvih menstruacijah. Seveda se marsikaj deduje, ampak bolj v obliki “nagnjenosti”, ne konkretno. Pri PCO gre za presnovno motnjo in je sindrom PCO v bistvu šele posledica te motnje. Pregrada je nekakšen “atavizem”, torej ostanek iz preteklosti, podobno kot so modrostni zobje, dolga trtica, dodatne prsne bradavice ipd. Res, včasih to prinaša motnje pri reprodukciji, ampak preventivno teh sprememb ni treba odstranjevati. Obisk vaše hčere pri ginekologu bi bil utemeljen kvečjemu zaradi dolge in premočne krvavitve, morebiti tudi zaradi bolečin, če so te res izdatne, ne zaradi morebitne pregrade maternice ali PCOs. Na Ginekološki kliniki delujeta dve ginekologinji, ki se ukvarja poglobljeno z mladostnicami, dr. Andreja Štolfa Gruntar in dr. Barbara Požlep. Čakalne dobe praktično ni, napoti pa jo lahko k eni od njih osebni pediater vaše deklice.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close