Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Najstnica in menstruacija

Najstnica in menstruacija

Moja hči bo novembra dopolnila 14 let. Menstruacijo ima dve leti. Je zelo močna, res hudo boleča, traja najmanj sedem dni in je zelo neredna (od 24 do 75 dni). Ginekolog je svetoval poskusno za tri mesece kontracepcijske tabletke Yasminele ali nekaj takega. Menstruacija naj bi se uredila tudi potem, ko bi tabletke prenehala jemati. Malo sem skeptična, saj se mi zdi prezgodaj za hormone. Po drugi strani pa so menstruacije res tako boleče, da mora vsaj štiri dni jemati amalgetike, da je sploh znosno. Najhuje je v šoli, saj v tistih dneh enostavno ne funkcionira. Kaj mi priporočate ?

V dveh letih po prvi menstruaciji se pri večini žensk ciklus uredi in ustali na določenih presledkih od prvega dneva ene do prvega dneva druge menstruacije. Pri drugih pa ciklus ostane nereden ves čas do mene.
Če izgublja dekle veliko krvi in se zato tudi slabo počuti, ker je morda že slabokrvna, se povsem strinjam z njenim ginekologom, da je treba krvavitve zmanjšati. To dosežemo s hormonskimi zdravili, če so drugi organski vzroki izključeni. Kt pa istočasno še omili boleče krče ob menstruaciji, zato je kar logična izbira. Vaš skepticizem je tukaj malo prehud, ker je nakatera stanja treba urediti s hormonskimi zdravili. Kdaj pa je po vašem pravi čas za tako zdravljenje, če ne ko so težave?
Priporočam, da se pri ginekologu ponovno oglasita in razjasnita dileme.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Stara sem 14 let in imam menstruacijo 4 leta…kar močno..čudno se mi zdi ker sem mela ta mesec menstruacijo 5.9. do 9.9….naslednič pa sem jo dobila že 20.9…ali jee to normalno??

Lahko si opazila le ovulacijsko krvavitev, ki je čisto majhna in traja le dan ali dva. To je normalen pojav. Če pa si spolno aktivna ( kar še ni dobra ideja s stališča čustvene pripravljnosti na spolnost in njene možne posledice- nosečnost, spolno prenosljive bolezni- da o ekonomski in socialni zrelosti ne izgubljava besed) pa bi lahko šlo tudi za vnetja ipd. Dobro bi bilo, da se o tej krvavitvi pogovoriš z mamo ali drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš in po potrebi uredita pregled pri ginekologu.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

pozdravljeni.imam velik problem s menstruacijo.problem se je pojavil junija 2009 ko sem imela menstruacijo kar dvakrat v enem mescu.najprej se je menstruacija pojavila na začetku meseca nato pa še na koncu meseca.menstruacija je ni močna.prosim pomagajte mi ker ne vem kaj naj bi bil vzrok da imam menstruacijo dvakrat na mesec.hvala

Vzrokov je lahko veliko. Če se je krvavitev pojavila le junija dvakrat in je bila ena od teh krvavitev kratka in šibka( ovulacija, če ne uporabljate nobene KC) ni nobenega razloga za skrbi. Če pa se to pojavlja redno že nakaj mesecev, bo treba na ginekološki pregled.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

pri 11.ih sem dobila 1. menstruacijo.In o sovražm jo.vsakič mi pride na spodnje hlačke,čeprav je normalna kaj naj naredim!????

Stara sem 17 let in še zdaj nimam menstruacije?Imam normaln težo !Zakaj???

Se zgodi, da pri močnejši krvavitvi vložek prekrvavi in umaže spodnjice. Morda bi bilo dobro vložek ali tampon bolj pogosto zamenjati. Menstruacija je znak spolne zrelosti, povezana je z določenimi higienskimi problemi, vendar s sovraštvom ne bo izginila. sprejmi dejstvo, da si ženska, sprejmi sebe tako kot si in se nauči opazovati svoje telo, da boš vedela kaj je zate normalno. Srečno.

Pri 17 brez menstruacije, gre alhko za organske ali hormonske vzroke. Obiskati boš morala ginekologa, ki bo skušal poiskati vzroke.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

stara sem 12 let.1.enstruacijo sem dobila čez poletje in imela sem jo en teden. minili pa so že 4. meseci in dobila se menstruacijo.Ampak da menstruacija je pa oziroma ni rdeče barve ampak je bolj rjave barve!!!. menstruacija ni močna in ni delna ampak j ečisto mamo no približno delno je. kaj naj naredim!!!! kmalu gremo v šolo v naravi čez 2. tedna kaj naj naredim???!!!! ali mislite da ko bomo šli v šolo naravi, dabom imela menstruacijo????

hvala že v naprej!!

Na začetku so menstruacije lahko zelo neredne in s tem manj predvidljive. Nekaj časa bo še trajalo, da se ti bo ciklus uredil, lahko traja kar 2 leti. Če se je pojavila neka rahla krvavitev, se je do tega trenutka že lahko razvila v normalno. Ker je minilo vmes nekaj mesecev, bo lahko tudi bolj močna in dolga. Pred šolo v naravi gresta lahko z mamo k tvojemu osebnemu zdravniku, ki ti lahko predpiše tabletke za prestavitev menstruacije. To lahko narediš brez škode za zdravje nekajkrat v letu, v tvoji sedanji situaciji lahko prestaviš menstruacijo, če iz te rahle krvavitve ne bo prava menstruacija.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

živjo!
stara sem dvanajst let in še nimam menstruacije zanima me gdaj so druga dekleta oz. vaše hčerke, prijateljice, sesttre … dobile prvo menstruacijo. Sem malo bolj oz. zelo močne posteve in baje naj bi močnejša dekleta dobila prej menstruacijo in ali je normalno da je še nimam? Pa še to če komu pomaga moja mami je dobila menstruacijo pri 13 letih (pa je bila zelo zelo suha skoraj anoreksična)
sestra pa jo je dobila pri… no nevem točno ampak tudi nekje blizu13 pa je bila zelo močne postave
zelo bi bila hvaležna za odgovore.

V povprečju dekleta dobivajo prvo menstruacijo okrog 12 leta, kar pomeni da jo dobijo nekatera že nekaj let prej ali nekaj let kasneje. Preden pride prva menstruacija se zaključi telesni razvoj sekundarnih spolnih znakov: rast dojk in poraščenost pazduh in zunanjega spolovila. Če ta še ni zaključen, boš dobila menstruacijo kasneje. V primeru, da so sekundarni spolni znaki razviti in ni menstruacije do 17 leta, moraš obiskati ginekologa, da razišče vzroke odsotnosti menstruacije.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

samo nekj me zanima,… sama sem dobila menstruacijo pri 13 letih, ker se mi do 19 leta ni uredila (včasih je ni bilo tudi po 4 mesece, potem na tri tedne,…) sem šla na ginekološki pregled, ki ni pokazal, da je karkoli narobe. Dobila sem kt, pa me zanima, če lahko pričakujem prav tako neredno menstruacijo ko jih preneham jemat? Je mogoče,da je to povezano razvojem sekundarnih spolnih znakov (prsi so mi nehale rast šele letos, tudi poraščena sem vedno bolj).

Nereden ciklus je včasih posledica določene nepravilnosti v delovanju jajčnikov ki ji račemo PCO. Včasih je že izgled ženske tak, da posumimo na to nepravilnost, včasih pa je odkrita šele na UZ jajčnikov. Povečana poraščenost je lahko ena od manifestacij PCO. Po končani uporabi KT se bo jasno vrnil nazaj nereden ciklus, takrat bi bilo dobro ugotoviti ali gre za PCO in ga v skladu z vašimi potrebami( nosečnost ali reden ciklus) tudi zdraviti.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

bila sem na ultrazvoku pa so ugotovili da ni nič narobe in da so tako jajčniki kot maternica pravine velikosti in oblike… se pravi,da nimam PCO? zakaj pa bi potem lahko bile menstruacije tako neredne? Hvala

Vzrok ni vedno PCO, tako lahko jajčnik deluje brez pravega bolezenskega vzroka.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Hči ima pri 14 letih zelo neredne menstruacije. Ima jo od 11 leta. Včeraj mi je povedala, da je zadnja krvavitev trajala 3 tedne. Začela se je blago, brez bolečin in ni bila močna (ponavadi je zelo močna in boleča), trajala teden dni, za en dan nehala in se začela močna menstruacija, ki pa ni bila boleča. Par dni je bila močna, potem pa še skoraj teden dni zelo blaga. Običajnih bolečin ni bilo, pravi pa, da jo tišči v spodnjem delu trebuha. Naj jo peljem k njeni pediatrinji ali k ginekologu ?

Pri tako dolgi krvavitvi naj jo pogleda ginekolog. srečno!

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Se oproščam še zadnje vprašane. in kaj pomeni če jajčnik brez pravega bolezenskega vzroka deluje tako? je možna tudi neplodnost? Najlepša hvala in lep pozdrav